Komodo pinnan alta

Millainen on sukelluskohde, jossa sukellussaitin lempinimi on The Shotgun? Komodon kansallispuiston vesiä hallitsevat tunnetusti voimakkaat merivirrat, mutta juuri sen vuoksi sukellus siellä on niin kiehtovaa. Kahden valtameren, Floresinmeren ja Intian valtameren kohtaaminen saa aikaan merivirrat, joita valtavat mantarauskut erityisesti rakastavat. Komodo onkin erityisen tunnettu yhtenä maailman parhaista paikoista bongata mantoja! Mekään emme joutuneet pettymään, sillä näitä ihania otuksia saattoi bongata yhden sukelluksen aikana jopa viidentoista yksilön verran. Seuraavassa kirjoituksessa kerron mantoista vielä yksityiskohtaisemmin.
6G6A4590
6G6A51206G6A50376G6A4409

Pohjoinen-, keskinen- ja eteläinen Komodon kansallispuisto

Yleisesti kansallispuistosta puhutaan Komodona, mutta varsinaisesti Komodo on yksi kansallispuistoon kuuluvista monista saarista ja moni kansallispuistossa vieraileva ei välttämättä edes käy itse Komodolla. Valtaosa eniten vierailluista sukellussaiteista sijaitsee Komodon itäpuolella ja Rincan, alueen toiseksi suurimman saaren pohjoispuolella.
Sukellusolosuhteet ovat erilaiset kansallispuiston pohjois- ja eteläosissa. Pohoisosassa vesi oli visiittimme aikana erittäin kirkasta (näkyvyys 30-50 m) ja lämpötila 29-30 astetta. Komodon kansallispuiston keskiosissa näkyvyydet vaihtelivat enemmän, laskien alhaisimmillaan alle kymmeneen metriin ja lämpötila tippui viileähköön 26 asteeseen. Kansallispuiston eteläosissa emme sukeltaneet, mutta vedet siellä voivat olla keskiosaa viileämmät.

6G6A5298
Naamioitunut scorpion fish

6G6A52936G6A5283

6G6A5211
Nurse shark Crystal Rockilla

6G6A5194

6G6A5181
Nudibranch

Käytännön asioita Komodolla sukeltamisesta

Etukäteisvalmisteluiden suhteen kannattaa huomioida, että Komodolla meriveden lämpötila voi vaihdella huomattavasti yhdenkin sukelluksen aikana. Reissuun kannattaa varautua esimerkiksi huppuliivillä, jota voi käyttää tarpeen tullen tavallisen märkäpuvun lisänä. Toinen tarpeellinen varuste on riuttakoukku naruineen. Pääsimme kyllä pitämään kiinni oman sukellusoppaamme kiinnittämästä riuttakoukusta, mutta oma koukku olisi tuonut hieman lisää itsevarmuutta eteenkin siinä tilanteessa, kun ote köydestä irtoaa. Missään nimessä koukkua ei tulisi kiinnittää elävään koralliin, mutta sukeltajien määrän kasvaessa pelkään pahoin, että niin käy yhä useammin. Sukellustietokoneen kanssa sukeltaminen on Komodolla erityisen suositeltavaa, sillä se helpottaa huomattavasti virtojen kanssa sukeltamista.
Kansallispuistomaksu henkilöä kohden on 175 000 IDR vuorokaudessa ja 200 000 IDR sunnuntaisin. Maksoimme ennen sukellusresorttiin siirtymistä kansallispuistomaksut Labuan Bajon satamassa sijaitsevaan toimistoon.
6G6A51736G6A51686G6A5048

6G6A5004
Sweetlips-parvi
6G6A4912
Flamboyant cuttlefish

6G6A4893

6G6A4825
Manta Pointin mantoja. Näistä myöhemmin lisää 😉
6G6A4821-2
Riuttakoukun varassa Manta Pointilla. Virta on sen verran voimakas, että ilman koukuttumista mantoja ei voi jäädä katselemaan pidemmäksi ajaksi

Biodiversiteetti

Komodolla näkee erityisen paljon suuria kalaparvia, jotka ovat erityisen hypnoottisen näköisiä virtojen ansiosta. Useammalla sukelluksella näkee myös megafaunaa: mantoja, jättikilpikonnia ja haita (mm. black tip reef shark, nurse shark). Erityisen onnekas sukeltaja voi nähdä matkijatursaan (mimic octopus) tai merileijonan (dugongi). Korallien puolesta Komodo on värien ilotulitusta: valtava kirjo pehmeitä ja kovia, neonväreissä ja pastelliväreissä hohtavia koralleja. Korallimaaston puolesta saman kaltaista maisemaa olen nähnyt Sulawesin Bunakenilla ja Togeaneilla, mutta Komodo päihittää väriloistollaan edelliset. Useat sukellussaitit ovat myös varsinaisia makrotaivaita ja itse näin sukelluksien aikana useita pienmereneläviä, joita en ole nähnyt aikaisemmin.
6G6A48076G6A4791

6G6A4681
Giant pufferfish

6G6A4761

6G6A4789
Batu Bolongin väriloistoa
6G6A4646
Strawberry nudibranch – miten kuvaava nimi!

Sukelluskokemus ja Komodo

Kannattaako Komodolle lähteä open water -kurssin suorittaneena tai vähäisellä sukelluskokemuksella? Sukelluskokemuksesta on hyötyä Komodolla, mutta matkaan on mahdollista lähteä myös peruskurssin turvin. Tapasinkin reissussa open water-luokituksella sukeltavia ja myös jatkokurssin suorittajia. Voimakkaat merivirrat hermoiluttivat itseäni etukäteen, vaikka sukelluskokemusta on kertynyt vajaan kahdeksan vuoden verran ja sukelluksiakin on kolminumeroinen määrä. Huolet olivat  turhia, vaikkakin muutamalla saitilla virtojen kanssa sai olla enemmän tekemisissä kuin muistan hetkeen olleeni.
Tärkein muistisääntö Komodolla on valita ammattimainen sukellusfirma, joka vie sukeltajat turvallisille saiteille, sillä väärään aikaan paljonkin sukellettu saitti voi olla turvaton arvaamattomien virtojen vuoksi. Komodolla monelta sukellussaitilta löytyy lisäksi suojaisempi ja virtaisempi kohta, eli helpompi sukellus on valittavissa, mikäli ei tunne olevansa sinut merivirtojen kanssa. Itse voin lämpimästi suositella Scuba Junkie Komodoa, jonka toiminnalle voin kaikin puolin antaa viisi tähteä.
6G6A3952

6G6A3944
Flamboyant cuttle fish

6G6A3918

6G6A3969
Scorpion fish
6G6A3942
Pipe fish

6G6A3906

6G6A3894
Nudibranch eli merietana

6G6A3864

Snorklaus Komodolla

Komodo on myös erinomainen paikka snorklata! Usein sukellusretkillä oli mukana myös pari snorklaajaa ja monen sukellussaitin matalemmat osat sopivat myös snorklaukseen. Kehottaisin kuitenkin valitsemaan retken tarkkaan, sillä monet päiväretket Labiuan Bajosta näyttivät suuntautuvan samoihin paikkoihin tehden snorklauskokemusta ahdistavan liiallisen tungoksen vuoksi. Komodon kansallispuisto on täynnä autioita rantoja, miksi siis kulkea tungoksen mukana?
Viiden sukelluspäivän ja viidentoista sukelluspäivän perusteella voin sanoa, että Komodon kansallispuisto sulatti sydämeni. En malta odottaa, että pääsen tuohon upeaan paikkaan jonain päivänä uudestaan!
6G6A4635

6G6A4601
Fire urchin on äärimmäisen myrkyllinen merisiili! Itse sain olla tyytyväinen, että osuin ihan tavalliseen merisiiliin

6G6A45026G6A4493

6G6A4427
Scorpion fish jälleen naamioituneena
6G6A3976
Mantis shrimp

6G6A3977

6G6A3980
Kolme orang-utang rapua

6G6A39866G6A42166G6A42816G6A4288
 

6 comments

  1. Voi ei, ihan parhaita sukelluskuvia ikinä!!!
    Enpä arvannut, että Floresilla on noin makeet maisemat veden alla! Jos kehuit, että nää on paremmat kuin Sulawesillä, niin uskon!
    Tässähän vois taas innostua sukeltamisesta pitkän tauon jälkeen. Kiiiitos tästä!

    1. Kiitos ja mahtavaa kuulla, että tämä on toiminut inspiraationa harrastuksen jatlkamiselle 🙂 Tosiaan Komodo on mielestäni sukelluksen suhteen aivan best of the best-osastoa. Tietysti hankala vertailla, kun omasta Sulawesin reissustani on hieman aikaa. Näin paljoa ei kyllä isompia merieläimiä tullut vastaan Sulawesilla tai Itä-Borneolla.

  2. Upeita kuvia ja hieno raportti Komodon sukelluksista. Itseäkin nuo kovat virtaukset arveluttavat, mutta tämän jälkeen uskon että ehkäpä minäkin pärjäisin täällä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *