Leitä, huoletonta elämää ja turkoosia vettä Cookin saarilla

Lensimme pääsaarelle Rarotongalle, joka on myös 67 neliökilometrillään ja 14 000:lla asukkaallaan maan suurin saari. Saaren maisemia maalaavat jylhät, sademetsäpeitteiset vuoret saaren keskellä ja saarta ympäröi koralliriutta, jonka reunoille aallot murtuvat. Itse laguuni on turkoosi ja tyyni. Me päätimme asettautua saaren itärannikolla sijaitsevaan Muriin, jossa on suurin osa majoituksista ja ravintoloista (miellyttävä turistikupla siis!).

Nyt ollaan Polynesiassa!
Nyt ollaan Polynesiassa!

Vuorokausi vaihtuu datelinen kohdalla. Vappupäivä vietetään siis kahteen kertaan!
Vuorokausi vaihtuu datelinen kohdalla. Vappupäivä vietetään siis kahteen kertaan!

Noin 16 000 km Suomeen
Noin 16 000 km Suomeen

Aremango Guesthousen pihaa. Loistava majatalo olikin!
Aremango Guesthousen pihaa. Loistava majatalo olikin!

Rarotonga on taas vähän erilainen kuin tähänastiset Tyynenmeren maat Fidži ja Vanuatu. Täällä ei näytä olevan millään tasolla köyhää: tiet ovat hyväkuntoisia, talot kunnolla rakennettu ja ihmiset liikkuvat autoilla ja skoottereilla. Kansallisena vapaapäivänä lauantaina laitetaan ykköset päälle kirkkoon ja ihan muuten vaan täällä pukeudutaan usein sukupuolesta riippumatta lei-kruunuihin (’ei paikallisittain). Kukkaseppeleitä ollaan todistettu muun muassa miespuolisella lentokenttävirkailijalla. Kuten muissakin Tyynen Valtameren saarivaltioissa, maan kansalaiset ovat hyvin hartaita kristittyjä. Tämän seurauksena sunnuntaina kaikki kaupat ovat kiinni ja alkoholin myynti on lain mukaan kielletty. Toisella saarella Aitutakilla jopa sunnuntailentoja on vastustettu hanakasti (jopa mielenosoituksin), sillä lentäminen rikkoo kehotusta pyhittää lepopäivä.
Murin laguuni
Murin laguuni

Hautausmaa Rarotongalla
Hautausmaa Rarotongalla

Sunnuntailentoja vastustetaan
Sunnuntailentoja vastustetaan

Tuoreita passionhedelmiä puutarhasta!
Tuoreita passionhedelmiä puutarhasta!

Erakkorapu
Erakkorapu

Muri Night Marketilta sai hyvää, joskin usein vähän epäterveellistä ruokaa
Muri Night Marketilta sai hyvää, joskin usein vähän epäterveellistä ruokaa

Julkinen liikenne Rarotongalla on hauskan yksinkertaista – saarta kiertää tunneittain yksi bussi myötäpäivään ja yksi bussi vastapäivään. Bussit kulkevat myös ”island time” -aikataulun mukaan eli vähän miten sattuu. Lauantaina liikenne lakkaa yllättävän aikaisin, noin puolen päivän jälkeen. Tämän saimme kokea heti ensimmäisen päivän markkinareissun päätteeksi pääkaupungissa Avaruassa. Takaisin majoitukselle Muriin pääsi (yllätys yllätys) peukalokyydillä! Itse markkinat menevät kiinni jo puolen päivän aikaan, mikä oli hienoinen pettymys. Ostettiin kovalla kiireellä vähiin käyneitä hedelmiä, eikä keretty sen jälkeen katsomaan mitään muuta.
Murissa on hyvät mahdollisuudet harrastaa kaikenlaisia vesiurheilulajeja ja me päätimme kokeilla kitesurfingia! Ainakin toukokuussa tuulta usein riitti tämän harrastuksen harjoittamiseen, mutta laguuni teki samalla meren pinnasta miellyttävän tyynen. Itse leijan hallinta ei ollut kylläkään aivan helppoa ja kolmen 2-tuntisen harjoitussession läpikäyminen on miltei välttämätöntä. Leijasurfauksen lisäksi täällä voi tietysti kajakoida, suppailla, sukeltaa ja myös harrastaa windsurfingia.
Rannasta bongattu pro-kitesurfaaja
Rannasta bongattu pro-kitesurfaaja

Leijan valmistelua käyttökuntoon
Leijan valmistelua käyttökuntoon

Muutamia päiviä myöhemmin alkoi jo sujua!
Muutamia päiviä myöhemmin alkoi jo sujua!

IMG_7469
Pääkaupungissa Avaruassa on markkinat maanantaista lauantaihin. Parempi olla paikalla heti seitsemän jälkeen aamulla
Pääkaupungissa Avaruassa on markkinat maanantaista lauantaihin. Parempi olla paikalla heti seitsemän jälkeen aamulla

IMG_7511
IMG_7551
IMG_7553
Kookoksen avauskisa. Ei ollut kovin nopeaa.
Kookoksen avauskisa. Ei ollut kovin nopeaa.

Esitys Island nightissa. Eri resorttien järjestämät "island nightit" saavat lämpimän suosituksen! Kyseessä on siis buffetillallinen ja upeita perinteisiä tanssiesityksiä
Esitys Island nightissa. Eri resorttien järjestämät “island nightit” saavat lämpimän suosituksen! Kyseessä on siis buffetillallinen ja upeita perinteisiä tanssiesityksiä

Toisella saarella, unelmaparatiisirantojen Aitutakilla, vietettiin toinen viikko. Saari on 45 minuutin lennon päässä Rarotongasta ja on kuuluisa häämatkaturismistaan. Yllättävää kyllä, Aitutakiltakin löytää yksinkertaista budjettimajoitusta ja vieläpä parhailta paikoilta suoraan rannalta. Etukäteen varaaminen kyllä kannatti, sillä majoituksemme oli täyteen buukattu huolimatta siitä, että toukokuu ei ole kuuminta matkailusesonkia vaan ns. shoulder seasonia. Täällä on mukava liikkua pyörällä, kun tiestö on hyväkuntoista ja maa suhteellisen tasaista. Liian vähän liikuntaa saaneena on muutenkin hauska lähteä pyöräilemään. Majatalomme omistajan mukaan pyöriä ei tarvitse Aitutakilla lukita, koska kukaan ei yritä varastaa niitä. Hauska pieni yksityiskohta saaresta on myös se, että saari on täynnä villeinä eläviä kanoja! Oletimme tietysti aluksi automaattisesti, että kanat kuuluvat jollekin. Majoitusliikkeen pitäjän mukaan voi juosta kanan kiinni ja syödä jos mieli tekee.
Air Rarotongan pikkukone valmiina lähtöön!
Air Rarotongan pikkukone valmiina lähtöön!

Laskeutuminen Aitutakille
Laskeutuminen Aitutakille

Laskeutuminen Aitutakille
Laskeutuminen Aitutakille

Matriki Beach Hutin rantaa. Mahtava paikka!
Matriki Beach Hutin rantaa. Mahtava paikka!

Tree Housessa asusteltiin viikon ajan
Tree Housessa asusteltiin viikon ajan

Suppailua
Suppailua

IMG_6774
Aitutakilla pääsimme todistamaan saman hämmentävän asian kuin Rarotongallakin. Trooppisia hedelmiä on nimittäin melkoisen vaivalloista löytää! Ensimmäisen aamun markkinavisiitiltä kuuden kilometrin pyöräilyn jälkeen palattiin tyhjin käsin takaisin, kun yhdeksän aikaan aamulla markkinoilla oli jäljellä enää kurpitsoita ja kookospähkinöitä. Uudesta-Seelannista maahantuotuja, ylihintaisia päärynöitä ja omenoita on kyllä saatavilla, mutta juuri niitä ihania ja makeita trooppisia hedelmiä ei. Majoituspaikkamme pitäjän mukaan toukokuu osuu juuri kausien väliin niin, että hedelmiä on hankala saada. Onneksi seuraavan aamun herätys kuuden pintaan takasi meille passionhedelmiä ja ananaksia! Pienen etsinnän jälkeen myös naapurin pieni luomupuutarha Tauono´s tarjosi myös hedelmiä ja vihanneksia. Yleisesti ruokaa tänne kannattaa tuoda jos lentokoneen painorajoitukset sallivat, sillä valikoimaa on vähän ja hinnat kalliita. Jälkikäteen viisasteltuna painavaa tavaraa olisi voinut jättää Rarotongalle ja tuoda vielä tuplamäärän ruokaa mukanaan. Nyt taidettiin tuoda mukanamme reilu kymmenen kiloa ruokaa.
Trooppisia hedelmiä vihdoin
Trooppisia hedelmiä vihdoin

Tämä on sitruuna, ei mandariini (hassua)
Tämä on sitruuna, ei mandariini (hassua)

Aitutakin laguuni
Aitutakin laguuni

One Foot Island
One Foot Island

IMG_6927
IMG_6916
IMG_6913
Vene ylös vedestä
Vene ylös vedestä

IMG_6823
IMG_6862
Sukellus Aitutakilla on erittäin hyvää, joskin korallien suhteen Indonesiaan ja Fidžiin verrattuna paljon värittömämpää. Yli 40 metrin näkyvyyksien ja useiden isompien merieläimien jälkeen se ei meitä kuitenkaan haitannut. Teimme kaksi erinomaista sukellusta, joiden aikana nähtiin mm. neljä haita (white tip reef shark), kolme rauskua (spotted eagle ray), napoleon wrasse, kilppareita (green turtle), stone fish ja yksisarviskaloja (unicorn fish). Niin ja tietysti puolikasta kookospähkinää kantava titan trigger fish! Kookos näyttää maistuvan täällä niin kanoille kuin kaloillekin.
IMG_7200
Stone Fish
Stone Fish

Giant Clam
Giant Clam

Tuna
Tuna

Unicorn fish
Unicorn fish

Spotted eagleray
Spotted eagleray

IMG_7108
White tip reef shark
White tip reef shark

IMG_7062
Napoleon Wrasse
Napoleon Wrasse

Green turtle
Green turtle

Kilpparin paijailua (yllättävää kyllä, ei lähtenyt karkuun vaan pyöri ympyrää.)
Kilpparin paijailua (yllättävää kyllä, ei lähtenyt karkuun vaan pyöri ympyrää.)

Snorklauskuva
Snorklauskuva

IMG_6986
Netin suhteen Cookin Saaret on varsinainen kehitysmaa. Saarilla on ainoastaan satelliittiyhteys, Telecom-operaattorilla on täällä monopoli ja hinnat ovat sen mukaiset. Yleisin hinta wifille näyttää olevan 10 NZD/100MB ja 500MB (jonka saa käytettyä päivässä, jos yhtään enemmän nettiä käyttää) saa hieman halvempaan hintaan 40 dollarilla. Onneksi luin tästä jo etukäteen, niin tajusimme järjestellä kahden viikon päässä olevan Kalifornian reissun majoituksia Vanuatulta käsin. Tänne ei tosiaan kannata tulla toteuttamaan tuntikausien matkasuunnitelma- tai majoituksenhakusessioita. Iloinen yllätys oli kylläkin naapurissa sijaitsevan Deli-cious-kahvilan ilmainen wifi, joskin kyseessä taitaa olla harvinaisuus, ellei ainoa laatuaan, tässä maassa. Deli-ciousin herkullisille kakuille, aamiaisille ja kahveille olikin vientiä sen jälkeen!

2 comments

  1. Moi!
    Ja terkkuja Sydneystä! 🙂
    Meillä on menossa tääll jumalaton arpominen sen suhteen mentäisikö mieluiten Tongalle, Cookin saarille vai Fijille. Katsottiin myös noita saarten välisiä lentoja, jos olisi käynyt useammalla, mutta ne tuntuivat olevan pirun kalliita? Ihan jos saa udella, mistä löysitte ne ja minkälaiseen hintaan?
    Miten muuten suosittelisitte noita saaria? Miika tykkää snorklailla, Gialle riittää hyvä, valkoinen hiekkaranta ja aurinko.

    1. Moikka! Meillä on itse asiassa Kilroylta aika ajoissa hankitut lentopassit, joten yksittäisten tyynenmerenlentojen hinta ei ole selvillä. Kuulin kyllä etukäteen, että kalliiden tyynenmerenlentojen takia lentopassi kannatti hankkia nopeasti (viime vuoden heinäkuussa siis). Noista saarista Fidzillä olis ehkä parhaat snorklaukset, kun siirtyy Nadista Taveunin suunnille Rainbow Reefille. Vois olla, että Yasawalta löytyy myös. Rarotongalta kannattaa melkein lähteä Aitutakille vielä parempien rantojen ja snorklausten perässä, mutta kyllä pääsaarikin oli erittäin mukava. Murin laguuni ei ehkä ollut nyt toukokuussa ihan snorklauskelpoinen tuulisuuden ja sameuden vuoksi .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *