Ijenin kraatteri Balilta käsin

Balin ympärireissu sai yllättävän koukkauksen, kun päätimme ex tempore lähteä Pohjois-Balin Pemuteranista Jaavan puolelle Ijen-tulivuoren kraatterille ihailemaan auringonnousua. Yleensä pyrin retkeilemään hieman enemmän ”lähialueella”, mutta tällä kertaa kraaterille oli vaan päästävä. Matkasimme Jaavalla reilu kolme vuotta sitten, mutta tämä luonnonihme meni silloin täysin ohi.
6G6A2431
6G6A2433
Pemuteranista Ijenille lähdettiin yhden aikaan yöllä, ja yöunet jäivät kolmetuntisiksi. Gilimanuk, josta siirrytään lautalla Jaavan puolelle Banyuwangiin, on noin 45 minuutin matkan päässä. Lauttamatka on periaatteessa puolituntinen, mutta lautta tuntui jumittavan ja odottelevan pitkään rantautumista molempiin suuntiin kuljettaessa. Banyuwangista teimme noin kahden tunnin matkan vuorille, josta alkoi varsinainen trekkaus vuoren huipulle varttia vaille viisi aamulla. Ennen patikointia meille annettiin hengityssuojaimet siltä varalta, että kraaterilla tuuli kääntää rikkisavun meitä päin. Hengityssuojaimet eivät kuitenkaan päässeet käyttöön.
Ijenille kiipeämiseen kuluu aikaa puolestatoista kahteen tuntiin ja mäki on paikoitellen melko jyrkkä, joskin jokainen normaalikuntoinen kykenee kyllä kiipeämään huipulle. Muutamat retkeilijät herättivät meissä pientä huvitusta ja epäuskoa, kun näitä ihmisiä vedettiin kärryjen avulla huipulle aivan varhaisessa vaiheessa patoikointia. Toisaalta, kärrynvetäjillä näyttää olevan hyvä bisnes Ijenillä ja oppaamme mukaan edestakainen kärryreissu maksaa peräti 800 000 rupiaa.
6G6A28236G6A2783-26G6A27696G6A27966G6A2531
Viimeisen jokusen sadan metrin ja noin 2.5 kilometrin korkeudessa tuntee olevansa oikeasti vuoristossa. Lähellä kraatteria tuuli niin, että tähän mennessä ainoastaan Suomen päässä käytössä ollut kevyttoppis pääsi käyttöön. Itse kraatteri on mykistävän upea näky: halkaisijaltaan kilometrinen turkoosinsininen rikkihappojärvi paljastui hiljalleen auringon noustua. Järven pH on erittäin hapan, 0.13-0.5 välillä. Kraaterin reunalta louhitaan perinteisin menetelmin rikkiä, jota kannetaan punoskorien (!) avulla. Alue on sen verran laaja, että kraatterilla ei tullut pahaa turistitungosahdistusta, vaikka huippua lähti tavoittelemaan ennen auringonnousua useampi sata kiipeäjää. Ijenillä on huomattavasti tilaa esimerkiksi Bromo-tulivuoren auringonnousuun verrattuna, jonka tungoksissa meinasi saada selfie-stickistä päähänsä
6G6A2801
Ijenin kraateri on itsessään aivan mahtava luonnonihme ja ehdottomasti näkemisen arvoinen. Järkevämpää olisi kuitenkin tehdä reissu lähemmästä majatalosta käsin, jolloin voisi herätä hieman myöhemmin ja jättää turhauttavan hitaan lauttamatkan väliin.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *