Maalaiselämää Pohjois-Santolla

Welkam to Paradise! Näin toivotetaan tervetulleksi paikallisella bislaman kielellä. Esperitu Santon pohjoisrannikko on paratiisimaista ja myös kaukana sivistyksestä. Saaren itärannikkoa kulkee vain yksi, ulkomaisella (Uuden-Seelannin) rahoituksella päällystetty tie. Matkustimme tunnin verran autolla saarta ylöspäin ja saavuimme määränpäähämme Towoc Bungaloweille kuuluisan Champagne Beachin liepeille. Champagne Beach on täydellisyyttä hipova ranta, jolle moni tekee päiväretkiä Luganvillestä saakka. Myös Tyynenmeren risteilyalusten turistit päätyvät viettämään Esperitu Santo -päivänsä usein tälle rannalle. Etukäteishehkutus rannasta on täysin ansaittua: vesi on kristallinkirkasta (näkyvyys rannassakin yli 20 metriä), ranta syvenee nopeasti, snorklattavaa löytyy ja hiekka on hienoa ja tiiviiksi pakkautunutta.

Upea Champagne Beach
Upea Champagne Beach

IMG_5615
Sitkeät sissit on rannalla sateellakin
Sitkeät sissit on rannalla sateellakin

Towocin päärakennus ja ravintola
Towocin päärakennus ja ravintola

Ihanat aamiaiset
Ihanat aamiaiset

IMG_5506
IMG_5482
IMG_5545
Towoc on sympaattinen, paikallisen Janethin ja hänen miehensä pitämä pelkistetty bungalowkylä, jossa voi elää kuten paikalliset heinäkattoisessa bungalowissa. Sähkö kerätään täällä aurinkokennoilla ja juomavesi sadevetenä. Paikka on varsinainen kotieläintila – pihamailla vaeltaa lehmiä, possuja ja kanoja (ja lisäksi tietysti yksi kissa ja koira). Thaimaassa reissanneena näihin yksinkertaisiin bungaloweihin on kerennyt tottua ja ihanaa, että niitä löytyy myös Vanuatulta! Hämmästys oli suuri, kun kuulimme, että olemme täällä ensimmäiset vieraat Sykloni Pamin jälkeen. Syklonistahan on jo kuukausi, eikä koko myrsky kunnolla Santolle edes iskenyt. Tympii paikallisten ihmisten puolesta, sillä seurauksena mahtaa olla melkoiset tulonmenetykset.
IMG_5566
Janethin perhettä ja possu, joka joutui grilliin
Janethin perhettä ja possu, joka joutui grilliin

IMG_5596
IMG_5586
IMG_2535
Towocin oma ranta
Towocin oma ranta

IMG_5572
Perjantaina saatiin kokeilla aitoa vanuatulaista perinneruokaa laplapia, eli saarikaaliin (island cabbage) käärittyjä maniokkipötkylöitä, joissa on sisällä kookoskermaa. Maniokin (cassava) koostumus on saatu jännän liisteriseksi, mutta unohdin kysyä miten. Kaalikääryleet nautittiin kanansiipien kera. Ihan hyviä olivat ainakin omasta mielestäni, joskaan ei näitä ehkä jokapäiväiseksi ruoaksi söisi.
IMG_2563
Siirryttiin Champagne Beachin jälkeen kymmenen kilometriä pohjoiseen Port Orlyyn. Port Orly on Vanuatun toiseksi suurin kylä 4000 asukkaalla (pääsaaren Efaten Mele-kylän jälkeen). Port Orlyn rantamaisemaa maalaa upea Dolphin Island, joka näyttäisi olevan sopivan kajakoivan matkan, noin parinsadan metrin päässä. Saatiin bungalow autenttisen vanuatulaisen kylän laidalta Little Paradise nimisestä paikasta, joka on myös sympaattinen ja hauskalla tavalla vähän kuin osa kylää. Kylässä käyminen taisi olla aidoin osa tähänastista Vanuatun reissua! Huonona puolena on se, että majoituksen ravintola tarjoilee vain kahta ateriaa: sukupuuton partaalla olevaa kookosrapua ja pihviä bataattiranskiksilla. Pihvit on syöty moneen kertaan ja vaikka Santon lehmät näyttävätkin onnellisilta ja jolkottavat vapaana, ruokavaliomme taitaa mennä vähän yksipuoliseen suuntaan. Kasvikset kiinnostaisivat, mutta niitä ei taida täältä liikaa saada muuten kuin minikokoisina lisukesalaatteina.
Kalastajia Port Orlyssa
Kalastajia Port Orlyssa

IMG_5673
IMG_5681
Port Orlyn Kylää
Port Orlyn Kylää

IMG_5703
Kylän ainoassa kaupassa oli tiski, josta tilattiin tuotteet
Kylän ainoassa kaupassa oli tiski, josta tilattiin tuotteet

IMG_5712
IMG_5688
IMG_5687
Dolphin Island
Dolphin Island

Port Orlyn kylä tuottaa itse sähkönsä kookoksia hyväksikäyttäen, mutta sähköntuotantoon tuli kuulemamme mukaan ongelmia viime viikolla ja sähköt ovat olleet siitä saakka poikki. Illalla valoa meille tuottavat siis kynttilät! Ja onhan meillä tietysti tasku- ja otsalamputkin. Pienen pohdinnan jälkeen totesimme, että ei täällä mitään sähkölaitteita nyt varsinasesti tarvitsekaan.
IMG_5648
Bungalowin ulkosuihkun ainoa ongelma oli "pienet" reiät aidassa
Bungalowin ulkosuihkun ainoa ongelma oli “pienet” reiät aidassa

Kun Pohjois-Santon paratiisimaisia, valkoisia, hienohiekkaisia rantoja katsoo, käy mielessä miksi tänne päin ei ole noussut prameita viiden tähden resort & spa -majoituksia? Ulkomaiset sijoittajat ovat kyllä yrittäneet ostaa maita paikallisilta kylänpäälliköiltä sekä täällä Champagne Beachilla että läheisessä kylässä Port Orlyssä, mutta paikalliset eivät ole halunneet luopua maistaan. Tämä lämmitti mieltämme erityisesti – paikalliset hyötyvät luonnonkauniista maistaan ja tässä maailmassa on edes joku kolkka, joka on vapaa ylikalliista, tavallisen ihmisen tavoittamattomissa olevista hotelleista. Täällä päin toimii jopa organisaatio, joka kannustaa paikallisia kehittämään omaa matkailuliiketoimintaansa sen sijaan, että maat vain myytäisiin ulkomaalaisille.
Valitettavasti vehreyteen täällä on syynsä – suuret sademäärät! Jo Fidžin reissu meni niin, että suurimpana osana päivistä satoi. Täällä Esperitu Santolla meillä on ollut nyt yksi täysin sateeton päivä viimeisen kymmenen päivän aikana. Usein yöllä sataa, ja sen lisäksi päivällä saadaan muutama rankkasadekuuro lisää. Tämän huhtikuun sademäärän on pakko olla korkeampi kuin huhtikuun keskimääräisen sademäärän, 250 millilitran.
Nanda Blue Holella tehtiin stoppi paluumatkalla
Nanda Blue Holella tehtiin stoppi paluumatkalla

Sade ja pinnanalainen maailma
Sade ja pinnanalainen maailma

IMG_5728
Pickupin kyydissä paluumatkalla
Pickupin kyydissä paluumatkalla

IMG_5800
Luganvillen Hibiscus Attraction Centeristä vielä sen verran, että kyseessä on yksi parhaista majataloista, jossa olemme olleet! Majoitusta pitävä Marie tietää kaikesta, mitä saarella tapahtuu ja mitä Santolla kannattaa tehdä. Kun majatalo oli täynnä sukeltajia (kuten suurimman osan ajasta oli), Marie buukkaili puhelimitse meille sukelluksia. Silloin kun ei sukellettu, saatiin erinomaisia vinkkejä retkeilystä saarella ja halvat taksinhinnat valmiiksi neuvoteltuina. Itse majoitus oli supersiisti ja uusi yksiö pienellä keittiöllä. Kaikki tämä alhaisimmin hinnoin, mitä Luganvillestä löytää.
Marie ja Lois
Marie ja Lois

Iso banyan tree läheltä Luganvilleä
Iso banyan tree läheltä Luganvilleä

Yleisesti Vanuatulla reissaaminen ei ole erityisen halpaa, mutta reissun hintaan voi paljon vaikuttaa omilla valinnoilla. Yksinkertaisen bungalowin saa usein noin 30-40 eurolla. Kaupungeissa kuten Port Vilassa ja Luganvillessä kannattaa ruoka tehdä itse säästösyistä, mutta syrjemmässä turvaudutaan paikallisten ravintoloiden tarjontaan. Saarten väliset laivayhteydet ovat hyvin hitaita, eikä esimerkiksi majatalostamme Hibiscus Motellista suositeltu laivaa Luganvillestä Pentecostille (kuten alun perin oli suunnitelmissa) tarpeettoman pitkän laivamatkan vuoksi. Sen ajan kuin me olemme olleet täällä, ei kukaan reissaaja ole näyttänyt käyttävän laivoja. Lentäminen on helppoa, mutta Vanuatun sisäiset lennot ovat kalliita eteenkin, kun haluaisi vierailla mahdollisimman monella saarella. Meidän saariksemme valikoituivat siis Esperitu Santo, Pentecost ja Efate. Seuraavaksi suunnataan aidolle ja alkuperäiselle Pentecostille land diving festivaalien perässä!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *