Valoterapiaa keskellä pimentä talvea: Bali ja Gilit

Selamat Pagi! Pohjois-Euroopan talvi on sen verran synkeä, että tuntui taas hyvältä idealta näin vuoden pimeinpään aikaan pitää siitä pieni tauko. Tällä kertaa itselläni ei ollut mahdollisuutta tehdä pidempää reissua, mutta vajaan kolmen viikon valohoito riittää sekin tuomaan energiaa keskelle talvea. Meno- ja paluumatkalla tein välttämättömän lyhyen (shoppailu)pysähdyksen Singaporessa, mutta koska kaupunki on minulle ennestään tuttu, sivuutan siitä kertomisen blogissa tällä kertaa. Balille ei ole suoria lentoja Helsingistä ja paras idea on usein ottaa reittilennot jonnekin päin Aasiaa ja jatkaa halpalennoilla (esim. AirAsia) Balille.
Ubud, Bali
Ensimmäinen varsinainen stoppi oli Balin sisämaassa riisipeltojen keskellä sijaitseva Ubud. Paikka, joka skipattiin ajanpuutteen vuoksi maailmanympärireissulla, mutta joka on kiinnostanut koko ajan kovasti. Majapaikan (Ubud view bungalow) viereinen katu Jalan Hanoman oli viihtyisä ja juuri sitä Ubudia mitä olin ajatellutkin löytäväni: hippikahviloita, kirjakauppoja, joogapaikkoja ja pieniä viihtyisiä ravintoloita. Kyllähän Ubud on hyvin turistisoitunut, mutta se on sitä ainakin mukavalla tavalla. Jetlagisena tuli oltua melko laiska ja aikaansaamaton, ja luulimme pitkään, että viereinen Jalan Hanoman on varsinaista Ubudin keskustaa. Keskusta hälinöineen ja sisäänheittäjineen löytyikin sitten myöhemmin vähän kauempaa, ja sen nähtyämme vietimme aikaa ihan tyytyväisinä mieluummin rauhallisemmilla sivukaduilla. Ubudissa pääsimme myös vihdoin katsomaan perinteistä Ramayana Ballet-tanssiesitystä, joka jäi maailmanympärireissullamme väliin. Esitys oli hiukea, suosittelen sitä ehdottomasti jokaiselle, joka matkustaa Jaavan tai Balin suunnalla.

Apinametsästä
Apinametsästä

Apina ei kauheasti kysele, kun on mahdollisuus napata banaani :D
Apina ei kauheasti kysele, kun on mahdollisuus napata banaani 😀

Ramayana-ballet
Ramayana-ballet

IMG_9405
IMG_9402
IMG_9391
IMG_9387
Ehkä koko reissun upeimpia kokemuksia oli 15.12 vietetty hindufestivaali Ubudissa. Kerrankin olimme sattumalta oikeassa paikassa oikeaan aikaan! Ubudin kujat ja kadut olivat koko päivän (ja myös edellisen päivän) täynnä juhla-asuihin pukeutuneita paikallisia ja ilmassa oli suuren juhlan tunnelmaa. Tiistaina puolenpäivän aikaan väki kokoontui Jalan Hanomanin varrelle odottamaan kulkuetta, joka ilmaantui paikalle noin tunnin odotteun jälkeen. Kuvat kertovat luonnollisesti enemmän kuin sanat.
Kulkue
Kulkue

Kylän päälliköitä olettaisin?
Kylän päälliköitä olettaisin?

IMG_9269
IMG_9272
IMG_9282
IMG_9284
IMG_9290
IMG_9293
IMG_9297
IMG_9303
Harmi kyllä kolme yötä meni aika lailla Ubudin kylässä – kylän ympäristössä vaeltamista ei lukemani mukaan olisi kannattanut missata. Jos joku täällä häiritsi, niin ehkä vilkas liikenne.
Gili Trawangan
Saatiin etukäteen kuulla, että Gili Trawanganille ei kannata mennä. Saari on kolmesta pohjoisista gilistä turistisoitunein, ja sitä myös rumalla tavalla. Harmi sinänsä, sillä tietääkseni tätä Gili T ei ollut vielä viitisen vuotta sitten. Kaiken örvellyksen, huonon edm:n, humalaisten teinien ja äänekkäiden sisäänheittäjien kakofonian rikkoo useita kertoja päivässä saaren keskellä olevan valtavan minareetin rukouskutsut. Minareetti tuntui hämmentävällä tavalla vastakohdalta päärantakadun sekoilulle. Ensimmäisen illan aikana ajateltiin, että lähdetään heti seuraavana päivänä, mutta majatalomme oli sympaattinen ja päädyimme viettämään Gili T:lla kaikki kolme suunniteltua yötä.
Jos jotain hyvää haluaa Gili T:sta löytää, niin saaren hiljaisella puolella on rauhallinen ja mukava tunnelma. Pisteet saa lisäksi hyvä ranta pääkadun edessä: vesi on kirkasta, ja seinämä on vain muutamia metrejä rantaviivasta tehden snorklauksesta hauskaa, vaikkei varsinaisesti korallia paljon ollutkaan. Mukavaa on myös se, että moottoriajoneuvot eivät ole sallittuja saarella, vaan kaikki liikkuminen tapahtuu hevoskärryillä, pyörällä tai jalan. Niin on tosin kaikilla gileillä.
Gili Air
Leppoisaa Gili Airin saarta odotimme eniten, ja siellä tuli vietettyä peräti 8 yötä. Saari ei myöskään ole yhtä rauhallinen kuin ehkä 5 vuotta sitten, mutta tunnelma on aivan eri luokkaa kuin Gili T:lla. Mikäli kaipaa erikoiskahveja, viherpirtelöitä, spa-palveluita tai vaikka indonesialaisen ruoan kokkauskoulun, löytyy kaikkea niitä Gili A:lta. Enemmän infraa siis kuin odotin! Saarelta löytyi yllättävän hyviä ravintoloita, tässä muutama:
mowie’s bar: aussihenkinen (hyvällä tavalla) rantabaari saaren auringonlaskupuolella. Toimi niin auringonlaskudrinkkien, illallistamisen kuin aamiaisenkin suhteen! Hyvät erikoiskahvit.
Lucky’s bar: ihana auringonlaskupaikka, parhaat auringonlaskumusiikit ja hyvät coctailit
Ruby’s cafe: Indonesialaista ruokaa. Täällä söin toistaiseksi reissun parhaan rendang-curryn!
Scoopeferic: Auringonnousun puolella. Mainiot erikoiskahvit (sai valita kahvipavut!) ja hyvää jäätelöä 🙂
Classico: Italialainen ravintola hieman hankalasti löydettävissä saaren keskiosassa. En olisi osannut kuvitella, että tulen syömään peräti vuoden parasta pizzaa täällä.
Gili Bliss Health Bar: Mehuja, smoothieita, smoothiekulhoja ja pääruokia (pääosin aasialaista). Kaikki mitä syötiin täällä, oli hyvää.
Paradise bungalowsin ravintola: Indonesialainen ravintola auringonlaskupuolella. Ei oltaisi eksytty tänne, jos ei paikkaa olisi suositeltu meille, sillä ravintola näytti usein aika tyhjältä ja ehkä vähän ankealta. Täällä tuli valittua erinomaiset kala- ja rapugrilliruoat. Ranskiksia ei tosin kannata tilata.
Gili Airin rantaa ja tulivuori Gunung Rinjani
Gili Airin rantaa ja tulivuori Gunung Rinjani

IMG_9748
Tällaisia mökkeröisiä on monessa ravintolassa ja baarissa
Tällaisia mökkeröisiä on monessa ravintolassa ja baarissa

Saaren ympäri ei kannata lähteä ilman tällaista isorenkaista pyörää. On nimittäin jonkin verran uopottavaa hiekkaa, jossa ei tavallisella pyörällä pärjää.
Saaren ympäri ei kannata lähteä ilman tällaista isorenkaista pyörää. On nimittäin jonkin verran uopottavaa hiekkaa, jossa ei tavallisella pyörällä pärjää.

uusi ruokatuttavuus, Urap-Urap
uusi ruokatuttavuus, Urap-Urap

Paikalliset pojat surffaa Gili Airilla
Paikalliset pojat surffaa Gili Airilla

mowie's bar
mowie’s bar

IMG_9720
IMG_9726
IMG_9715
Saaren pimeitä kujia Saaren pimeitä kujia[/caption]
Täällä näki paljon kierrätysmateriaaleista askarreltuja joulukuusia. Jonkinnäköisenä kannanottona voisi ottaa tämänkin!
Täällä näki paljon kierrätysmateriaaleista askarreltuja joulukuusia. Jonkinnäköisenä kannanottona voisi ottaa tämänkin!

Me
Me

IMG_9488
IMG_9493
IMG_9517
IMG_9514
Kaikilta kolmelta saarelta sukelletaan samoihin sukelluskohteisiin, joita sijaitsee kaikkien kolmen saaren ympärillä sekä Lombokin edustalla. Sukelluksissa oli samoja elementtejä, joihin olen törmännyt Filippiineillä ja Sulawesilla (Bunaken ja Togean-Saaret), joskin Gilien korallit ja eläimistö ei yllä aivan yhtä yltäkylläiselle tasolle edellisten kanssa. Sukellukset olivat kuitenkin parempia, kuin mitä olen tehnyt suuressa osassa Thaimaata. En suosittelisi Gilejä ehkä pelkäksi sukelluskohteeksi, mutta jos haluaa viettää samalla rantalomaa ja tehdä muutakin kuin sukeltaa, ovat Gilit oivallinen kohde.
IMG_9623
IMG_9628
IMG_9650
IMG_9613
IMG_9597
IMG_9591
IMG_9589
IMG_9579
IMG_9572
IMG_9560
IMG_9545
IMG_9542
IMG_9533
IMG_9916
IMG_9902
IMG_9901
IMG_9878
IMG_9877
IMG_9771
IMG_9774
IMG_9791
IMG_9796
IMG_9800
IMG_9806
IMG_9833
IMG_9837
IMG_9845
IMG_9860
IMG_9875
IMG_9760
IMG_0088
IMG_0086
IMG_0076
IMG_0059
IMG_0043
IMG_0027
IMG_0025
IMG_0022
IMG_0012
Vaikka rantavedet olivat välillä hyvinkin kirkkaita snorklausta ajatellen, eivät näkyvyydet sukellusten suhteen ihan suosineet. Manner-Lombokin jakuvien sateiden ja mereen valuvien jokien seurauksena Gili Airin lähistöllä saavutettiin jonkinlainen pohjanoteeraus näkyvyyksien suhteen tapaninpäivänä, kun näkyvyydet sukelluspaikassa (Han’s reef) laskivat viiteen metriin. Sen jälkeen päätettiin pitää suosiolla pari päivää taukoa. Yleisesti sukelluksilla saatiin nauttia 15m näkyvyyksistä ja parhaimmillaan ne ylsivät 20-25 metriin yhdellä syvällä sukelluskohteella (deep turbo). Deep turbo oli erityisen hauska sukellus: laskeuduttiin suoraan 30 metriin, jossa oli erittäinkin kaunis riutta (ottaen huomioon sen, että se oli niin syvällä) ja toistaiseksi viilein vedenlämpötila (24 astetta). Turtle heaven/Turtle city on puolestaan paikka, jossa näkee lähes varmuudella isoja kilppareita (sekä hawksbilleja että vihreitä kilppareita). Olosuhteet vaihtelivat hyvin paljon päivittäin ja virtaukset sekä merenkäynti estivät usein iltapäivisin monille sukelluskohteille menemisen.
Näkyvyys voi olla tällainenkin :(
Näkyvyys voi olla tällainenkin 🙁

Gili Meno
Paikallisten kanssa jutellessa Airilla ja Trawanganilla kävi ilmi, että Menolla ei tapahdu mitään, se on ”autiosaari” ja kiinnostaa lähinnä kuherruskuukautta viettäviä. Onhan se varmasti naapureihinsa verrattuna autio, mutta me löysimme kuitenkin ihanan rauhallisen saaren, josta löytyy tekemistä ja jopa muutama baari auringonlaskudrinkkejä varten. Puuterihiekkaiset ja kirkasvetiset Gili Menon rannat ovat upeimmat näistä kolmesta saaresta. Varsinaiselle snorklaukselle olisi ikävä kyllä pitänyt lähteä veneellä, mikä ei maksanut vaivaa, sillä menimme mieluummin sukeltamaan. Aivan rannassa snorklaukset eivät olleet kovin kummoisia täälläkään. Palveluita Menolla ei ole paljoa ja ne ovat kalliita, eli hieronnat ja manikyyrit kannattaa tehdä muilla saarilla.
Menon rantaa
Menon rantaa

Menonkin ympäri menee tie
Menonkin ympäri menee tie

IMG_0106
IMG_0109
IMG_0123

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *