Daweista kohti Kanchanaburia uuden rajanylityspaikan yli

Dawei on maantieteellisesti suhteellisen lähellä Bangkokia, noin yhdeksän tunnin ajomatkan päässä. Uusin, reissaajille vastikään auennut Myanmarin ja Thaimaan välinen rajanylityspaikka Htee Khee (lausutaan ”chiki”) ja Phu Nam Ron -kylien välillä tekee siirtymisen Bangkokiin entistä helpommaksi. Reitti on niin uusi, että tie rajalta Daweihin on Myanmarin puolelta vielä kesken ja suurimmaksi osaksi päällystämätöntä tomutietä. Myanmarin puoleista tietä on rakennettu naapurimaiden avustuksella jo vuodesta 2008, eikä se ole vieläkään valmis.

IMG_0220
Aamuvarhaisella Dawein bussiasemalla

IMG_0225IMG_0227
IMG_2636
Meidän reissumme aikaan helmikuussa 2018 rajan sai ylittää Myanmarin eVisalla Thaimaan suuntaan, mutta mikäli halusi siirtyä Thaimaan puolelta Myanmariin, täytyi mukana olla perinteinen suurlähetystöstä hankittu viisumi (käytännössä tämä tarkoittaa usein muutaman päivän oleskelua Bangkokissa viisuminhankkimistarkoituksissa, sillä Suomessa ei ole Myanmarin suurlähetystöä). Kansainvälisten lentokenttien lisäksi tällä hetkellä kolmesta maarajasta pääsee eVisalla Myanmarin suuntaan: Tachileik-, Myawaddy ja Kawthaung -rajanylityksistä.
Daweista lähtee rajan suuntaan päivittäin ainakin yksi minivan, jonka lähtöaika ilmeisesti vaihtelee aamukuuden ja puoli kahdeksan välillä. Bussiasemalta ostetut liput kustansivat 25000 kyatia henkilöä kohden, eli noin 15 euroa. Meille yritettiin hotellin puolesta kaupata myös yksityistä taksia 200 000 kyatin hintaan (huimat 125 euroa), mutta minibussi tuntui tuossa tilanteessa huomattavasti järkevämmältä vaihtoehdolta.
Tie rajalle oli suurin piirtein Myittaan saakka päällystettyä, jonka jälkeen se muuttui huonokuntoiseksi ja kuoppaiseksi tomutieksi. Kokonaisuudessaan matkaan kului noin viisi tuntia ja passit tarkastettiin parissakin kohtaa ennen varsinaista rajanylitystä. Suureksi yllätykseksi tältäkin ”viidakkoreitiltä” löytyi hyvin pidetty taukopaikka lounasta varten, joka oli varustettu myös hyväkuntoisilla puhtailla (kyykky)vessoilla. Huoltoasemapysähdykseen sisältyi pysäyttävä hetki, kun suuri ryhmä lounaalle pistäytyneitä munkkeja syventyivät päivärukoukseen muiden taukopaikkalaisten hiljentyessä täysin (karmi kun tästä ei ole mitään kuva tai videomateriaalia!). Rajalla 12-hengen minivan-porukkamme oli kaiketi ensimmäisiä rajanylittäjäjiä tuona päivänä, sillä passeihimme lyötiin aluksi väärän päivän leima! Virkailijat kuitenkin huomasivat asian ja passit pyydettiin takaisin. Hieman ”mañana”-mielikuva jäi siis Myanmarin immigrationista.
IMG_0238IMG_0237
IMG_7549
Siellä jossain mennään keskellä viidakkoa

IMG_0241
Thaimaan puolella ja sen huomaa: tie on hyväkuntoinen ja siisti

Rahanvaihdosta sen verran, että panikoimme hieman alkuun, kun huomasimme, että olimme vaihtaneet aivan liikaa Myanmarin Kyateja ja paluu ei kulkenut kansainvälisen lentokentän kautta. Kyatia kun ei tunnusteta ulkomailla ja inflaatiohan söisi turhaan vaihdetut rahat ennen seuraavaa reissua. Lisäksi Myanmarissa on kannattavaa vaihtaa paikallista rahaa heti kentällä, sillä länsimaiselle luottokortille soveltuvaa pankkiautomaattia voi olla hankala löytää. Dawein pankissa onnistui kuitenkin vaihtaa kaikki upouusiin euroihin ja olimme helpottuneita. Rajanylitysreissullekin tuli varmuuden vuoksi jätettyä jokunen ylimääräinen kyat ja ne saimme vaihdettua vielä Thaimaan bahteiksi rajalla.
Rajamuodollisuuksien jälkeen Thaimaan puolelta lähtee noin parin tunnin välein bussi, joka vie reissaajat noin tunnissa Kanchanaburiin. Koko muu minivanilla matkustanut porukka jatkoi Kanchanaburista suoraan Bangkokiin, mutta meidän suunnitelmiimme kuului yhden yön yöpyminen Kwai-joen rannalla ja tietysti Kwai-joen sillan katsastus. Yhden yön majoitukseksi valittu U Inchantree oli kaikin puolin sen verran mukava ja rentouttava kokemus, että sinne täytyy päästä joskus vielä takaisin.
IMG_2714-1
U Inchantreessa

IMG_7593
IMG_7602
Se kuuluisa silta!

IMG_2680
Kanchanaburia voi tutkia myös pyöräillen. Kyllä täälläkin olisi mielellään muutaman päivän viettänyt 🙂

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *