Sympaattinen, mutta hieman karu Tongatapu

Malo e lelei, Tonga! Saavuimme tähän kaukaiseen Tyynen valtameren saarivaltioon Singaporesta Fidzin kautta lentäen noin kolmessatoista tunnissa. Heti kentällä vastassa oli tunne siitä, että nyt olemme kaukana kaikesta. Fua’amotun kenttä on pieni kuin mikäkin, länsimaisia matkaajia on vain kourallinen ja vastaavasta syystä meitä hakemassa olleet majatalon pitäjätkin löytävät meidät vain kysymällä, olemmeko oikeat henkilöt. Ketään ei tuntunut kiinnostavan maahantulolomakkeeseen merkkaamamme ruokatarvikkeet, mutta lähtölennot maasta sen sijaan kiinnostavat. Onneksi meillä oli näyttää erikseen ostetut lennot Tongalta pois.
IMG_1217
6G6A8542
IMG_0807
IMG_24186G6A8527
Johtuen seuraavaan kohteeseen vievän katamaraanin, MV Tongiakin aikatauluista, Tongatapulla viettämämme aika supistui reiluun vuorokauteen. Mutta mikäs siinä, jos saari on mahdollista nähdä nopeastikin.
Tongatapu itsessään ei ole sellainen trooppinen paratiisi kuin Tyynen valtameren saaresta kuvittelisi, mutta ihan sympaattinen paikka se on. Maaliskuussa 2018 iskenyt sykloni repi pientä saarta melkoisesti ja varsinkin puissa jäljet näkee vieläkin. Tongatapulla asuu myös kaksi kolmasosaa saarivaltion asukkaista, eli pieni saari on suhteelliseen täyteen ahdettu. Todella paratiisimaisia rantoja on vähän, joskin saaren länsiosassa sijaitseva vierailemamme Ha’atafa ei ollut ollenkaan hullumpi.
Autolla saaren tutkiminen oli helppoa. Vaikka ajoin ensimmäistä kertaa vasemman puoleisessa liikenteessä, ei turhia tarvinnut stressata, sillä tongalaisilla on tapana ajaa hassun hitaasti. Kuulimme myöhemmin, että on olemassa käsite ”tongalaisella nopeudella ajaminen” eli ihmiset ajavat huvikseen hitaasti, kun mihinkään ei ole kiire. Hassua tosiaan, kun nopeudet olivat välillä noin 20 kilometriä tunnissa ilman sen kummempaa syytä. Tämä vahvistaa entisestään käsitystäni tyynen meren saarivaltioista – island time, mihinkään ei ole kiire!
Nuku’Alofa on laajalle alueelle levinnyt pikkukaupunki, jonka keskusta on hyvin pieni: se koostuu lähinnä markkinoista, parista ravintolasta, pankista ja baarista, joka näytti olevan Nuku’Alofan yöelämän keskus sinä perjantai-iltana kun paikan päällä olimme. Ns. reissaajaystävällisin ravintola Friends Cafe oli hauska löytö, kun kaipasimmme kunnon täyttävää aamiaista. Hauskaa oli myös huomata, että länsimaalaistyylinen kahvila oli tongalaisten kansoittama.
6G6A8480
Ehdottoman maininnan saavat saaren länsipäädyssä sijaitsevat Mapu’a ’a Vaea blowholet! Kallioinen ranta ottaa vastaan valtavan isot tyynen valtameren aallot, jotka roiskahtavat korkealle osuessaan kallioihin. Osa vedestä kuohuu läpi kallioon porautuneista rei’istä. Näin valokuvauskurssin jälkimainingeissa totesimme paikan olevan täydellinen lyhyen suljinajan kuvauksen harjoitteluun!
6G6A87766G6A87076G6A8643

Kiinnostaako matkustaminen Tongalla? Lue myös:

Tonga meriteitse ja tragikoomiset lautta-aikataulut
Meriteitse Tongan pohjoiseen saaristoon: villi ja vehreä Vava’u

20 comments

 1. Vautsi, millaisia aaltokuvia! Varmasti upean näköinen paikka livenä(kin).
  Hauska yksityiskohta tuo, että paikalliset ajavat hitaasti. Kuulostaa ihanan leppoisalta. Varmaan harva menettää malttiaan ratissa samalla tavoin kuin vaikka Suomessa, jossa tuntuu olevan aina kiire. Vasemmanpuoleisessa liikenteessä ajaminen on minustakin yllättävän helppoa. Pääsin kokeilemaan sitä ensimmäisen kerran vuosi sitten Walesissa käydessäni, eikä vasemmalla puolella ajaminen tuntunut hankalalta kuin ihan parissa kohtaa.

 2. Oi mikä paratiisi ja mahtavat nuo kuvat, joissa aallot nousevat korkeuksiin. Minullekin tuo vasemmalla puolen ajaminen on vahvasti epämukavuusalueella, vaikka Englannissa jonkin verran olenkin joutunut ajamaan. Ehkä noissa nopeuksissa sitä uskaltaisi itsekin rattiin. 😉

 3. Hei mä haluan tongalaisen nopeuden myös tänne Suomeen! Jännän näköisiä myös nuo vesiroiskeet. Voin kuvitella miten rauhoittavaa olisi vaan istua ja tuijotella noita. 😀

 4. Kiinnostavaa lukea Tyynenmeren saarista, sillä ensi vuoden lopulla ajatellin jollain niistä (tai useammalla) vierailla, mutta suunnitelmat ovat hyvin pitkälti vaiheessa sen suhteen että mihin menisin. En ole ehtinyt vielä tutustua siihen millaisia eri saaret ovat ja kuinka helppo niille on kulkea Uuden-Seelannin suunnasta. Mutta tästä pääsin jo pieneen alkuun! 🙂

  1. Kannattaa pysyä kuulolla, lisää juttua tulossa eri saarivaltioista 😊 Aucklandista menee kyllä suoria lentoja Tyynen meren saarille hyvin. Tyynen meren maiden välinen lentely on hieman hankalampaa

 5. Onpa kiinnostavan oloinen paikka. Minä oletettavasti viihtyisin tuollaisella saarella, jolla näennäisesti ei ole mitään, mutta jolla on kuitenkin ihan kaikki. Tongalainen nopeus kyllä saattaisi alkaa käydä hermolle. 🙂

  1. Täällä tuntee kyllä olevansa kaukana läntisestä maailmasta 😄 Tongatapu oli ok, mutta pohjoisempia saaristoja Vava’uta ja Ha’apaita pidän todella paratiiseina. Lisää juttua myöhemmin 😊

 6. Nuo Tyynenmeren pikkusaaret ovat tuollaisia Once in a lifetime paikkoja, koska sinne on meiltä niin hankala päästä. Ja jos sinne asti menee, kannattaa käydä muillakin “lähi”saarilla. Minne teidän matka jatkuu tuolta?

  1. Moikka! Itse asiassa Singaporesta ja Honkkarista pääsee nykyään suoraan, yhden vaihdon päässä siis suomalaisille. Pitkähän matka kyllä on, eli kannattaa tehdä mielellään parissa osassa. Pääsaari ei käytännössä koskaan ole se paras saari, ja se tekeekin täällä matkustamisesta työlästä ja välillä kallistakin. Meidän matka jatkuu vielä Samoaan 😊 kaikkea ei ole edes suunniteltu, yllätyksiä täynnä koko reissu siis!

  1. Joo, useimmalla tyynen meren saaret on osana maailmanympärimatkaa. Me ollaan sen verran ihastuneita tyynen meren kulttuureihin, että lähdettiin tänne ihan näitä varten 😄

 7. Ai ai! Aika makoisilta näyttävät nuo pärskeet rantakallioihin. Voisin myös tottua tuohon tongalaiseen nopeuteen .. vai hitauteen..kuinka vaan. Tekisi terää tämän hetkisen elämän keskellä

 8. Ihanan kaukana, ihanalla Tyynenmeren saarien mentaliteetilla <3 Hienoa, että käytte myös muilla, kuin kaikkein suosituimmilla ja matkailijoiden täyttämillä saarille. Jäämme reissuinspiraationnälkäisinä matkaajina odottelemaan paratiisisaaripostauksia!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *