Pikavisiitti värikkääseen Yangoniin

Myanmarin reissu kuuluu niiden matkojen joukkoon, joihin olen matkaa suunniteltaessa käyttänyt paljon keskimääräistä enemmän aikaa, varmaankin useita kymmeniä tunteja. Varsinkin viimeaikaisten uutisointien jälkeen tuntuu ehdottoman tärkeältä asialta, että kannamme rahamme nimenomaan tavallisille paikallisille ihmisille. Tiedonhaun tekeminen ei ollut erityisen helppoa ja meidän täytyi tyytyä monissa oppaissakin esitettyihin yleisiin ohjeisiin: luonnollisesti paikallisiin majoituksiin ja palveluihin kannattaa panostaa mahdollisimman paljon ja valita bussi lennon sijasta, mikäli se on vain mahdollista (joskin tiet ovat usein huonossa kunnossa ja matkat pitkiä). Itsenäisesti toteutettu matka on suuremmalla todennäköisyydellä parempi valinta kuin pakettina ostettu. Palveluihin ja tavaroihin kannattaa käyttää rahaa, ja ajelimmekin mm. taksilla ja riksalla ympäriinsä normaalia enemmän. Maahan pääsee helposti ja edullisesti mm. Air Asialla, Thai Airwaysilla ja Lion Air Thailla, mutta maan sisäisten lentojen tarjonta on hieman kapeampi ja hinnat korkeammat.
myanmar-1
Laskeutuessa Yangoniin koneen ikkunasta näkyy useita kultaisia pagodoita. Näyttäisi siltä, että joka kylällä on omansa? Ensivaikutelma Yangonista on positiivinen. Kaupungin lentokentältä selvisi ennätysnopeaa vauhtia kohti majoitusta – jonoja ei ollut ja sekä rahanvaihto että taksikyyti sujuivat kommelluksitta. Päivällä tuntuu olevan mukavan lämmin, muttei liian kuuma (näin siis helmikuun alussa). Lentokenttätaksi on mielestäni edullinen, 8000 kyatin hintainen eli noin kuusi euroa. Kaupunki itsessään on vehreä, ja Bahanin kaupunginosa, jossa majoituksemme sijaitsee, on ihanan idyllisen näköistä ympäristöä pienine mutkittelevine teineen. Heti taksimatkalla huomioni kiinnittyy paikallisten miesten perinteisiin longyi-kietaisuhameisiin ja ihmisten perinteiseen meikkiin thanakaan. Pakko myöntää, että tällaiset vuosisatoja vanhat perinteet kiehtovat!
myanmar-17myanmar-21myanmar-20myanmar-22

myanmar-19
dumplingseja

myanmar-18
Shan-nuudelit. Herkullista!

myanmar-31
Kachinin curry oli aika samantyyppistä kuin moni Pohjois-Thaimaalainen ruoka

Yangonin Kandawgyi-järven ympäristö on paikallisten asukkaiden virkistysalue – vähän niin kuin Töölönlahti. Pienenä erotuksena rakkaaseen Töölönlahteemme tuntuu moni paikka olevan aika rapistunut (mm. sillat ja pienet rakennukset) ja itse myrkynvihreä järvi näyttää sen verran saastuneelta, että tippakin tappaisi nieltynä. Paikallisia lenkkeilijöitä ja selfie-kuvia ottavia teinejä ei pieni rapistuneisuus ja roskaisuus tunnu haittaavan, vaan paikka näyttää olevan erittäin suosiossa. Huomioni kiinnittyy myös puutarhakauppoihin, joita näyttää olevan useampi. Täällä asuvilla on selkeästi mieltymys istutuksiin ja viherkasveihin.
myanmar-3
myanmar-2
Puutarhakaupat näyttävät olevan paikallisten suosiossa, sillä niitä on joka paikassa

myanmar-5
myanmar-4
“Hieman” ränsistynyt silta – pysyyköhän kasassa?

Yangon Circle Line eli kolme tuntia kestävä, päärautatieasemalta lähtevä perinteishenkinen, hauskasti puolelta toiselle keikkuva avojuna on ehdoton elämys lyhyelläkin Yangonin visiitillä. Juna löytyi helposti raiteelta 6/7 ja 100 kyatia maksavat tiketit ostettiin kioskista, joka sijaitsi suoraan raiteilla. Junassa vilisee erilaisia ruokia myyviä myyjiä korit päälaellaan ja paikallisia matkustajia, jotka ovat kiinnostuneet kuinka matkaaja on tänne päätynyt.
myanmar-6myanmar-10myanmar-7myanmar-11myanmar-9myanmar-14myanmar-13myanmar-8myanmar-12myanmar-15
myanmar-16
Täällä jäätiin pois kyydistä

Byoke Aung San Marketilla eli kaupungin suurimmilla ulkoilmamarkkinoilla viihtyy mielestäni hyvin tunnin tai pari. Jollain tavalla tuntuu, että täällä on kuitenkin parempilaatuista tavaraa myynnissä kuin esimerkiksi Bangkokin markkinoilla, mikä on positiivista. Vähemmän siitä valtavasta Aasian “mekkotehtaasta” tulevia tusinamekkoja. Itse löysinkin jo pakolliset ostokset Pomelo For Myanmarista, josta löytyi valtava valikoima paikallisia käsitöitä.
Yangonin kuuluisin nähtävyys, legendojen mukaan yli 2000 vuotta vanha valtava buddhalaistemppeli Shwedagon Pagoda ei jättänyt kylmäksi. Suuntasimme paikalle iltapäivällä viiden aikaan, ja niin oli tehnyt muutama sata muutakin paikallista ja matkaajaa. Ehkä jälkikäteen mietittynä tänne olisi voinut tulla myös aamuvarhaisella?
myanmar-29myanmar-30myanmar-27myanmar-26myanmar-25myanmar-28
myanmar-24myanmar-23
Mielikuva Myanmarista oli etukäteen se, että kaikki on melko kallista, mutta yllätyimme kuitenkin positiivisesti. Jos haluaa uima-altaallisen hotellin kaupungista, saattaa joutua maksamaan n 50-80 euroa hotelliyöstä, mutta majatalot irtoavat huokeaan 10-20 euron hintaan yötä kohden. Muuten taksien hinnat pyörivät 2000 ja 10 000 kyanin välillä (1,50 – 7 euroa) ja paikallisessa ravintolassa kahden hengen ruoat ja juomat maksoivat noin 8 euroa.
Seuraavaksi tarinaa Etelä-Myanmarin Daweista ja autioista valkohiekkaisista rannoista!

3 comments

  1. Kävinkin näitä juttuja jo ennen meidän matkaa lukemassa, mut nyt oli kiva lukea uudestaan, kun on omaakin kokemusta! Yangonissa ei tosin oltu kuin yksi nopea yö. Ei ehditty pagodalle, mutta meillä oli hotellista kivat pagodanäkymät niin ei se niin haitannut. Yangonissa olisin viihtynyt vähän pitempäänkin, mutta aika oli rajallinen… Shan-nuudelit oli kyllä herkkua!

    1. Pagoda oli kyllä pysäyttävä elämys! Ei tosin meilläkään ollut aikaa kun 1.5 päivää, olisin myös keksinyt Yangonissa tuon lisäksi tekemistä, mut minkäs teet kun lomat tuppaa olemaan rajallisia :/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *