Tonga meriteitse ja tragikoomiset lautta-aikataulut

Niin ihanalta kuin laivalla Tongan saarilta toiselle liikkuminen kuulostaakin, tuntuu se olevan melkoista tuuripeliä epävarmoista aikatauluista johtuen. Tämä ei tullut meille suinkaan yllätyksenä, olimmehan lukeneet opaskirjoista asiasta etukäteen. En kuitenkaan ole kokenut näin epäorganisoitunutta aikataulutusta missään aikaisemmin.

Lautalla vai lentäen?

Niin valtiollinen laivayhtiö FISA kuin lentoyhtiö RealTongakin ovat kuuluisia nopeasti muuttuvista aikatauluistaan. Lauttaliikenne on riippuvainen sääolosuhteista ja vuoroja perutaan ja siirretään usein. Lennot puolestaan täytyy varmistaa puhelimitse aina etukäteen, ja saapua varmuuden vuoksi hyvin ajoissa kentälle, jos lento lähteekin etukäteen. Meidän reissuajankohdallemme sattui useamman päivän tuulinen sääjakso, ja laivat eivät liikkuneet koko viikkoon. Kun katamaraani MV Tongiaki vihdoin lähti Vava’un Neiafusta kohti Tongatapua, laivayhtiö ei informoinut uudesta aikataulusta mitenkään.

Totesimme MV Tongiakin aikataulun vaihtuneen maanantaista lauantaihin josta edelleen perjantaihin, ja vihdoin torstaina päivällä saimme kuulla, että vene on lähtenyt lyhyellä varoitusajalla torstaiaamuna.

IMG_0596

img_1692-4

Matka Vavaulta Ha’apaille aikataulumuutoksineen – itkeä vai nauraa?

Aikataulusoppa eteni jotakuinkin näin:

 1. Veneen oli tarkoitus mennä alun perin maanantaina 22.10.
 2. Edellisellä viikolla tiedotettiin, että lautta siirrettiinkin lauantaiksi 20.10.
  keskiviikkona 17:10 tiedotettiin, että lautta kulkeekin huonon sään vuoksi perjantaina 19.10.
 3. Torstaina 18.10. laivayhtiön lipputoimistolla selvisi, että lautta on lähtenyt kyseisenä aamuna ilman etukäteisvaroitusta. Seuraava kulkee ”ehkä seuraavalla viikolla”.
 4. Torstaina tiedotettiin, että seuraava lautta kulkee lauantaina 20.10.
 5. Perjantaina selvisi, että lautta ei ole päässyt lähtemään Tongatapulta, eikä kulje siis myöskään lauantaina.
 6. Laivayhtiö vastaa perjantaina, että lautta lähtee seuraavana keskiviikkona 24.10.
 7. Airbnb-isäntämme kuulee radiosta tiistai-iltana toisesta katamaraanista, MV Mauista, joka lähtee kohti Ha’apaita keskiviikkoaamuna.
 8. MV Mauin omistava yhtiö kommunikoi Facebookissa ainoastaan tongaksi, mutta selvitän lippuasiat messengerviestin avulla. Selviämme satamaan viideltä aamulla ja pääsemme kyytiin.

Minkä hintaista matkustaminen Tongalla on?

 • Katamaraanilla Nuku’alofa – Vava’u 60 euroa + (matkasimme 10 tuntia)
 • Lentäen Nuku’alofa – Vavau 160 euroa (Lentoaika 1h 20 minuuttia)
 • Katamaraanilla Vava’u – Ha’apai 32 euroa. Tällä kertaa meitä ei huomattu rahastaa lisäkiloista.
 • Lentäen Ha’apai – Vavau 100 euroa + 32 euroa ylipainomaksua matkustajaa kohden (puoli tuntia, suora lento mahdollinen vain toiseen suuntaan)

Huomasimme tänne saavuttuamme myös, että luottokortilla maksaen kurssi on huomattavasti heikompi, kuin se kurssi, jonka saamme vaihtaessa euroja Tongan paangoiksi. Lennot kannattaa siis mahdollisuuksien mukaan ostaa Real Tongan lipputoimistosta.

Näin jälkikäteen täytyy todeta, että huomattavasti vähemmällä stressaamisella pääsee, kun lentää saarelta toiselle. Meriteitse matkustaessa kova merenkäynti sai lähes koko lautan matkustajat voimaan pahoin – mekään emme välttyneet tältä, vaikka emme ole koskaan tähän mennessä olleet merisairaita. Lautalla kulkemisessa on kuitenkin viehätyksensä ja jos lauttamatkaan päätyy, kannattaa ainakin varata majoitukset ex tempore tai sähköpostitse.

Kiinnostaako matkustaminen Tongalla? Lue myös:

Sympaattinen, mutta hieman karu Tongatapu

Meriteitse Tongan pohjoiseen saaristoon: villi ja vehreä Vava’u

10 comments

 1. Kamalaaaaaa 😅 eihän tuolla kyllä kovinkaan tiukalla aikataululla voisi kuvitellakaan liikkuvansa 😁 miä taas inhoan melko paljon laivoja ja helposti tulenkin merisairaaksi niissä. Jos pitäisi matkata tollasia matkoja, niin varmaan ite säästäisin sen 100e enemmän, etten joudu merelle 10tunniksi 😁

 2. No huhhuh mitä säätöä!! Hyvä tietää, ennen kuin tuonne suuntaan lähtee että mitä on odotettavissa… Tonga on ehdottomasti haaveissa!

 3. Osallistuin todella paljon matkaavien tapaamiseen Barcelonassa kuukausi sitten ja siellä joku piti kokonaisen esitelmän siitä, että miten päästä Tokelaun saarelle. Toki eri asia kuin Tonga, mutta paljon samaa siinä oli – mm. että lentoja on aika vaikea varata, sillä laivojen kyttäämiseen suuntaan jos toiseen on varattava PALJON vapausasteita.

  1. Joo, tietääkseni Tokelaulle ei voi edes lentää, vaan pitää mennä kerran kolmessa viikossa kulkevalla laivalla (matka-aika 24h). Lisäksi pitää hakea erillinen matkustuslupa. Mut täältä Samoaltahan se onnistuisi 😄 mulla on kyllä joku viehätys tällaisiin paikkoihin. Luulen, että Tongan liikkumiset on vielä helpoimmasta päästä. Juttelin pari viikkoa sitten maailmanpankilla töissä olevan naisen kanssa, joka kertoi olleensa Tuvalussa jumissa kolme viikkoa

 4. Kuulostaa aivan järkyttävältä säädöltä, en tiedä pitäisikö itkeä vaiko nauraa! En kyllä itse kestäisi noin pitkiä merimatkoja tuollaisessa pienessä paatissa, tulen melko helposti merisairaaksi niin varmaan heittäisin itseni mereen epätoivossa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *