Varaanien Komodo ja retkeilyä postikorttimaisemissa

Jylhien nurmikkokukkuloiden ja kirkkaiden vesien Komodon kansallispuisto on monen matkaajan unelmalistalla. Poikkeuksellisen upean vedenalaisen maailmansa lisäksi tämä UNESCON maailmanperintökohde on kuuluisa komodonvaraaneistaan (Komodo Dragon), jotka ovat maailman suurimpia matelijoita. Turismi Komodolla on lisääntynyt huimasti viime aikoina, minkä vuoksi toivon, että luonnonihmeiden markkinoinnin lisäksi tätä kansallispuistoa osattaisiin myös suojella turismin haittavaikutuksilta riittävän tehokkaasti. Alueen eläimistö ja maisemat ovat ainutlaatuisia.
8C603865-32A2-450C-B62A-52F7A4D8B29C

6G6A5438
Upeimmat maisemat ovat Pulau Padarilta

6G6A5418
Kukkuloille kiipeäminen oli hikistä puuhaa, mutta kannatti!

Matkustus Komodolle

Denpasarista Labuan Bajoon pääsee maansisäisillä lennoilla mm. Garuda Airlinesilla, NAM Airilla ja Wings Airilla. Näistä Wings on ainoa, jolla on ruumatavatoissa 10 kg matkatavararajoitus, mutta lisäkiloja sai ostettua edulliseen 23 000 IDR hintaan / kilo. Suomalaisittain tällainen lisäkilomaksu (= 1.35e) tuntuu lähinnä kiusanteolta, mutta paikallisittain kyseessä on ikävän suuri summa. Me karsimme matkatavaroita hieman ja selvisimme yhteensä noin 10 kg / 230 000 IDR lisätavaramaksulla yhtä suuntaa kohden. Komodo on saavutettavissa myös Jakartan kautta, mutta Helsingistä katsoen reissu vaatii kaikissa tapauksessa kaksi pysähdystä, ja se onkin parempi yhdistää Balin tai muun itäisen Indonesian reissuun.

Retkeily Komodon kansallispuistossa ja Labuan Bajo

Yövyimme Scuba Junkie Komodolla tehtyjen sukellusten jälkeen kaksi viimeistä päivää Labuan Bajossa, joka on Komodon turismin keskus. Labuan Bajo itsessään ei ole miellyttävä paikka yöpyä, mutta jos arvostaa hyvää kahvila- ja ravintolatarjontaa, niin niitä tästä pikkukaupungista löytyy. Kaupungissa asuu sukellusbisneksen takia paljon expatteja, minkä vuoksi sieltä löytyy myös muutama mainio ei-indonesialainen ravintola mahdollista koti-ikävää ajatellen. Muuten Labuan Bajo aiheuttaa aikamoista päänsärkyä. Se on tyypillinen vilkkaasti liikennöity indonesialainen pikkukaupunki, jossa haisee viemäri ja jonka jalkakäytävän tapaiset kaistaleet ovat täynnä reikiä. Lisääntyneen turismin vuoksi myös kaupustelu ja päiväretkien tyrkytys on tauotonta. Suosittelenkin yöpymään valtaosan Komodon reissusta kauempana kaupungista ja yöpymään Labuan Bajossa vain viimeisen yön ennen lentoa.
Labuan Bajosta käsin tehtävät päiväretket ovat identtisiä toistensa kanssa ja näyttäisi siltä, että matkaajat kärrätään aika lailla samoihin paikkoihin. Lisäksi kaupungista on hankala löytää hyvää majoitusta – arvostelut ovat usein huonoja ja hinnat kalliita. Me teimme mielestämme hyvän löydön uima-altaallisen ja aivan uuden hostellin The Palm Komodon suhteen. Kaksi yötä on omasta mielestäni maksimi tässä paikassa, mutta moni tutkii kansallispuistoa useammankin päivän Labuan Bajosta käsin.
4BB44C3E-432F-49D9-B009-7F4BD1CD8ABA

1934900F-9786-466D-8ACB-B7AD11902767
Labuan Bajo

AD38B412-3C1A-4426-B3F8-0AE10B9E2927
Ravintolaan sai kävellä lankkua pitkin

6G6A5634
6G6A5657
Mantoja näkee parhaassa tapauksessa suoraan veneestä

6G6A5331
Rincalla

6G6A5365

Varaanit

Me kävimme sekä Rincalla että Komodolla ihmettelemässä valtavia matelijoita, Komodo Dragoneita. Yllättäen itse liskot olivat aikamoinen pettymys: sekä Rincalle että Komodolle mennessä tulee maksaa 260 000 IDR kansallispuistomaksu henkilöä kohden (noin 15 euroa). Rincalla käydessämme hintaan sisältyi tunnin ohjattu kierros, mutta liskot löytyivät yllättäen yksittäisen talon takaa ilmeisesti kerjäämässä ruokaa. Ei siis kannata odottaa henkeäsalpaavan upeita villieläinkohtaamisia, niin säästyy pettymyksiltä. Vaisu liskoreissu jäi silti mietityttämään, sillä kyseiset eläimet ovat monille ihmisille suurin syy matkata tänne. Oppaan mukaan liskoja ei ruokita, mutta epäilimme kovasti, että näin käy.

6G6A5569
Tämä yksilö on arviolta 1.5 metrin mittainen

6G6A55676G6A5513
6G6A5597
Komodo-saaren maisemia. Ei niin kaunista kuin Padarilla, mutta liskoja täällä asustaa sadoittain.

Vinkit kansallispuiston tutkimiseen

Oma aikamme kului valtaosin sukeltamassa, joten päiväretkeilytarjonnan suhteen emme kerenneet tehdä perusteellista kartoitusta. Sukellusfirman puolesta retkeilimme lähtöpäivänä Rincalle, mutta retki sinänsä oli vain nopea visiitti liskoja katsomaan. Labuan Bajossa majatalon puolesta hankittu päiväretki jätti hieman ristiriitaiset fiilikset: Pulau Padar on kiistämättä upea paikka jylhine vuorineen, mutta täällä jokaikinen matkaaja viedään samaan paikkaan samaan aikaan. Suositukseni onkin yrittää etsiä oma privaattivene, ja lähteä liikkeelle turistiveneitä hieman aiemmin tai tehdä päiväretki eri pysähdyksin. Vaihtoehtoisesti olisin voinut viettää vaikka useamman tunnin Padarilla, sen verran tykästyin kyseiseen saareen. Pitkien välimatkojen vuoksi Labuan Bajosta käsin saarille lähdetään todella aikaisin, noin kuuden aikaan, ja mm. Pulau Padarille ajettiin pörisevällä puuveneellä peräti kolme tuntia.

6G6A5448
Padarin rannat olivat reissun upeimpia ja vesi virkistävän viileää alueen kylmistä merivirroista johtuen

6G6A5600
Pink Beach. Hyvää snorklausta, mutta lähemmäs 10 päiväretkivenettä vei fiilistä.

11B74163-72A4-434E-9651-ECFBAB3F08F1

14 comments

 1. Samoille mestoilla menossa ensi helmikuussa. Ensin Balilta Maumereen ja sieltä sitten Roadtrip Floresin saaren läpi Labuan Bajoon. 🙂

  1. Toivottavasti tästä kirjoituksesta oli apua reissun suunnittelussa ja hyvää reissua 😊 Maumerea katsoin itsekin sillä silmällä, että haluaisin käydä! Myös Itä-Timoria suunniteltiin, mutta kuukauden mittainen reissu riitti juuri Balin ympärikierrokseen ja Komodoon. Seuraavalla kerralla perusteellisempi Nusa Tenggaran kierros 😄

 2. Kaunista, hienot vihreät kukkulat. Tuommoisen varaanin taisin kohdata kerran Malesian Tioman-saarella. Se valloitti pienen biitsimme. Me väistimme, kun ei ollut aavistustakaan onko se vaarallinen. Kunnioitusta herättävän kokoinen otus.

 3. Komodolle ei ikinä ollakaan päästy, mutta paljon kyllä kuultu 🙂 Kuulin kanssa hieman pettyneitä kertomuksia joskus liskojen kohtaamisesta yms. Joten aikalailla samanlaisia fiiliksiä paikasta oli ennen tätä postaustakin. Tuo Padar on kyllä aivan mielettömän upea ja sieltä aina näkeekin instagram kuvia. Liekö se sitten kaikkien rauhallisten kohteiden tuho vielä joku päivä..

 4. Aika mielenkiintoinen ja vähän surullinenkin tuo varaanijuttu. En ole ennen kuullut, että ne eivät ehkä olekaan niin luonnonvaraisia kuin annetaan ymmärtää. Harmi! Olisi silti upeaa joskus käydä Komodolla. Ja onhan nuo maisematkin ihan mielettömät!

 5. Meillä on tänne risteily varattu heinäkuussa. En malta odottaa, odotukset on suuret, kaikesta huolimatta. Toivottavasti ei tuu olemaan hirveä ryysis noilla turistimestoilla, sitä pelkään. Järjestetyllä reissulla kun ei voi itse oikein vaikuttaa ajankohtiin milloin mennään ja minne, se on vähän tylsää. Katsotaan miten käy.

 6. Maisemat tuolta ylhäältä on kyllä mykistävän kauniit! Kuulostaa erinomaiselta reissulta ja varsin monipuliselta kohteelta. Indonesiassa riittää kyllä tutkittavia paikkoja – en malttaisi odottaa että pääsen näkemään lisää maasta! 🙂

  1. Itsellänikin tämä oli jo neljäs reissu Indonesiaan, ja maasta on nähty vasta murto-osa! Sumatra, Papua ja suurin osa Nusa Tenggarasta ja Kalimantanista vielä näkemättä 😄 ei Indonesiaan vaan kyllästy 😊

 7. Kauniita maisemia! Mutta hui, onkohan nuo Komodon varaanit juuri niitä järkyttävän kokoisia mörssäreitä, joita esiintyi Planeettamme maa II:ssa? Siitä sai ainakin sellaisen kuvan, ettei niihin tahtoisi törmätä, mutta ilmeisesti eivät sitten kuitenkaan ole ihmisille vaarallisia, jos niitä katsomaan tehdään retkiä.

  1. Kyllä ne varaanit taitaa samoja olla. Ei komodonvaraaneja elä kuin kyseisellä saarella ja parilla muulla siinä vieressä. Varaaneihin pidettiin parin-kolmen metrin turvaetäisyys ja kuvat on otettu zoomilla & rajattu 😄 Lisäksi tuonne ei pääse kuin oppaan kanssa. Kuulemma yksi turisti vuodessa saapureman, veikkaan että johtuu omasta sählimisestä!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *