Kesä Berliinissä

Berliini on kaupunki, jossa on tullut vierailtua viimeisen 10 vuoden aikana useita kertoja. Välillä ainoastaan kesäisin, mutta joinain vuosina myös yhteen tai useampaan otteeseen myös muina vuodenaikoina. Toisinaan vain lyhyen viikonlopun ajan, mutta pisimmillään kuukausia yhtäjaksoisesti. Reissun pituudesta riippumatta on jokaisella kerralla on ylitsepääsemättömän haikea olo lähteä takaisin Helsinkiin. Berliinistä onkin tullut tavallaan toinen koti.

Tv-torni tervehtii Berliiniin saapuvaa, jos muistaa varata paikan vasemmalta puolelta konetta. Edestä parhaat näkymät!
Tv-torni tervehtii Berliiniin saapuvaa, jos muistaa varata paikan vasemmalta puolelta konetta. Edestä parhaat näkymät!

Koska kaupungissa on tullut vierailtua niin useasti, varsinaisten ”turistiaktiviteettien” tekeminen on jäänyt vähemmälle ja oleskelu kaupungissa on arkisempaa kuin muilla kaupunkimatkoilla. Johtuen arkisuudesta, myös kuvaaminen jää helposti vähemmälle ja helposti puhelimella räpsityiksi kuviksi (pahoittelut siis huonosta laadusta). Viime reissulla ryhdistäydyin kuitenkin pitkästä aikaa ja tulin löytäneeksi uusia paikkoja, joissa ei aikaisemmin ole tullut käytyä.
Näkymät Oberbaumsbrückeltä
Näkymät Oberbaumsbrückeltä

Paavo ja Oberbaumsbrücke
Paavo ja Oberbaumsbrücke

Aikoinaan 2000-luvun puolivälissä Prenzlauer Berg oli itselleni Berliinin ”Kallio”, jonne tuli yleensä suunnattua viihtyisän kahvila- ja baarielämän sekä rosoisuuden perässä. Tämän jälkeen tiet veivät usein Friedrichshainiin, josta pidän kyllä nykyäänkin todella paljon! Friedrichshainissa kannattaa tosin vältellä huonotasoisia turistiloukkuravintoloita sisäänheittäjineen ja ylikalliita vuokrapyöriä. Prenzlauerberg nykyisellään tuntuu ehkä liian siloitellulta, mutta Friedrichshainiin tulee usein edelleen päädyttyä kivijalkakauppojen ja ravintoloiden perässä. Ehdoton suosikkini on kuitenkin tällä hetkellä Neukölln ja Reuterkiez, joka jollain tavalla tuntuu kodilta. Neuköllniä ja Kreuzbergiä rajaa kaunis Landwehrkanal, jossa on mukava viettää aikaa. Kaksi kertaa viikossa järjestettävät markkinat (Wochenmarkt am Maybaychufer) tarjoavat mahdollisuuden ostaa edullisesti vaikka mitä (pääsääntöisesti olen hakenut sieltä vihanneksia, hedelmiä ja mausteita). Neuköllnistä kaiken löytää usein edullisemmin, kuin kahdesta edellisestä kaupunginosasta.
Landwehrkanal
Landwehrkanal

Berliinissä kannattaa liikkua pyörällä aina kuin mahdollista. Vuokrapyörien hinnat vaihtelevat 3 eurosta noin 12 euroon, joskin 3 euron päivävuokria löytyy vain joitain yksittäisiä Neuköllnin ja Kreuzbergin alueelta. Yli kahden viikon reissulle kannattaa ehkä jo ostaa pyörä ja myydä se sitten käytettynä. Kesäisen Berliinin helteet (jopa 38 asteen lämpötiloja) saavat helposti aikaan sen, että huonosti ilmastoituihin julkisiin ei tee mieli astua jalallakaan. Pyöräillessä tuulettuu mukavasti ja maasto on tasaista, joten 20-30 kilometrinkään matkat mummopyörällä eivät ole harvinaisia tai tunnu suurelta rasitukselta.
Stasi-museo Lichtenbergissä pääsi tämän reissun to-do-listalle. Saavuimme paikalle kylläkin liian myöhään, ja opimme samalla, että olisi pitänyt aloittaa museokierros mielenkiintoisimmasta kolmannesta kerroksesta. Kolmas kerros sisälsi muun muassa mielenkiintoisia vakoilukameroita ja alkuosa puolestaan enemmän DDR:n historiaa. Toinen Lichtenbergiläinen nähtävyys oli valtavan laaja eläintarha Berlin-Tierpark, jonne kannattaa varata useampi tunti aikaa. Verrattuna keskustan tunnetumpaan eläintarhaan, suuri osa eläimistä sai nauttia suurista aitauksista, mutta mielestämme ainakin osa suuremmista linnuista oli ainakin ahdettu liian pieniin häkkeihin. Siitä tuli hieman paha mieli (miinusta siis siitä).
Vierailua Sansouccin palatsialueelle Potsdamiin suosittelen myös. Kävin paikassa kymmenisen vuotta sitten, mutta uusi kokopäiväretki ei ollut ollenkaan huono idea!
Onnistuinein otos taisi olla pienenpienestä Degusta
Onnistuinein otos taisi olla pienenpienestä Degusta

Stasi-museosta
Stasi-museosta

Potsdamissa
Potsdamissa

Schloss Sansoucci
Schloss Sansoucci

Palatsialueen pihaa
Palatsialueen pihaa

Kulttuuriosastosta kävimme katsomassa myös Cabaret das Musicalin Tipi am Kanzleramtissa. Musikaali oli mainio ja suosittelen sitä ehdottomasti! Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan tuli käytyä varsinaisesti lännessä ja pyöräiltyä mm. Brandenburgin portin ali ja Tiergartenilla. Sen verran täytyy kritisoida, että pyöräteitä oli aika olemattomasti välillä Alexanderplatz-Tiergarten. Lisäksi paluumatkalla tuli huomattua se, että Tiergartenin puisto on aivan pilkkopimeä, jonka vuoksi pyörässä kannattaisi ehdottomasti olla valot (joskin se on sakon uhalla pakollista Berliinissä muutenkin).
IMG_1686
Järvistä ja uimapaikoista uusia tuttavuuksia olivat mm. Krumme Lanke ja Haubentaucher. Krumme Lanke on kaunis järvi U3-metroradan päätepysäkin lähellä. Haubentaucher puolestaan on melko fiini ja selkeästi tunnetun baari-uimalan Badeschiffin kilpailija. Ihan mukava paikka viettää helteistä päivää Berliinissä! Miinusta Haubentaucherille tulee juomien hinnoista ja suihkujen maksullisuudesta, mutta 5 euron sisäänpääsyhinta tuntui muuten inhimilliseltä. Ps. Olisipa Helsingissä yhtä paljon maauimaloita kuin täällä!
Krumme Lanke Hellepäivänä
Krumme Lanke Hellepäivänä

Retkipatjalla kelluminen on hellepäivän suosikkiharrastus
Retkipatjalla kelluminen on hellepäivän suosikkiharrastus

Haubentaucherissa
Haubentaucherissa

Yritin tällä reissulla painaa mieleen mainioita ravintoloita akselilla Neukölln-Kreuzberg-Friedrichshain. Tunnelmallisista brunssipaikoista kunniamaininnan saavat Weder gestern noch morgen (Friedrichshain) ja italialainen Bruch (Neukölln). Monessa paikassa uusin juttu näyttää olevan pianomusiikilla höystetty brunssi, josta saimme nauttia mm. eräs keskiviikkoaamu Bruchissa. Ostoskeskus Neukölln Arcaden katolla olevan Klunkerkranichin aamiainen tuli myös testattua, joskin se ei ihan täyttänyt odotuksia, vaikka ihan hyvältä maistuikin. Aamiainen oli enemmänkin baariaamiainen, kuin saksalainen ”superfrühstück”. Pieni meksikolaisspotti (tai ehkä enemmänkin Tex-Mex) Santa Maria Eastside Friedrichshainissa osoittautui hinta-laatusuhteeltaan erinomaiseksi! Berliinin edullisia vietnamilaisia ravintoloita rakastan yli kaiken, ja niitä tuli testattua useita viimereissun aikana. Kärkisijan sai aivan naapurissamme Neuköllnissä sijaitseva Tung Long. Miltei jokaisesta vietnamilaisesta ravintolasta irtoaa paljon tuoreita yrttejä ja vihanneksia sisältävä nuudelisalaatti vajaaseen viiden euron hintaan, mutta Tung Longissa annokset olivat usein täyteläisimmät.
Näkymät Klunkenkranichista kohti Alexanderplatzia
Näkymät Klunkerkranichista kohti Alexanderplatzia

Klunkenkranichin aamiainen
Klunkerkranichin aamiainen

Bruchin superfrühstück
Bruchin superfrühstück

La Tarantellan laadukkaat pizzat Neuköllnissä
La Tarantellan laadukkaat pizzat Neuköllnissä

Baarielämää Friedrichshainissa
Baarielämää Friedrichshainissa

Harmi, että ulkoilmaleffaan ei keretty tänä kesänä (vaikka yritys oli kova). Leffoja pääsee näkemään mm. Hasenheidessä ja Treptower Parkissa.
Harmi, että ulkoilmaleffaan ei keretty tänä kesänä (vaikka yritys oli kova). Leffoja pääsee näkemään mm. Hasenheidessä ja Treptower Parkissa.

Arkisemmista jutuista täytyy ehdottomasti mainita drogeriemarktit, joista saa ostettua edullisesti arkikosmetiikkaa ja muun muassa kaikkea mahdollista kosmetiikkaa matkakokoisena!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *