Balin parhaat palat

Kahden ja puolen viikon Balin ympärikierroksen jälkeen olen yhdestä asiasta varma. Omat sielunmaisemani tällä saarella sijaitsevat pohjoisen vuoristoissa! Olen käynyt täällä päin aiemmin pari kertaa pahimman sadekauden aikaan: ensimmäisen kerran Lembonganilla ja toisella kerralla Ubudissa ja Gileillä. Koska manner-Bali saa sadekauden aikaan osakseen melkoisen sademäärän (jopa yli 400 mm/kk), on varsinainen saarikierros jäänyt odottamaan kuivaa kautta. Tällä kerralla kuivan kauden alku, huhtikuu, ei tuottanut pettymystä! Ainoastaan vuorilla koimme tyypillisen sadekauteen kuuluvan, säännöllisen iltapäiväkaatosateen.

6G6A2025
Tamblingan-järven maisemia. Balin vuoristoissa on taikaa!

6G6A2880-2
Temppelijuhlaan liittyvä kulkue jossain päin Pohjois-Balia

Balilla ihmiset ovat äärettömän ystävällisiä ja kielitaitoisia sekä Indonesian muusta ruokakulttuurista poikkeava ruoka maukasta. Luonto on aivan oma juttunsa, rakastan Balin vehreyttä ja vesiputouksia aivan ylitse kaiken! Bali herättää kuitenkin jollain tapaa ristiriitaisia tunteita: etelässä liikenne on kaoottista ja ruuhkat loppumattomia. Monet Etelä-Balin kohteet ovat jo niin ylituristisoituneita, että eksotiikannälkäinen matkaaja tuntee olevansa Kanarialla. 17 tunnin matkustamisen jälkeen sitä haluaa todellakin jotain muuta.
Balille saapuvan muistisääntö numero yksi on se, että kannattaa ehdottomasti tilata nouto Ngurah Rain lentokentältä. Kuten Indonesian monet muutkin lentokentät, on Balin kentän saapumisaula täynnä huijaavia taksikuskeja. Toinen vaihtoehto on käyttää kyytisovellusta (Go Jek tai Grab Car), jotka näyttivät toimivan hyvin Etelä-Balilla. Moni vuokraa Balilla auton tai skootterin, mutta kaltaiselleni hermoilijalle se ei ollut vaihtoehto vilkkaassa vasemmanpuoleisessa liikenteessä.

Tuban

Ei nyt varsinaisesti se paras pala, mutta Tuban on mielestäni mainio paikka sille pakolliselle yhden yön yöpymiselle pitkän lennon jälkeen. Tuban sijaitsee aivan lentokentän kyljessä ja itsessään ei ole mitään erityistä, mutta tunnelmalliset kapeat kujat ja alueen paikallisuus viehättivät. Vilkkaan Kutan puolella sijaitsee ostoskeskuksia, jos sellaisia kaipaa. Kutaa kannattaa kuitenkin välttää kuin ruttoa, ellei satu nauttimaan massaturismin nurjista puolista.

Ubud

Ubudin kaupunki Balin sisämaassa on Balin suosituimpia kohteita, eikä ihme! Ubud on kulttuuritaivas, josta löytää kaikkea pikkuputiikeista, museoista perinteisiin tanssiesityksiin ja Gamelan-musiikkiin. Ubud on itselleni paikka, jonne haluan usein takaisin, mutta sieltä on myös helpottavaa päästä muutaman päivän päästä pois. Ubud on helteessään ja ruuhkissaan pidemmän päälle uuvuttava. En suosittele valitsemaan majoitusta vilkkaiden sisääntuloväylien varrelta, mutta onneksi Ubudissa on mistä valita!
Lisää Ubudista tässä kirjoituksessa: https://dolphinperspective.net/2018/04/13/matka-balin-sydameen-ubud-vai-munduk/
Katsaus Ubudin joogatarjontaan: https://dolphinperspective.net/2018/04/07/joogaretki-ubudin-pikkukaupunkiin/
IMG_16316G6A18596G6A18499BB4A792-CFDE-45FB-9B5E-0E0E42A44E3CDE6B1CB5-32EE-435C-92EA-63A1DECE2C26

Munduk

Mundukin alue on koko Balin kierroksen suosikkini. Balin sisämaassa on taikaa – satumaisia vuoristosademetsiä, korkeita vuoria ja pitkiä vesiputouksia. Rannikkoalueita viileämpi vuoristokeidas Munduk on myös aito, ja satunnainen vastaantulija tuskin huijaa matkaajaa rahankiilto silmissään. Mundukissa pääsin kokemaan reissuhistoriani parhaimpia majotuksia hinta-laatusuhteeltaan: majatalo infinitypoolilla ja budjettihinnoin! Pieninä miinuspuolina mieleen jäi hankala siirtyminen paikasta toiseen: etsin sopivan hintaista taksia kauan, sillä julkista liikennettä täällä ei ole. Moni matkustaa Mundukiin ja sieltä eteenpäin autolla tai skootterilla.
Lisää Mundukista tässä kirjoituksessa: https://dolphinperspective.net/2018/04/13/matka-balin-sydameen-ubud-vai-munduk/

E6C8C723-68E7-4A8A-ABB0-2E273D0347BD
Mundukin satumaiset maisemat. Näin upeaa parvekenäkymää ei ole kyllä ollut koskaan!

6G6A1941
FB610D5A-C961-48DA-839B-C49D0879DA7D93D89094-129F-4C36-AFC4-13B958CB5C44478E095D-CB78-4913-8C6C-02A68BD0E603
6G6A21226G6A21196G6A21286G6A2083

Pemuteran ja Menjagan Island

Pohjoisessa arvoimme majoittumista Lovinan ja Pemuteranin alueilta, ja päädyimme lopulta Pemuteraniin pienemmän turistimäärän ja vedenalaisesta maailmastaan tunnetun Menjagan-saaren läheisyyden vuoksi. Pemuteran itsessään on unelias ja ihan kiva stoppi, mutta kokonaisuudessaan se ei tarjonnut meille mitään erityisen mielenkiintoista. Ranta on ruskeahiekkainen ja kivinen, ravintolat hyviä ja majoitukset puolestaan erinomaisessa hinta-laatusuhteessa. Maksoimme valitsemastamme uima-altaallisesta majatalosta reilun kympin yötä kohden! Menjaganilla tuli tehtyä pari hyvää sukellusta: vesi oli erittäin kirkasta ja korallit hyvässä kunnossa syvemmällä, mutta parhaisiin sukelluskohteisiini paikka ei yllä.
Pemuteranista teimme myös reissun Jaavan puolelle Ijenin kraaterille, eli jos Jaavalle ei halua erikseen reissata, onnistuu päiväretkeily myös täältä (tarjolla oli myös retkiä Bromo-tulivuorelle).
Tarkemmin Ijenin kraaterireissusta tässä kirjoituksessa: https://dolphinperspective.net/2018/04/19/ijenin-kraateri-balilta-kasin/

BE356650-7597-426B-8E29-EC0873F58C06
Loppuiltapäivää Pemuteranin rannalla

IMG_1885IMG_1816IMG_1855IMG_1932

Tulamben

Tulambenin kylä on unelias pieni keidas Balia ympäröivän tien varrella Itä-Balilla. Tulambenista kuitenkaan syttyvät tuskin muut kuin intohimoiset sukeltajat ja hylkyintoilijat. Luin itse asiassa jälkikäteen, että koko kylä on olemassa vain Liberty-laivan hylylle suuntautuvan sukellusturismin vuoksi. Viime aikoina Tulamben on hiljentynyt entisestään, sillä kymmenen kilometerin päässä sijaitsevan aktiivisen Agung-vuoren vuoksi kylää evakuoitiin. Vaikka Agung onkin nyt toistaiseksi hiljaa, Tulambenissa kaikki toiminta ei ole palannut ennalleen. Meille yritettiin kovasti suositella Amedia Tulambenin sijaan, mutta pidimme tiukasti pintamme ja suuntasimme tähän pikkukylään. Parin päivän oleskelun jälkeen vilkkaasti liikennöity tie oli kuitenkin se suurin syy, miksi en olisi viihtynyt täällä pidempään.

6G6A3046
Mount Agung! Siinä se nyt on, 10 kilometrin päässä pienestä Tulambenin kylästä.

6G6A30396G6A3414
6G6A31296G6A31256G6A31086G6A30956G6A30816G6A31856G6A34716G6A3607-26G6A32056G6A31576G6A2945
6G6A3582-2

Sidemen

Sidemenistä löytää takuulla Balin upeimmat riisiterassimaisemat! Visiitti tänne oli nopea ajanpuutteesta johtuen, sillä olimme jo varanneet lennot Komodolle. Sidemenissä olisi viihtynyt hyvin jokusen päivän päiväretkiä tehden ja ihan vain vehreissä maisemissa rentoutuen.
4136B939-E671-4495-BD79-85A626C774406G6A3778
6G6A3725

Kuljetusten hinnat Balilla – mitä saarireissu maksoi?

Balilla matkustaessa on mahdollista liikkua omalla autolla tai skootterilla, tai vaihtoehtoisesti minibussilla ja “takseilla”. Taksit ovat ns. epävirallisia takseja ja usein kyydin saa esimerkiksi majatalon omistajalta. Tässä suuntaa antavia kuljetusten hintoja, eli mitä me maksoimme seuraavista välimatkoista:
Lentokenttä-Tuban: 75 000 IDR (auto)
Tuban – Ubud: 300 000 IDR (auto)
Ubud – Munduk 150 000 IDR (minibussi)
Munduk – Pemuteran 300 000 IDR (auto)
Pemuteran – Tulamben 700 000 IDR (auto)
Tulamben – Sidemen 400 000 IDR (auto)
Sidemen – Ubud – Lentokenttä 500 000 IDR (sisältäen kaksi stoppia tavaroita noutaessa, muuten olisi päässyt ainakin satasen halvemmalla)
Yhteensä matkustuksen hinnaksi tuli kahdelta ihmiseltä 2 425 000 IDR eli noin 151 euroa.

Balista ovat bloganneet mm. myös:

Mangostania: http://mangostania.matkasto.net/bali-vesiputous-banyumala-twin-waterfalls/
Thaimaanrannanmaalarit: http://www.thaimaanrannanmaalarit.fi/2018/01/bali-rakkautta-toisella-silmayksella.html
Mutkia matkassa: http://www.rantapallo.fi/mutkiamatkassa/2018/01/06/bali-vinkit/
 

16 comments

 1. Nyt oli kyllä erittäin hyvä ja kattava paketti Balin eri kohteista. Se tuntuu olevan kyllä todella monipuolinen maa. Itse en ole siellä vielä päässyt käymään, mutta kiinnostaa kyllä kovasti.

 2. Nyttemmin Bali on pinnalla kovin paljon roskien ja turistimassojen takia. Olen ajatellut, että tuollakin voisi joskus vielä käydä, mutta muutaman television ajankohtaisohjelman takia, jossa Balia käytettiin suunnilleen äärimmäisenä esimerkkinä siitä, miten me turistit tuhoamme maailmaa siellä jos täällä, niin pistää kyllä miettimään, että pitäisikö sittenkin jopa olla menemättä.
  Tosin tämän juttusi perusteella sieltäkin voisi vieläkin löytää ihan kaunistakin, kunhan onnistuisi jotenkin ruuhkaisessa liikenteessä pääsemään pois lentokentältä 🙂

  1. Indonesiahan on maailman suurimpia roskantuottajia ja Bali sen tunnetuin turistikohde. Ongelma on jatkunut vuosikymmeniä ja mm. laivat heittävät jätteet suoraan mereen. Me ei havaittu missään silmiinpistävästi roskaa, mutta nyt ei ollut enää sadekausi (sadekauden aikana aallokko ja merivirrat tuovat roskaa huomatravasti enemmän). Ei kyllä havaittu Komodollakaan, se on varmaan niin tuurista kiinni.

  2. Ja se vielä, että ei käyty ruuhkaisalla Etelä-Balilla ohikulkua lukuunottamatta. Voi olla, että siellä roskaakin on enemmän (?). 2013 oon ollu Canggussa sadekaudella, sillon oli aika paljon :/

 3. Bali on niin jotain käsittämättömän kaunista. Oon käynyt tuolla viitisen kertaa ja joka kerta rakastanut hitusen lisää. Oon tässä samaan aikaan kamppailut itseni kanssa, koska haluaisin kovasti uudelleen tuonne, mutta samaan aikaan mietin onko se ihana Bali jota rakastan kadonnut? Tuntuu, että Balin suosio (onko se oikeasti voinut kasvaa lisää kolmen vuoden takaa, siltä se ainakin tuntuu) kasvaa ja kasvaa. Lisäksi Balista on nyt niin paljon uutisoitu kaikkea negatiivista, lähinnä tuon roskauspuolen kannalta. Pakostakin herää vähän ajatus, että onko se minun rakastama Bali kadonnut jo? Toisaalta kun luen tätä sun postausta ja katselen kuvia, näyttää samaan aikaan siltä, että siellä se ihana Bali edelleen on. <3

  1. Ihan aiheellinen pelko, Indonesialla pitäisi olla joku muukin tourist-hot-spot kuin Bali! Mutta ainakin majatalonomistajan sanoin Mundukissa: ruuhkaa on ainoastaan heinä-elokuussa. Muuten ihan hiljaista 🙂

 4. Ihania kuvia Balista! Rakastuin Baliin ensimmäisellä visiitillä pari vuotta sitten, ja siitä lähtien olen haaveillut paluusta. Syksyllä lähden maailmanympärimatkalle, ja aion ehdottomasti pysähtyä Indonesiaan muutamaksi viikoksi. Balilla menen ainakin Ubudiin, ja tämän kirjoituksen perusteella myös Munduk alkoi kiinnostamaan! Tosin Balilla olen sadekauden aikaan marraskuussa, joten en tiedä onko Munduk sään puolesta hyvä vaihtoehto?

  1. Sadekauden aikaan Lembongan ja Gilit voivat olla hyviä vaihtoehtoja! Jos viitsit Muualle Indonesiaan, niin voin lämpimästi suositella Sulawesia sadekauden aikaan. On tosin hyvin erilainen kuin bali, reissaaja tuolla päin on paljon harvinaisempi näky 🙂 ihanaa reissua!

 5. Siistiltähän tuolla näyttää. Vai onko roskat kuvien vieressä 🙂 Tuo näkymä ikkunasta Mundoissa näyttää kyllä todella kauniilta. Bali kiinnostaa. Mutta kun ei oikein tiedä, minne sinne matkustaessa kuuluisi mennä, jotta näkisi muutakin kuin rantaa.

 6. Bali on vielä näkemättä, mutta jos sinne joskus menen, niin se on todennäköisesti sooloreissu. Mies ei ole kiinnostunut (lukenut liikaa juttuja roskaisista rannoista). Olen usein miettinyt myös minne päin kannattaisi mennä. Tässä tuli hyviä vinkkejä. Ihanan vihreältä näyttää 🙂

 7. Luen mielenkiinnolla aina juttuja siitä, miten Bali on tehnyt vaikutuksen matkailijoihin. Haluan tietää, missä saaren viehätys on. Olen itse ollut siellä taannoin kuukauden ja jotenkin onnistunut välttämään kaikki syyt palata, jollei pieniä Gilejä lasketa kuuluvan Baliin. Munduk ja riisiterassit olivat sinun postauksesi taikasanat. Noiden vuoksi voisin hyvinkin vielä antaa saarelle mahdollisuuden vakuuttaa minut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *