Pako modernista maailmasta autenttiselle Taungan saarelle

tasunga ranta6G6A1074taunga ranta6G6A1051

Mitä olisikaan reissu Tongan Vava’ulle ilman pakoa saariryhmän syrjäiseen ulkosaaristoon? Vava’un saariston ulkoisimmat saaret ovat houkuttelevia kirkkaiden vesiensä ja valkohiekkaisten rantojensa vuoksi, mutta saarille havitteleva joutuu suunnittelemaan matkareittiänsä hetken.

Me valitsimme kohteeksemme Taungan saaren, jossa majoituimme paikallisen rouva Nunian asunnossa. Löysimme Nunian vuokraaman huoneen Airbnb:n kautta, mikä oli melkoinen löytö, sillä Taungalla ei ole ensimmäistäkään majataloa tai hotellia. Saimme lisäksi kuulla olevamme hänen neljännet vieraansa!

Kokonaisuudessaan Taungalla asuu tällä hetkellä 16 perhettä, mikä on hyvin vähän viiden vuosikymmenen takaiseen tuhanteen asukkaaseen. Suuri osa saaren asukkaista on muuttanut ulkomaille tai työskentelee saaren pääkaupungissa Nuku’alofassa. Pääelinkeinona Taungalla on kalastus ja ihmiset tuntuvat elävän melko omavaraisesti kasvimaiden ja kotieläinten turvin. Hieman yllätykseksemme huomasimme joka perheellä olevan aurinkopaneeleita, ja selvisikin, että Japani oli joitain vuosia sitten rakentanut ne osana kehitysyhteistyöprojektia.

Meidän lisäksemme Taungalla majaili ainoastaan amerikkalais-saksalainen purjehtijapariskunta, joka saareen ihastuttuaan oli ollut paikalla jo pari kuukautta.

6G6A1083taunga banyanIMG_6543

Rauhallinen paratiisi

Taungaa reunustavat upeat valkohiekkaiset rannat, joilla olimme pääsääntöisesti täysin omin nokkinemme. Snorklaus saaren läntisellä rannalla ei aivan ollut Ha’apain veroista, mutta ranta on kaunis ja hevosenkengän muotoinen. Taungan eteläkärjestä on mahdollista kävellä laskuveden aikaan hiekkasärkkää pitkin upealle pikkusaarelle Ngaulle. Saaren itäinen ranta oli kauneutensa ansioista suosikkini. Parhaiten Taunga soveltuu reissaajalle, jonka ykköspriooriteetti on nautiskella joutilaisuudesta. Kannattaa siis pakata paljon kirjoja mukaan!

6G6A10396G6A1043

Ngau
Laskuveden aikaan Ngaun saarelle pääsee kävellen

taunga

Miten Vava’un saaristoa kannattaa tutkia?

Ulkosaariston majoituksista suuri osa on kalliimpia resortteja, joista saa maksaa helpolla satoja euroja yöltä. Huolimatta hinnasta, Tongalla ei yleensä saa rahalla Aasian resorteille tyypillistä luksusta, vaan ainoastaan budjettimajoitusta mukavamman yöpymisen. Yksittäinen hostellikin löytyi saarilta, ja sinne halutessaan kannattaa laittaa varauspyyntö hyvissä ajoin.

Jos erähenkisyyttä ja seikkailuhalua löytyy, saarelta toiselle liikkuminen on mahdollista kajakilla ja telttaillen. Mukavuushaluisen matkaajan saarikierros sujuu varmasti parhaiten purjeveneellä, joiden charter-kyytejä näytti olevan varattavissa Neiafun pikkukaupungissa. Vaihtoehtoisesti voi koittaa onneaan ja tutustua purjehtijoihin Neiafun ravintoloissa ja päästä siten veneen mukana saarille. Meidän valitsemamme paikallinen Airbnb-majoitus oli melko ainoa laatuaan, mutta erinomainen ja jännittävä tapa päästä pikkukaupungista rauhallisimmille rannoille.

Elä kuten tongalainen

Yksinkertaisessa mökissä majoittuminen on kaukana luksuksesta, mutta autenttista reissukokemusta kaipaavalle se on lottovoitto. Pihat ovat täynnä porsaita, kukkoja ja kanoja ja naapuri kuuntelee radiostaan hassua tongalaista poppia. Toimme mukanamme kolmen päivän ruoat, jotka valmistimme Nunian keittiössä kaasuliedellä. Itse kokkailu on Tongalla siinä mielessä haasteellista, että (kiinalaisten) ruokakauppojen valikoimat ovat hyvin suppeita. Itse kokkailevan kannattaakin ostaa mahdollisimman paljon aineksia Neiafun markkinoilta ja varautua lisäksi kiertämään läpi monta pikkukauppaa. Lisäksi saarella ruoanlaittoa mutkisti se, että meillä oli käytössä ainoastaan pakastin, ei jääkaappia. Pakko myöntää, että kylmät kokikset ja espresso maistuivat saariseikkailun jälkeen neiafulaisessa kahvilassa!

taunga ranta
Saaren itäpuolen rantaa

8 comments

  1. Voi vitsi, onpa autuaalta vaikuttava paikka! Aivan syrjässä, paikallisten majoittamana tulee varmaan hyvin konkreettisesti irrottauduttua tavanomaisesta arjesta. Juuri tuollaiseen paikkaan tekisi minunkin mieli lähteä, vaikka en varsinaisesti tropiikin ystävä olekaan. Mielenkiintoista käytännön tietoa myös – miellyttävästi jäsennelty kirjoitus, ilo lukea ja katsoa upeita kuvia (melkein häikäisee nuo päiväkuvat, kun täällä pimeydessä niitä tuijottaa :D). Täytyypä ajan kanssa lukaista myös loput Tonga-postaukset.

  2. Kuulostaa ihan meikäläisen unelmakohteelta! Tropiikissa, lähes autiolla saarella vaatimattomamman puoleiset olot eivät haittaa, päinvastoin ne ovat itselleni ainakin jopa toivottavat, tuovat lähemmäs luontoa. Tuonne kauas on kyllä ehdottomasti joskus päästävä!

    1. Yllättävän paljon sitä löytyy, vaikkei mitään turisteille rakennettua olekaan. Jooga, auringonotto, snorklaus, kuvaaminen, paikallisten kanssa jutustelu, saaren tutkiminen, blogin kirjoittaminen.. 😄👍

  3. No nyt oli pakko käydä vähän kurkkaamassa millaista reissussa on ollut, olen nähnyt niin upeita kuvia nimittäin Instassa. Mielenkiintoinen paikka tämäkin varmasti ja näyttää leppoisalle, sellaiselle jossa saa rauhassa viettää aikaa oman mielen mukaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *