Meriteitse Tongan pohjoiseen saaristoon: villi ja vehreä Vava’u

IMG_0887IMG_5407IMG_12936G6A9305IMG_8323

Pari leveysastetta Tongan pääsaarta Tongatapua pohjoisemmassa sijaitseva Vava’u on sen luokan paratiisi, että täällä voisi viihtyä pidempäänkin. Vava’un maisemia hallitsevat mereen asti ulottuvat, smaragdinvihreiden sademetsien peittämät saaret. Kallioita reunustavat lisäksi mangrovemetsät. 61 saarta käsittävän saariryhmän pääkaupunki Neiafu on pieni ja sympaattinen, tyypillinen Tyynenmeren pikkukaupunki. Vava’un ulkosaaristossa kauempana Neiafusta vesi on aivan syvänsinistä ja vedenkirkkaus fantastinen. Paljoa ei tekemistä Neiafusta löydy, mutta välttämättömimmät palvelut muutama hyvä ravintola kylläkin. Neiafun satama on täynnä purjeveneitä, mutta matkaajia tuntuu olevan vain kourallinen. Lähes jokaiseen matkaajaan törmää Neiafun pikkukaupungissa yhden päivän aikana.

IMG_1311IMG_3257IMG_4707

Oikukas lauttaliikenne

Saavuimme tälle saariryhmälle aallokkoisen, 10-tuntisen katamaraanimatkan jälkeen. Lentämälläkin tänne olisi päässyt, mutta päätimme ilmasto- ja budjettisyistä kulkea edes ne matkat meriteitse, jotka yleensä on mahdollista kulkea. Valtioiden välistä laivaliikennettä kun tyynellä valtamerellä ei juurikaan ole. Ikävä kyllä, meriteitä suosiva matkaaja saa olla oikkuilevien lautta-aikataulujen armoilla: laivat ja katamaraanit kun eivät kulje, jos sää on liian tuulinen. Me saimme reissumme ajaksi lähes kaksi viikkoa kestävän erittäin voimakastuulisen jakson. Kerron myöhemmässä kirjoituksessa tarkemmin Tongan oikukkasta lauttaliikenteestä.

Monipuolinen Vava’u

Vava’un saaristo on paratiisi vesiaktiiviteetteja rakastaville reissaajalle. Täällä voi sukeltaa, snorklata, leijasurffata, kalastaa ja mikä parasta – uida ryhävalaiden kanssa, sillä Tongan lämpimiin vesiin vaeltaneet ryhävalaat uivat Vava’un vesissä kesä-lokakuun välisenä aikana. Neiafu tarjoaa valikoiman majataloja, Airbnb asuntoja myös Neiafun ulkopuolelta ja saaristo puolestaan resortteja. Edullisemmat majoitusvaihtoehdot ovat Neiafussakin vähemmistössä, joten budjetilla reissaava saa etsiä majoitusta hyvissä ajoin (erityisesti saaristoon halutessaan). Vava’un pääsaarella sijaitsevat majoitukset eivät pääsääntöisesti sijaitse rannoilla, mutta vuokra-autolla valkohiekkaiset rannatkin ovat saavutettavissa. Autolla liikkuessa saa varoa lukuisia teillä harhailevia eläimiä.

IMG_82626G6A9918IMG_3948img_80656G6A02476G6A99506G6A99376G6A9920

6G6A0271
Kauhuhetket auton vuokranneelle. Tässä mittaillaan lätäkön syvyyttä kepillä, kartta kun antoi ymmärtää tien olevan hieman parempikuntoisempi

Paikalla huippusesongin jälkeen

Hahmotin vasta tänne saapumisen jälkeen, että olemme paikalla lähes off-seasonina. Vava’un turismi (pienimuotoinen sellainen) herää henkiin valaskauden alkaessa kesä-heinäkuussa ja se hiipuu lokakuun puolen välin paikkeilla. Yleensä suosin nimen omaan ajanjaksoja sesongin alku- ja loppupuolella ruuhkien välttämiseksi, mutta Vava’ulla se tarkoitti aktiviteettien jyrkkää vähenemistä. Moni aktiviteettien kanssa työskentelevä tuntui palaavan Uuteen-Seelantiin meidän oleskelumme aikana. Myös harmaan pilviset ja tuuliset säät ennustivat sadekauden alkua, vaikka yleisesti lokakuun pitäisi olla säiden puolesta vielä mukava.

Paikallinen elämänmeno

Parin viikon Tongalla oleskelun jälkeen alkaa jo hahmottaa Tongan omanlaista, erittäin rikasta kulttuuria. Täällä puetaan perinteikkäästi punottuja kaislakoristeita muiden vaatteiden päälle, ja radiosta kuunnellaan tongalaista perinnemusiikkia, reggaeta ja hiphoppia.

Sunnuntai on syvän uskonnollisille tongalaisille kirkkopäivä, eikä silloin tapahdu mitään. Kirkossa käydään peräti neljä kertaa saman päivän aikana, aamulla jo ennen auringonnousua ja viimeisimmän kerran lähellä auringonlaskua. Moni kristitty tongalainen lahjoittaa huomattavia määriä rahaa kirkolle, mikä on merkittävä tulonmenetys pienituloisille tongalaisille. Kuulemamme mukaan lahjoitusmääriä kuulutetaan kirkossa, minkä vuoksi harva viitsii lahjoittaa pientä määrää.

Sunnuntaina liikennevälineet eivät kulje, sukelluksia ja valasretkiä ei ole, eivätkä kaupat ole auki. Työnteko sunnuntaina on itse asiassa laitonta ja matkaajana sunnuntaita varten täällä kannattaa aina vähän varustautua: ostaa ruokaa ja valmistautua tekemään ei-mitään. Saimme kokea sunnuntaisen hiljentymisen ensimmäisenä päivänä täällä ihan kunnolla, sillä saavuimme lauantai-iltana, emmekä kerenneet ostamaan kunnolla ruokaa. Tiedettävästi täällä on kuitenkin ainakin yksi paikka, jonne pääsee teitä pitkin ja jossa vatsan saa täyteen sunnuntainakin: Tongan Beach Resort.

Lokakuun kolmas viikonloppu kului keskellä tongalaisten juhlahumua, sillä Australia – Tonga rugbypeli lähestyi. Paikallisilla on veikeä tapa juhlia jo ennen ottelua ja kuulemani mukaan mikäli Tonga voittaa, juhliminen jatkuu ainakin viikon. Tongan häviökään ei hillinnyt rugbyotteluun liittyvää juhlimista, jossa kadut valtaavat kaikki vauvasta vaariin. Mate Ma’a Tonga!

IMG_4552 2

IMG_4299 2IMG_9789

Kiinnostaako matkustaminen Tongalla? Lue myös:

Sympaattinen, mutta hieman karu Tongatapu

Tonga meriteitse ja tragikoomiset lautta-aikataulut

4 comments

  1. Ihana paikka ja ihanaa tarinointia sieltä kaukaa <3 Toi saarten meininki on kaikessa autenttisuudessaan (ja ehkä myös haasteellisen matkustamisen vuoksi) viehättävää. Tuonne pitää päästä ja ehkä jopa sesonkiaikana:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *