Sympaattinen Dawein niemimaa

Halusimme nähdä Myanmarin upeimmat rannat, mutta myös paikallista elämää, joten Dawein niemimaa Etelä-Myanmarissa valikoitui kohteeksemme. Niemimaa sijaitsee noin Bangkokin leveysasteilla, mutta Myanmarin puolella Andamaanienmeren rannalla. Alue on avautunut matkailijoille vasta vuonna 2013, ja onkin toistaiseksi hyvin autenttinen paikka ilman turismin tuomia negatiivisia vaikutuksia. Jos kaipaa mukavuuksia, kannattaa reissu tehdä suosiolla enemmän matkattuihin kohteisiin, sillä täältä löytää todennäköisimmin ainoastaan yksinkertaisen bungalowin, kilometrikaupalla valkohiekkaista rantaa ja ystävällisiä paikallisia ihmisiä. Daweihin olisi periaatteessa melko helppo tulla suoraan Bangkokistakin Phu Nam Ron & Htee Khee -rajan yli, mutta me päätimme yhdistää sen parin päivän kaupunkiseikkailuun Yangonissa ja lentää Yangonista suoraan Daweihin. Teimme rajanylityksen kuitenkin toiseen suuntaan, ja siitä myöhemmin lisää toisessa kirjoituksessa!

myanmar-47
Kylätietä, Autcha What -kylässä

myanmar-84
Zat Sar Aw eli Paradise Beach

myanmar-81myanmar-82
myanmar-79myanmar-80
Matka varsinaiseen rantaparatiisiimme, paikallisen perheen omistamalle Myanmar Paradise Bungaloweille aivan niemimaan eteläkärkeen oli kohtalaisen helppo (pääosin päällystettyä ja hyvässä kunnossa), noin parituntinen automatka. Päätimme lopulta tilata kuljetuksen etukäteen Dawein lentokentälle, jotta pääsisimme mahdollisimman pian perille. Yleensä tykkään myös seikkailla ja jopa väitellä tuktuk-kuskin kanssa matkan hinnasta, mutta lyhyt loma pakotti tässä mielessä mukavuudenhaluiseksi. Autolla perille asti bungaloweille ei päässyt, vaan tien muuttuessa ns. ajokelvottomaksi (valtavan jyrkkiä mäkiä ja isoja kuoppia) piti perille ottaa moottoripyörätaksi, ja 10-minuuttinen matka viidakon halki vetikin molemmat varsin kalpeiksi. Havaintojemme mukaan moni saapuu bungaloweille skootterilla kaupungista saakka, mikä on aika uskaliasta kyseisessä maastossa (tai vaatii erittäin hyvät ajotaidot).
Bungalowien oma ranta, Zat Sar Aw eli ”paradise beach” on leveä, puuterihiekkainen ja ehkä vajaan kilometrin mittainen hevosenkengän muotoinen ranta. Ranta on hätkähdyttävän upea ja siihen osuu tasaisin väliajoin andamaanienmeren laiskat, isot aallot. Bungaloweja on vain kymmenen, ja niiden asukkaat katoavat pitkälle rannalle tehden tunteen siitä, kuin olisi yksin autiolla rannalla. Koko kymmeniä kilometreja pitkällä niemimaalla ei itse asiassa taida olla kuin pari majoitusta, eikä matkaajia ole juurikaan. Snorklattavaa ei juurikaan ollut, mutta vesi sentään oli turkoosia ja kirkasta. Ehkä tältä Thaimaa näytti 40 vuotta sitten?
myanmar-37
Zat Sar Aw aamuvarhaisella

myanmar-42
Kalastajien aamutoimia

myanmar-45myanmar-39myanmar-40myanmar-44myanmar-46
myanmar-33
Näkymät terassilta – ei hullumpaa

myanmar-34myanmar-36
Daweissa ei liikkuminen ole käytännössä mahdollista muuten kuin skootterilla tai moottoripyörällä. Käytimme yhden päivän aivan niemen eteläkärkeen ajamiseen uneliaalle Shin Maw -pagodalle ja sieltä edelleen rentoutumaan iltapäiväksi Grandfather beachille. Isoisänrannalle vievä tie piti olla paikallisittain ”easy”, mutta pieniä jännityksen hetkiä saatiin kyllä kokea tuollakin tiellä. Itse ranta on noin 5 kilometriä pitkä ja upea kuin mikä, joskin suurehkot aallot tekivät uimisesta haastavaa.
myanmar-54myanmar-48myanmar-49myanmar-52myanmar-51myanmar-56myanmar-53myanmar-58myanmar-57
myanmar-59
Ei täällä mitään turismia oikeasti ollut, mutta tällainen hämmentävästi Thaimaan rantabaaria muistuttava kyhäelmä löytyi kyllä yhdestä kalastajakylästä. Ei saatu tuoretta kookosta, sillä täällä ei ollut ketään.

myanmar-60
myanmar-64
Grandfather Beach

myanmar-63myanmar-62myanmar-65myanmar-67myanmar-70myanmar-69myanmar-68
Ehkä pienenä yllätyksenä meille tuli myanmarilaisen ruoan herkullisuus ja edullisuus! Thaimaan naapurimaiden ruoat jäävät helposti kuuluisan thairuoan varjoon, mutta lähestulkoon kaikki syömämme ateriat paikallisravintoloissa olivat erittäin herkullisia (ja edullisia). Yhtäläisyyksiä thai-ruokaan oli paljon, mutta havaitsimme myös intialaisvaikutteita. Paikallinen erikoisuus Tea Leaf salad oli hyvää! Kiinnitimme huomiota, että sähköjä ei ollut juuri missään ja ruoat tehtiin pääsääntöisesti kaasuliedellä. Kylmäketjut oltiin saatu pysymään kuitenkin katkeamattomina, sillä vatsaongelmilta vältyttiin.
myanmar-61myanmar-43
Kannattaa huomioida, että englannilla ei pärjää Daweissa aivan samaan tapaan, kuin Kaakkois-Aasian maissa yleensä. Pantomiimi tulikin siis silloin tällöin tarpeeseen!

5 comments

  1. Ihanan näköistä, oonkin jo kuolannut näitä kuvia Instassa. Me varattiin nyt eka matka Myanmariin, kaks viikkoa vaan aikaa, joten tällä kertaa se menee perusturistikohteissa. Tännekin kyllä haluaisin vielä joskus!

    1. Ihanaa reissua! 🙂 tuolla riittäis kyllä tekemistä vaikka kuinka paljon. Pohjoisen temppelit kiinnostaa paljon, mutta toisaalta myös nää etelän ihanat pienet kalastajakylät ja rannat. Pitäis olla oikeastaan kuukausi (sen verran eVisalla sai olla), että kerkeisi kaikkialle…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *