Aamuseikkailu Masadassa ja Tel Avivin lähiympäristöt

Vaikka neljän päivän reissu Israelissa onkin aika lyhyt, päätimme sisällyttää minilomaan yhden todella perusteellisen retkeilypäivän. Suuntasimme pikkutunneilla kohti Masadan kansallispuistoa, josta siirryimme Ein Gedi-keitaalle ja siitä edelleen Kuolleellemerelle pulikoimaan. Päivä päätettiin intensiiviseen 2,5 tunnin kierrokseen Jerusalemin vanhassa kaupungissa, josta siirryimme jälleen paikallisbussilla jälleen kohti Tel Avivia.
IMG_6540IMG_6523IMG_6520
Muinaiskaupunki Masada sijaitsee vuoren päällä olevalla tasanteella noin 450 metrin korkeudella kuolleen meren pinnasta. UNESCON maailmanperintökohteisiin kuuluvan muinaiskaupungin historia on traaginen: juutalaiset pakenivat tänne roomalaisten valloitusta n. vuonna 70 ja paenneet päätyivät lopulta joukkoitsemurhaan pakopaikan paljastuessa. Huipulle vie kapea ja kiemurteleva snake path, jota pitkin kiipeäminen osoittautui yllättävän rankaksi. Jonotus kansallispuiston lippukioskille toi lisähaasteita aikataulun suhteen, sillä auringonnousun nähdäkseen piti edetä nopeaan tahtiin. Itse saavutin huipun lähes tauottoman 45 minuutin kiipeämisen jälkeen, mikä kuulosti mielestäni melko pitkältä ajalta, sillä ennalta saadun tiedon mukaan kiipeämiseen kuluu aikaa 30-60 minuuttia. 10 000 askeleen raja ohitettiin jo aamukuuden aikoihin. Onneksi pieni reippailu palkitsi, sillä auringonnousu paljasti mahtavat maisemat vuoren huipulta!
IMG_8934IMG_8946IMG_8969IMG_9012IMG_8948IMG_9025IMG_9044IMG_9045IMG_9050IMG_9031
Ein Gedi puolestaan ei ollut erityisen mullistava kokemus, vaikkei pysähtyminen kyllä kadutakaan. Keitaassa vastaan tuli eläimiä – ibex-villivuohia ja pieniä jyrsijöitä kalliotamaaneja. Vesiputoukset ja kasvillisuus olivat aika kuivakat ja suurempia patikointi-innostuksia ei enää ollut Masadaan kiipeämisen jälkeen. Kuolleessameressä uiminen oli rentouttavaa ja hupaisaa, mutta pienenä miinuksena täytyy sanoa, että varaamamme kuljetus vei meidät kummalliseen turistirysään (meren pohjoisosassa), jolle löytyy varmasti parempia vaihtoehtoja. Vaihtoehtoisesti kannattaa suunnata omalla autolla jonnekin muulle rannalle, esimerkiksi Mineral Beachille.
IMG_9062IMG_9070DMJU2244
Jerusalemin päässä puolen päivän jälkeen alkoi väsymys jo tuntua aika reilusti ja vanhan kaupungin kierros jäi pintaraapaisuksi tästä kaupungista. Tärkein saatiin kuitenkin tehtyä, eli ihmeteltyä vanhan kaupungin tunnelmaa.
IMG_9212IMG_9145IMG_9139IMG_9155IMG_9152IMG_9158IMG_9156
Kokonaisuudessaan päivä venyi 16-tuntiseksi – aikamoinen suoritus siis!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *