Värikkäällä puubussilla ympäri Amerikan Samoan Tutuilaa

Amerikan Samoan pääsaari Tutuila on erikoinen paikka. Kulttuuriltaan saari tuntuu olevan erittäin samoalainen ja perinteikäs, mutta amerikkalaisin vivahtein – katukuvassa näkyy perinteiseen amerikkalaiseen tyyliin pickuppeja ja liehuvia Yhdysvaltojen lippuja. Tutuilalla puhutaan myös tuttavallisesti mainlandista, mutta kuulemani mukaan osa Yhdysvaltojen mannermaalla asuvista ei edes tiedosta pienen saarivaltion olemassaoloa. Turismi itsessään on hyvin pientä tällä Yhdysvaltojen territoriolla: vuoden 2016 aikana saarilla kävi vain 20 000 vierailijaa, joista neljäosa oli lomamatkailijoita (South Pacific Tourism Organisation 2016). Silloin tällöin Pago Pagoon pysähtyy risteilyalus, muuten turismi on erittäin vähäistä. Lähes kaikki tapaamamme ulkomaalaiset olivat saarella työasioissa ja pääkaupungin Pago Pagon ulkopuolella emme nähneet ulkomaalaisia lainkaan.

Miten Amerikan Samoalle pääsee?

Keskellä Tyyntä valtamerta, noin 3000 km Uudesta-Seelannista koilliseen ja 4000 km Havajilta etelään sijaitseva sijaitseva Amerikan Samoa ei ole eurooppalaisen näkökulmasta aivan helpoimmin saavutettavissa, mutta maailmanympärimatkaajalle se voi olla oivallinen stoppi. Lennot saapuvat Samoan ja Honolulun kautta ja mm. Samoalle päästäkseen täytyy matkustaa ensin Fidzille tai Uuteen-Seelantiin. Samoalta Amerikan Samoalle pääsee useita kertoja päivässä pienellä Twin-Otterilla tai vaihtoehtoisesti torstai-iltaisin matkustajalautalla, MV Lady Naomilla, jolloin matkustukseen kuluu noin 8 tuntia.

Parasta Amerikan Samoalla ovat tietysti paikalliset bussit

Paikallisella bussilla ajelee ympäri Tutuilaa mitä edullisimmin, usein vain yhdellä dollarilla. Ennen kaikkea bussi on kuitenkin elämys! Täällä kuljettajat omistavat puusta rakennetun avoikkunaisen bussinsa ja auto koristellaan mitä mielikuvituksellisemmin tavoin, höyhenpuuhkilla ja lipuilla. Paikallinen musiikki raikaa kovaa eikä aikatauluja tunneta. Amerikansamoalainen bussi ei eroa samoalaisesta muutoin kuin Yhdysvaltojen loppujen verran.

Sademetsiä ja vuoristoa

Tutuilan lähes kilometrin korkeuteen kohoavat sademetsien peittämät vuoret ja maisemat ovat suorastaan satumaisia. Parhaiten upeista maisemista pääsee nauttimaan saaren pohjoispuolella kansallispuistossa, National Park of American Samoalla. Ennen kansallispuistovisiittiä on hyvä käydä tiedustelemassa viimeisimmät tiedot Pago Pagossa sijaitsevassa kansallispuistotoimistosta. Meidän reissumme aikaan vain kaksi lyhyintä patikointireittiä oli auki muiden ollessa suljettuna myrskytuhojen vuoksi. Enemmän patikoinnista innostuneena olisin ollut pettynyt. Samanniminen National Park of American Samoa jatkuu Ofun saarella 100 kilometriä Tutuilasta itään, mutta siitä lisää erillisessä kirjoituksessa.

Rannat ja niille pääseminen

Amerikan Samoan majoituksista vain yksittäiset sijaitsevat rannoilla ja sisämaassa majoittuessa rannoille pääsee helpoiten autolla. Saaren rannat ovat upeita, joskin osa aallokkoisia. Myös bussilla matkustaminen rannoille onnistuu, mutta kävelijöille annan ehdottomasti varoituksen aggressiivisista koirista! Ikävää kyllä, samoalaisten pitämät huonosti koulutetut koirat ovat suuri riski sekä matkaajalle että paikallisille. Toisaalta, jos ei kävele kylissä ja maanteillä, välttää todennäköisimmin myös koirat.

Lounaspaikkaa etsimässä

Amerikan Samoa on siinä mielessä reissaajalle haasteellinen paikka, että kylissä ei käytännössä ole ravintoloita. Päiväretkeily pitää ajoittaa niin, että osuu lounasaikaan kaupunkien alueelle: joko Pago Pagoon/Fagatogoon tai toiseen keskittymään Nuu’uliin. Samoalaiseen tapaan ainoastaan resorteissa on mahdollista ruokailla sunnuntaisin.

Hieman nuhjuinen satamakaupunki Pago Pago

Pääkaupungissa Pago Pagossa ja viereisessä Fagatogossa aika tuntuu pysähtyneen 80-luvulle. Kaupungin tunnetuimmat hotellit, mm. Sadie’s by the sea ja Sadie Thompson Inn tulivat meille tutuksi muiden ravintoloiden puutteen vuoksi. Periaatteessa ihan mukavia paikkoja, mutteivat varmasti mitenkään kalliin hintansa arvoisia (Sadie’s by the sea maksaa 150 dollaria yöltä). Näyttää siltä, että hotellit ovat aika lailla alkuperäisessä asussaan 80-luvulta ja saman vuosikymmenen hitit korostavat kasaritunnelmaa. Pago Pagolla on pitkä historia satamakaupunkina ja 50-luvulta lähtien pääosan saaren asukkaista on työllistänyt kalajalostamo. Kaupunki on hieman nuhjunen satamakaupungille tyypillisine baareineen, mutta ympäröivät vuoret tekevät satamasta upean.

Oka, eli raakaa kalaa kookosmaidossa. Tätä tuli syötyä paljon!

Perinteisiä samoalaisia faleja löytyy myös Amerikan Samoasta

Pago pagon satamassa

5 comments

  1. Kivalta näyttävä paikka. Olen kulkenut avoikkunaisessa koulubussissa Iquitosissa, Perussa. Tuntui, ettei siinä ollut jousia laisinkaan.Käsiä ei myöskään kannattanut paljoa pitää ulkosalla.
    Koiraongelmaan olen törmännyt Yhdysvalloissa Kaliforniassa.Se oli osa syy sille, miksei voinut kulkea ilman kättä pidempää.

  2. Näitä seikkailuja ja kuvia on ollut mukava seurata. Amerikan Samoa on paikka jossa haluan vielä käydä, toki Samoakin olisi siinä samalla mielenkiintoinen. Eräs ystävämme on kotoisin Amerikan Samoalta, ja kertoo aina meille millaista siellä on. Lisäksi kun olemme täällä Kaliforniassa, niin sen voisi ehkä liittää johonkin Havaijin reissuun. Kävitkö siellä kansallispuistosssa? Siellä haluaisin päästä käymään.

    1. Sopii hyvin havajiin yhdistettäväksi, sieltä pääsee Tutuilalle yhdellä lennolla. Kannattaa ehdottomasti harkita myös Ofua, josta kirjoitan vielä myöhemmin 😊 käytiin joo kansallispuistossa, upeat maiseat ja mainiot päiväpatikoinnit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *