Aamiaisfiilistelijän Tel Aviv

Tel Aviv on herkullinen yhdistelmä hienohiekkaista rantaa, tunnelmallisia kortteleita ja mainiota ruokaa. Tänne voi tulla yhdistetylle ranta- ja kaupunkilomalle Barcelonan tyyliin. Rantabulevardista tulee etäisesti mieleen myös Los Angelesin Venice Beach – lieveilmiöitä lukuunottamatta. Yleisenä vapaapäivänä lauantaina ranta oli aika tukossa, joskin saapuneen syksyn ansiosta muina päivinä tilaa riitti. Vaikka marraskuu onkin virallisesti viileän kauden alku, niin mukavissa 24 asteen lämpötiloissa (ja 26-asteisessa merivedessä) kukaan meistä ei ollut syksystä tietävinäänkään. Päivät ovat tässä vaiheessa syksyä tosin lyhyitä ja kannattaakin olla ajoissa liikkeellä, jotta ennen viittä laskeva aurinko ei jää harmittamaan liikaa. Täällä joutuu kuitenkin valitsemaan joko rannan läheisyyden tai korttelielämän: läheltä rantaa valittu Airbnb-asunto osoittautui hyväksi valinnaksi, joskin Florentinin ja Neve Tsedekin vilkas korttelielämä olisi myös kiinnostanut.
IMG_9277IMG_8883IMG_8804IMG_8802IMG_9262
Lensimme Tel Aviviin Istanbulin kautta, mikä aiheutti hieman jännitystä, sillä kone oli puoli tuntia myöhässä ja alkuperäinenkin vaihto oli vain tunnin ja viisi minuuttia (minimivaihtoaika Ataturkilla on tunti!). Vaihto sujui kuitenkin erittäin smoothisti – ei passintarkastuksia eikä muutakaan säätöä. Suoraan vain koneesta ulos ja parin portin päähän seuraavaan koneeseen. Paluumatka vastaavalla vaihdolla ei ollut ihan niin helppo, sillä odottelu, bussikuljetus ja ylimääräinen turvatarkastus söivät lyhyttä vaihtoaikaa entisestään. Ehkä tulevaisuudessa kuitenkin uskallan vaihtaa tunnissa Ataturkilla, vaikka hieman pidempi aika olisi kyllä parempi.
Erityismaininta Tel Aviville täytyy antaa kaupungin mahtavasta ruokakulttuurista. Tel Aviv on kulinaristin mekka, oli kyse sitten täyteläisistä aamiaisista tai autenttisista (lähi-)itämaisista illallisista. Huonoja aamiaisia emme varsinaisesti edes syöneet, ja lyhyellä lomalla oikeastaan jokainen käymämme paikka on mainitsemisen arvoinen. Huimaavat 24 tuntia aamiaista tarjoileva Benedict oli sitä tasoa, että voisin katsoa seuraavalla reissukerralla majoitusta kyseisen kahvilan yläkerrasta ideana käydä syömässä aamiaiskahvilan menu läpi. Tunnelmallinen Yom Tov cafe Jemeniittikorttelissa saa myös suosituksemme erinomaisen kahvin ja uppomuna-avokadoaamiaisensa ansiosta. Suosittuun Xoho-aamiaiskahvilaan saattaa joutua jonottamaan (kuten me ensimmäisenä aamuna reilut puoli tuntia), mutta tunnelma oli erinomaisen viihtyisä ja listalta löytyi monenlaista herkkua terveellisistä vihermehuista pekoniaamiaisiin. Paikka on profiloitunut myös kasvispainotteisena aamiaispaikkana. Illallistamisravintoloista erityismaininnan saavat beer garden -henkinen Bicicletta, jossa nautimme jaettavia aterioita ja ihania kekseliäitä drinkkejä. Viimeisen illan Salouf & Sons oli sekä edullinen, aito että ruoat olivat aivan superherkullisia. Kannatti kävellä keskusta-alueilta boheemiin Florentiniin! Täytyy mainita lopuksi vielä se, että tämän loman aikana olen alkanut arvostaa mm. hummusta ja kotijuusto labanehia aivan eri tavalla kuin ennen.

IMG_9229
Benedictista saa aamiaista ympäri vuorokauden

IMG_9225
Mimosamenu @ Benedict

IMG_9230
Benedictin Shaksuka. Herkullista!

IMG_9219
Hummus on Tel Avivissa must alkunaposteltavaksi

IMG_8887
Yom Tovissa Jemeniittikorttelissa

IMG_8889
Yom Tovin aamiainen

IMG_8851
Biciclettan drinkit <3

IMG_8854
Tomaattia ja mozzarellaa Bicicletassa

IMG_8859
Monessa ravintolassa sai digestiivin

IMG_8861
Biciclettan jaettavia ruokia

IMG_8869
Jäätelöbaarissa Neve Tsedekissä

IMG_8792
Aamiaispaikka Xohon jonossa

IMG_8794
Jonottajille vettä tarjolla

IMG_8796
Xohon aamiainen

IMG_6563
Labaneh-juusto on hummuksen hyvä kilpailija!

Hintataso maassa vastaa hyvin tarkkaan Suomen hintoja. Ravintolassa kuluu rahaa lähes aina 15-20 euroa henkilöä kohden, viinipullon saa kaupasta 10 eurolla, Airbnb-majoituksemme oli 40 euron luokkaa henkilöä kohden ja lentokenttätaksi kustansi meille miltei 40 euroa. Paikallisbussit sen sijaan olivat edullisia: Jerusalem-Tel Aviv 7 euron luokkaa ja kaupungin sisäinen bussilippu reilun euron.
IMG_8868
Tälle naurettiin. Koiralle pallonhaku-bazooka!

IMG_9244IMG_9238IMG_9223IMG_8920IMG_8918IMG_8900IMG_8895IMG_8892IMG_8917
Lähtisinkö uudelleen tähän kaupunkiin? No ehdottomasti! Hienohiekkaisen rannan, vilkkaan korttelielämän, varman auringon ja hyvän ruoan yhdistelmä pitää huolen siitä, että tänne tulee palattua varmasti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *