Karun kaunis Kalifornia

Los Angelesissa päädyttiin oleilemaan ainoastaan Venicen ja Santa Monican alueilla, joten kovin syväluotaavaa analyysiä tästä kaupungista ei voi tehdä. Venicen ja Santa Monican alueet olivat meidän molempien mielestä mainio muutaman päivän stoppi, vaikka oltiinkin kuultu huonoa Los Angelesista etukäteen, eivätkä siten odotukset olleet erityisen korkealla. Venicen erikoinen ”friikkisirkukseksi” kutsuttu rantabulevardi oli täynnä ihmisiä ja tapahtumia sunnuntaina kun saavuttiin pitkän Tyynellämerellä oleskelun jälkeen. Oltiinkin molemmat melko päät pyörällä ihmispaljoudesta. Santa Monican downtown puolestaan on mainio shoppailua varten ja kaupungissa on jopa erittäin epäamerikkalaiseen tyyliin kävelykaty. Täytyy tunnustaa, että Los Angelesin downtowniin, Hollywoodiin ja Walk of Famelle ei edes keretty kolmessa yössä. Seuraavalla kerralla sitten!

Manhattan Beachin taloja
Manhattan Beachin taloja

Meidän kotikatua Venicessä
Meidän kotikatua Venicessä

Performanssi Venicen rantabulevardilla
Performanssi Venicen rantabulevardilla

IMG_7579
IMG_0657
Santa Monican kävelykatu
Santa Monican kävelykatu

Road trip maisemallista ykköstietä rannikkoa pitkin oli mahtava ja jopa Kalifornian reissun kohokohta. Matka kannattaa ajaa ehdottomasti vähintään kahdessa päivässä leppoisamman rytmin ja useiden kuvaamistaukojen vuoksi. Jylhät maisemat alkavat heti Malibun kohdalta alle puoli tuntia lähdön jälkeen ja huipentuvat Big Surin alueelle tullessa. Ehdoton kohokohta molemmille roadtripin aikana oli pysähdyspaikka, jonka rannalta löytyi hillitön määrä hylkeitä paistattelemassa päivää ja vaihtamassa turkkejaan. Samalta paikalta bongattiin myös hyvin syöneitä oravia, jotka poseerasivat mielellään kameralle.
Matka aluillaan, kuskia jännittää!
Matka aluillaan, kuskia jännittää!

Santa Barbara
Santa Barbara

Koditon Santa Barbarassa
Koditon Santa Barbarassa

IMG_7755
Grover Beach
Grover Beach

IMG_7791
Pysähdyspaikan orava!
Pysähdyspaikan orava!

IMG_7840
Hylkeitä oli paljon!
Hylkeitä oli paljon!

IMG_7845
IMG_7897
IMG_7913
IMG_7935
IMG_7940
IMG_7950
Big Surilla huomattiin bensan olevan järkyttävän kallista (jopa tuplahinta normaalihintaan verrattuna), joten kannattaa tankata tankki täyteen ennen lähtöä. Yhden yön pysähdys tehtiin pikkupaikkakunnalla Grover Beachilla, joka valikoitui lähinnä siksi, että löydettiin sieltä kiva Airbnb-majoitus. Ranta näytti mahtavalta, mutta tänne saatiin melkoisen koleat kelit (illalla ehkä 13 astetta ja kylmä tuuli), joten liikaa ei kerennyt rannastakaan nauttia. Itse en ole aikaisemmin Pohjois-Amerikassa käynyt, mutta huomion kiinnitti hillittömän isot ja hyvinvarustellyt ruokakaupat. Niinkin pienellä paikkakunnalla kuin Grover Beachilla eksyttiin markettiin, josta ulos pääsemiseen meni taatusti yli tunti. Grover Beach sijaitsee jo vähän ennen matkan puoliväliä, joten toisesta ajopäivästä tuli kohtalaisen raskas (lähdettiin kymmeneltä aamulla, saavuttiin San Franciscoon kahdeksalta illalla).
San Franciscoa oltiin odotettu paljon ja kaupungissa vierähtikin huomaamatta 6 päivää. Kaupungissa parasta on monipuolisuus ja yhden tai kahden kaupunginosan tutkimiseen kuluu helposti aina yksi päivä. San Franciscon omalaatuiset värikkäät talot ovat ehkä hienoimpia näkemiäni. Golden Gate -sillalle olisi ehkä voinut mennä bussilla, koska kävelymatka oli melko pitkä ja kuluttava. Paikan päälle päästyä silta oli kyllä upea ja vaikuttava.
Hillittömät korkeuserot!
Hillittömät korkeuserot!

IMG_8060
Women's building Missionissa
Women’s building Missionissa

IMG_7996
IMG_8204
Suojatie sateenkaarikaupunginosassa Castrossa
Suojatie sateenkaarikaupunginosassa Castrossa

Törmättiin Juusoon San Franciscossa
Törmättiin Juusoon San Franciscossa

Japan town
Japan town

IMG_8033
IMG_8074
Bongattiin kolibri Golden Gatelta!
Bongattiin kolibri Golden Gatelta!

Majoituttiin itse asiassa viereisessä kaupungissa Oaklandissa San Franciscon kalleuden vuoksi, mutta onneksi Bartilla (pidempiä välejä kulkeva metro) pääsi noin 15 minuutissa San Franciscon keskustaan. Ikävä kyllä junan odottelussa kului useimmiten toinen 15 minuuttia ja ehkä ympäristö ei ollut ihan niin viihtyisä mitä San Franciscon mukavimmilla alueilla olisi ollut. Oaklandin alueella tarvitsee myös useimmiten jonkun kulkuneuvon (auto, pyörä) käydäkseen kaupassa, sillä kauppoja ei ollut ihan joka kulmilla. Jos lähtisin lyhyelle reissulle tänne ja siten suuremmalla budjetilla, ottaisin majoituksen kyllä ehdottomasti itse San Franciscon keskustan liepeiltä. Oaklandille plussaa kuitenkin muutamista erinomaisista etnisistä ravintoloista!
Yksi päiväretki Oaklandista tehtiin Sonoman viinialueille. Alun perin oltiin ajelemassa Napaan, mutta Lonely Planet vihjaisi Sonoman viininmaistelujen olevan edullisempia (noin 5-10 euroa verrattuna Napan 10-50 euroon). Autoilevana viininmaistelijana tuli oltua ensimmäistä kertaa tilanteessa, että laadukkaat viinit piti sylkeä pois. Pakko myöntää, että vähän kyllä tympi. Kalifornian tiukkojen lakien vuoksi ei kuitenkaan kannata ottaa riskiä.
Mahtavat sillat
Mahtavat sillat

Sonomassa
Sonomassa

IMG_8139
IMG_8156
IMG_8161
IMG_8170
Yosemiten kansallispuistoonkin oli tarjoitus mennä, mutta päätettiinkin loppujen lopuksi viettää koko aika San Franciscossa ja jättää Yosemiten reissu väliin kylmyyden takia. Lähes nollaan tippuvat yölämpötilat yllättivät täysin tähän aikaan vuodesta (toukokuun loppu) ja meidän vaatetuksethan on mitoitettu minimissään 10 asteen lämpötiloihin. Yosemiteen ehdottomasti haluavien kannattaa varustautua hyvin etukäteen!
Nurjista puolista sekä San Franciscossa että Los Angelesissa päälimmäisenä nousee mieleen suuri asunnottomien määrä, joka on taatusti suurin mitä yhdessäkään länsimaassa on näkynyt. Vaikka olin kuullut asiasta etukäteen, ei surkeassa jamassa olevien ihmisten määrää ymmärrä näkemättä.
Paluumatkalla nopeamman reitin, ykköstiehen verrattuna noin 100km lyhyemmän sisämaasta menevän tien ajoi kertaheitolla melko helposti, vaikka matka olikin pitkä. Rantareitti oli kuitenkin ehdoton ensikertalaisen nähtävyysajelu!
Hei hei, Kalifornia!
Hei hei, Kalifornia!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *