Joogaretki Ubudin pikkukaupunkiin

Viisi päivää aikaa – mitä Ubudin joogatarjonnasta jäi käteen? Itse harrastan astangajoogaa ja täytyy myöntää, että muut joogasuuntaukset ovat jääneet kotimaassa vähälle huomiolle. Nopean kartoituksen jälkeen totesin, että astangaa on keskimäärin melko vähän tarjolla tässä balilaisessa joogan pääkaupungissa. Jos astangaa haluaisi tulla treenaamaan tänne tosissaan, kannattaisi majoittua Ubudissa viikko tai yli, sillä Ashtanga Yoga Bali Research Center tarjoaa päivittäistä mysore-opetusta, jos sitoutuu treenaamiseen ainakin viikoksi. Muualla satunnaisia astangatunteja näytti olevan Ubud Yoga Centressä ja Radiantly Alivessa, mutta tunnit eivät missään nimessä olleet päivittäisiä. Päätin tyytyä drop-in tuntien tarjontaan, sillä omat reissusuunnitelmani saaren ympäri eivät kuitenkaan toteutuisi, jos venyttäisin Ubudin pysähdystä suunniteltua pidemmäksi. Moni joogaan rakastunut ei malta lähteä täältä ollenkaan.

The Yoga Barn, Yin-jooga

Kylän ensimmäinen joogakokemukseni sijoittui suosittuun Yoga Barniin. Valtava Yoga Barnin alue on juuri sellainen, kun ubudilaiselta joogakeskittymältä odottaa: jooga-shalat ovat avonaisia ja ne on rakennettu perinteiseen balilaiseen tyyliin puusta. Alue on keskellä trooppisen vehreää puutarhaa (ok, ihan kuin mikä tahansa muukin alue Ubudissa) ja kahvila tarjoilee ayurveda-ruokaa, vihersmoothieita ja raakaravintoa.
Joogatunti sen sijaan oli äärimmäisen täynnä – olin viimeinen tunnille päässyt joogaaja huolimatta aikaisesta saapumisesta ja osallistujia näytti olevan ehkä 80. Yin-tunti itsessään ei tällä kertaa ollut oma juttuni, joskin opettajan sanojen mukaan hän ei pidä aivan perinteistä Yin-tuntia. Ehkä astangan harrastaminen tekee konservatiiviseksi, mutta tunti tuntui olevan nauramista ja lantionheiluttelua.

IMG_1639
Yksi The Yoga Barnin viidestä joogashalasta

30226786_10156078913552347_2864487425424490496_o

Taksu Yoga & Movement Arts, Power Vinayasa

Taksu Yoga & Span painopiste tuntuu olevan hieman enemmän span puolella kuin Yoga Barnilla. Joogashalat ovat pieniä ja tunneille otetaan vähän osallistujia, tällä kertaa vain kahdeksan joogaajan verran. Taksun puutarha on kuin vanhaa sademetsää ja öttiäisiäkin riittää sen mukaisesti.
Taksun voima-vinayasa on täydellinen vastakohta eilisen lepsuilulle. Johtuu kuumasta ja kosteasta ilmastakin, mutta en ole hetkeen ollut niin hiessä kun täällä! Power Vinayasassa on joitain samoja elementtejä kuin astangassa, mutta tunti tuntuu todella armottomalta ja oma venyvyys sekä lihasvoimat heikoilta. Jälkeenpäin olo on mahtava! Joogatunnin jälkeen treenaajille on tarjolla tunnin hintaan kuuluva raikas juoma Taksun ravintolassa.
IMG_1672IMG_1669IMG_1667IMG_1673

Ubud Yoga Centre, Ashtanga Led Inspired

Ubud Yoga Centre on niitä harvoja paikkoja, jossa astangaa on tarjolla drop-in periaatteella. Sain käsityksen, että tunti olisi mysore-tunti, mutta se paljastui ohjatuksi tunniksi. Taso tuntui onneksi erittäin sopivalta ja osa asanoista oli itselleni uusia. Täällä joogasalit ovat sisätiloissa, mikä käymäni tunnin kohdalla tarkoitti sitä, että tunnilla oli todella kuuma. En ollut ainoa, joka hikosi joogamatolleen kokonaisen lammikon (kyllä, pyyhe olisi ollut tarpeen). Sisätilat mielsin tietysti alunperin ilmastoinnin mahdollistajiksi, mutta ohjaajalla oli eri näkemys ilmastoinnin käytöstä. Itse keskus on todella ammattimainen ja huomattavasti modernimpi kuin monet muut paikat täällä. Joogakeskuksen kahvila suorastaan houkutteli viihtymään.
IMG_1677IMG_1682

Radiantly Alive, Soft evening flow

Päätin lopettaa perjantain lempeään flowjoogatuntiin, jota kuulin sanottavan myös yin-joogaksi. Radiantly alive on pieni joogastudio aivan Ubudin keskustassa. Studio oli tällä hetkellä hieman remontissa, joten ainoa kuva täältä rajoittuu paikan joogashalaan. Itse tunti oli miellyttävä ja taitavasti ohjattu, vaikka yleisesti en ole tottunut taustamusiikkiin joogassa. Radiantly Aliven joogashalaan kuuluu aavistuksen verran kadun äänet, mutta se ei vähentänyt tunnin rentouttavuutta. Toisin kuin ensimmäisen päivän yin-joogassa Yoga Barnissa, tämän jälkeen tunsi tehneensäkin jotain.
IMG_1725
Edellisten lisäksi moni majoitus tarjoaa joogatunteja Ubudissa. Varsinaisista joogastudioista Intuitive Flown ja Ubud Yoga Housen tarjonta olisi vielä kiinnostanut. Myös oman majoitukseni, Swasti Eco Cottagen aamuisin järjestettävät tunnit olisivat varmasti olleet kokeilemisen arvoisia.
 

4 comments

  1. Mä ihastuin Ubudiin ja joogaan niin kovasti, että sydän halajaa koko ajan takaisin pidemmäksi ajaksi. En muista olleeni ikinä niin rentoutunut ja seesteinen kuin noiden parin viikon aikana, jotka vietin Ubudissa. Itse kävin Taksu Yogan tunneilla koko tuon ajan. Tykkäsin siitä paikasta, koska ryhmäkoot olivat todella pieniä ja opettajat mukavia. Välillä tunnilla oli vain kaksi ihmisistä mun lisäksi. Ainoa huono puoli oli se, että tunteja peruttiin useaan kertaan noinkin lyhyellä aikavälillä ja luin tästä myös muiden ihmisten palautteista. Koska tuntitarjonta ei ollut muutenkaan kovin laaja, oli aika lähellä ettei jäänyt joogakortista viimeiset kerrat käyttämättä. Ensi kerralla pitää lähteä testaamaan myös nämä muut paikat!

  2. Olen käynyt itse Ubudissa Yoga Barnissa pariin otteeseen, ja pitänyt siitä todella paljon juuri niiden puitteiden ja tunnelman vuoksi. Mutta oli kyllä kiva lukea tätä listaa ja saada vinkkejä muistakin paikoista, täytyypä pitää mielessä kun kesällä taas Balille suuntaan. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *