Matka Balin sydämeen – Ubud vai Munduk?

Valitsen reissuilleni usein erilaisia ja toisiaan täydentäviä pysähdyspaikkoja – jonkun rannalta, toisen vuoristosta ja mielellään yhden pysähdyksen myös kaupungissa. Ubudia ja Mundukia yhdistää se, että molemmat ovat sisämaassa ja vihreiden riisiterassien ympäröimänä. Asukasmäärältään Ubud ja Munduk ovat hyvin erikokoisia, sillä Ubud on 30 000 asukkaan kaupunki, kun taas Mundukissa asuu vain 6000 asukasta. Ubudissa alkaa olla jo uuvuttava määrä turisteja, kun taas Mundukissa matkaaja on paikallisen silmin enemmänkin erikoisuus ja kylä on hyvin autenttinen.

Luontoseikkailut

Omasta mielestäni Munduk vetää pidemmän korren luontotarjonnassa. Suuret korkeuserot, vehreät vuoristosademetsät ja riisiterassit tekevät maisemista henkeäsalpaavan upeita! Ihan kylän lähistöllä on peräti neljä suurta vesiputousta tutkittavaksi, joskin kannattaa varautua hyvillä kengillä, sillä portaita ja kapeita polkuja on tiedossa. Järvikolmikko Beratan, Buyan ja Tambligan ansaitsevat yhden päivän tutkittavaksi. Beratanin kuuluisa vesitemppeli on tietysti must-see, erityisesti auringonnousun aikaan, jolloin kokemuksesta saa nauttia ilman turistimassoja. Ubudissa on myös intensiivisen vihreitä riisipeltoja ja -terasseja, mutta paljon tasaisempaa. Kaikkia Ubudin luontokohteita en kerennyt tosin näkemään johtuen kaupungin hyvästä joogatarjonnasta.

Vesiputouksia etsimässä Mundukissa

Munduk waterfall

30624198_10156088671647347_684712087284350976_o
Mundukin riisipeltomaisemia

30629561_10156088671807347_9219638602172989440_o
Mundikissa

30697903_10156088671687347_2559048193354498048_o
Kanoottiretkellä Tamblingan-järvellä

Ubudissa

IMG_1715
Apinoita nähdäkseen ei tarvitse mennä Monkey forestiin asti – riittää että on lähellä

Kulttuuri

Ubud on kulttuurimekka, sitä ei voi kiistää. Tarjolla on vaikka mitä: taidemuseoita, gallerioita, esittävää taidetta, kirjakauppoja ja balilaisen kulttuurin kursseja. Lisäksi Ubudissa on helppo päätyä ihmettelemään paikallisia seremonioita – kaksi vuotta sitten yhden kaupungin pääkaduista valtasi suuri hautajaiskulkue ja tällä reissulla sain ihmetellä hääseremonioiden aloittelua. Häihin ja hautajaisiin ei suhtauduta ihan samalla tapaa kuin suomessa, ja vierailija on usein tervetullut. Munduk on maalaiskylä, jonka läheltä löytyy balin ikonisin temppeli Pura Ulun Danau Beratan ja muutamia muita temppeleitä, mutta muuten edellisen kaltaista kulttuuritarjontaa ole.

Pura Ulun Danau Beratan on noin 45 minuutin ajomatkan päässä Mundukista

Ruoka ja juoma

Mundukissa on sympaattisia pikku-warungeja (ravintoiloita), jotka tarjoavat vaihtelevan tasoista indonesialaista ja balilaista ruokaa. Ensimmäistä kertaa Balilla näin myös ainoastaan bahasankielisiä ruokalistoja! Ubud sen sijaan mahdollistaa ruokailua ympäri maailman, mutta välillä tuntui, että perinteistä balilaista ruokaa tuli vähemmän vastaan kuin ns. länkkäriruokaa. Reissun juuri aloittaneena tämä hieman harmitti, sillä tietysti halusin syödä paikallista ruokaa niin paljon kuin mahdollista. Kahvi-intoilijoille huomio: siinä missä Ubudissa voi pistäytyä espressolle melkein missä vaan, kun taas Mundukissa ollaan täysin balilaisen kahvin varassa. Balilainen kahvi ei ole ihan oma juttuni, se on jostain syystä laihaa ja jotenkin mautonta.
30628861_10156088671782347_9084308546362802176_o

IMG_1676
Mukavuusalueella: avocado-eggs benedictit Atman Nourish Kafessa

IMG_1632
Urab-Urab, ihana balilainen salaatti

Ihmiset

Ihmiset tuntuvat olevan todella sydämmellisiä joka puolella Balia. Mundukissa on kuitenkin sitä pikkukylän tuntua, mitä ei kaupungeissa kohtaa: jokainen mahdollinen pihan haravoija ja skootterilla vastaantuntija moikkaa! Tämä jää pian päälle, ja huomaat itsekin moikkailevasi vastaantulevia ihmisiä spontaanisti. Kyllä Ubudissakin moikkailtiin, mutta turistisoituneemmassa paikassa ihmiset ovat myös tottuneempia turisteihin.

Talon portti, joka on koristeltu häitä varten

Ilmasto

Googlettamalla löytää helposti väitteitä, että noin kilometrin korkeudella merenpinnasta sijaitsevassa Mundukissa on todella kylmä ja pitkät housut ja paidat ovat tarpeen. Ainakaan oman oleskeluni aikana huhtikuussa ei tarvinnut palella. Päin vastoin, päivällä on mahdollista olla auringossa ilman lämpöhalvauksen vaaraa ja yöllä lämpötilat putoavat lempeään 20 asteeseen. Sateeseen kannattaa Mundukissa kuitenkin varautua, sillä vuoristo kerää pilvet nopeasti ylleen ja sää voi muuttua hyvin nopeasti. Ubudin lämpötilat vaihtelivat huhtikuussa 25 ja 33 asteen välillä.

Kilometrin korkeudella merenpinnasta

Ostokset

Ubudissa on kokoonsa nähden suorastaan hämmästyttävä tarjonta pikkukauppoja ja mahdolliset ostokset kannattaa tehdä sieltä. Mundukissa on vain pari supermarkettia, eli kaikki lähestulkoon kaikki matkalla tarvittava on tuotava mukanaan. Viimeisen purkin aurinkorasvaa onnistuin löytämään yhden marketin hyllyltä!

Matkustuksen helppous

Indonesian mittakaavassa kaikki kolkat Balilla ovat helposti saavutettavissa, mutta näitä kahta vertailtaessa Ubud on helpomman matkan päässä. Mundukin juttu tuntuu olevan, että varsinkin täältä lähtiessä on otettava taksi seuraavaan määränpäähän, sillä mitään julkista liikennettä ei ole. Taksit seuraavaan määränpäähän Pemuteraniin ovat vaihdelleet 350 000 IDR:n ja 450 000 IDR:n välillä, mikä on suomalaisittakin aika paljon rahaa kahden tunnin matkasta. Itse onnistuin lopulta jakamaan auton parin muun reissaajan kanssa, mutta kimppakyydin löytäminen on tietysti aika tuurista kiinni. Mundukiin pääsee kylläkin shuttle-bussilla huokeaan 150 000 IDR:n hintaan ja shuttle näytti jatkavan matkaansa Lovinaan. Kylässä itsessään ei kuitenkaan ollut mitään kioskia, josta lipun voisi ostaa.

9 comments

  1. Molempi parempi, jos minulta kysytään 🙂 Me pysähdyttiin viime Balin matkalla Mundukissa lounaalla matkalla pohjoisrannikolle, ja päätettiin että seuraavalla kerralla tullaan tutustumaan tarkemmin. Ens kuussa tullaan, en malta odottaa. Luonto tosiaan vaikuttaa siellä huikealta mitä nyt nopeasti nähtiin, ne järvimaisemat on ihanat! Ja leudompi ilmakin on kivaa vaihtelua.

  2. Itselleni Munduk oli Balin paras stoppi tähän mennessä (jos nyt sitä ei lasketa, että meressä on ihana sukeltaa) 😊 mutta Ubudissa on myös puolensa, eli samaa mieltä, että molempi parempi 😄

  3. En ole Balilla vielä ollut ja vaikkakin Ubud on varmasti turistinen niin tulevaisuudessa ehkä tekemälläni lyhyehköllä vierailulla päädyn sinne – jotenkin uteliaisuuttani, kun niin monet ovat siellä käyneet ja siitä kertoneet, niin uteloittaa itsekin nähdä ja kokea se …

  4. Me valittiin suosiolla Munduk, koska Ubud kuulosti jo turhan vilkkaalta 😉 Kuten sanoit Munduk on paljon pienempi ja sieltä löytyy rauhallisia kyläpolkuja riisiviljelysten keskellä. Upeat vehreät maisemat, ei matkamuistokaupustelijoita ja alkuperäistä elämää ympärillä.

  5. Mainio postaus! Bali on itselleni aika vierasta aluetta, vaikka olenkin vähän katsellut matkoja sinne sillä silmällä. Munduk kuulostaa ehdottomasti enemmän omalta paikaltani, etenkin luontokohteiden vuoksi. Kiitos tästä vinkistä ja vertailusta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *