Samoan Upolu ja Savai’i: kaunista luontoa ja yöpymisiä perinteisessä falessa

savaii1

IMG_3693

6G6A1328

Tongan jälkeen Samoalle saapuminen tuntui kuin paluulta moderniin maailmaan. Tiet ovat hyvässä kunnossa ja maan pääkaupungissa Apiassa näkyy olevan jopa liikennevaloja. Turisti-infraa Samoalla on huomattavasti enemmän Tongaan verrattuna ja monin paikoin täällä on rakennettu kaikki perusteellisemmin. Samoalla on kuitenkin paljon perinteikästä polynesialaista kulttuuria jäljellä: sekä pääsaarella Upolulla että hiljaisemmalla naapurisaarella Savai’illa on mahdollista majoittua perinteisessä avonaisessa bungalowissa eli falessa. Myös palmunlehdistä punotut viuhkat ja korit ovat Tongan tapaan yleisessä arkikäytössä. Viimeisimpänä lavalavat eli kietaisuhameet – sekä miehet että naiset pukeutuvat näihin tilanteesta riippumatta.

Joitain varjopuolia Samoassa on verrattuna Tongaan. Tonga on suorastaan lintukoto, jossa reissaajan ei tarvitse pelätä oikeastaan mitään. Samoalla puolestaan törmää taskuvarkauksiin, kaakkoisaasiahenkisiin taksihuijauksiin, kerjääviin lapsiin ja aggressiivisiin koiriin. Saaria kiertäessä kannattaa huomioida, että rannat, vesiputoukset ja luonnonpuistot sijaitsevat yksityisillä mailla, ja niillä vierailuista peritään lähes poikkeuksetta pääsymaksu. Periaatteessa useat näistä köyhyyden lieveilmiöistä ovat tuttuja Kaakkois-Aasiassa reissanneelle, mutta pääsääntöisesti muilla Tyynen valtameren saarilla ne ovat loistaneet poissaoloaan.

Pääkaupunki Apia

Kuten muutkin Tyynen valtameren pääkaupungit, Apia ei varsinaisesti ole se viehättävin osa tästä maasta. Apia on päivisin vilkas ja iltaisin unelias Tyynen meren pikkukaupunki, jossa ei sinänsä ole mitään erityistä nähtävää. Ravintolatarjonnallaan kaupunki kuitenkin yllättää, sillä saatavilla on kaikkea viihtyisästä lattekahvilasta italialaisiin kiviuunipizzoihin. Apia voikin toimia oivallisena tukikohtana pääsaaren Upolun tutkimiseen juuri siinä tapauksessa, että haluaa nauttia kaupungin mukavuuksista. Kantapaikaksemme kaupungissa nousi erinomaista kahvia sekä herkullisia aamiaisia ja lounaita tarjoileva kahvila Nourish. Lisäksi kävelymatkan päässä keskustasta pääsee snorklaamaan Palolo Deep Marine Reservessä.

6G6A17826G6A1787

6G6A0282
Nourishin smoothiet <3

Upolun etelärannikko ja paratiisimainen Lalomanu beach

Upolun etelärannikko on ennen kaikkea upeita rantoja, kauas murtuvia tyynen meren aaltoja ja huojuvia korkeita palmuja. Saimme etelärannikolla reissailun ajaksi yltiösateiset kolme päivää, mikä on harmi, sillä rantalomailuun paikka olisi ollut mitä parhain. Fale kannattaa valita Lalomanu-rannan läheisyydestä (meidän valintamme oli Faofao beach fales), uida meriveden täyttämässä luonnon uima-altaassa To sua ocean trenchissa ja vaellella O le Pupu Puen luonnonsuojelualueella. Vesiputouksia saaren etelärannikolta löytyy vaikka millä mitalla.

6G6A0148_1

6G6A0214

Yöpyminen perinteisessä samoalaisessa Falessa

Budjettimatkaajan ja autenttisia kokemuksia etsivän ehdoton ihastus ovat perinteiset samoalaiset falet. Yön perinteikkäässä avobungalovissa punottuine palmunlehtiverhoineen saa 60-70 talalla (23-26 eurolla) henkeä kohden, ja hinta sisältää sekä aamiaisen että illallisen. Meren äärellä sijaitsevan, luonnollisesti ilmastoidun bungalowin lisäksi faleissa yöpymällä pääsee tutustumaan samoalaisten elämään ja muun muassa ruokaan – falet kun ovat perheiden omistamia majoituksia. Falea ei lukita lainkaan, eli arvotavaroita kannattaa joko pitää mukana tai jättää ne turvaboksiin. Aluksi lukitsemattomuus tuntui oudolta, mutta siihen tottui.

6G6A0248
Fao Faon fale
6G6A1327
Fale Savai’illa

6G6A1641

IMG_1973
Fale sopii loistavasti myös joogaamiseen!
IMG_9825 2
Falessa kelpaa pötkötellä ja tuijotella merta!

6G6A16276G6A1635

Liikkuminen

Auto on ehdottomasti kätevin tapa kiertää sekä Savai’ia että Upolua. Auton vuokrahintaan saa tietysti kulumaan busseja enemmän rahaa, mutta käytännössä luonnonnähtävyyksille pääseminen on autoillen helpointa. Upolulta auto on mahdollista vuokrata 40:lla eurolla vuorokaudessa ja Savai’ilta vastaavasti 50:lla eurolla.

Savaiilta palatessa testasimme julkisten liikenteen kustannuksia, ja edullistahan se oli. Kokonaiskustannus Savai’in pohjoisosan Manasesta Apiaan oli 22 talaa (bussi 6 talaa, lautta 12 talaa, bussi apiaan 4 talaa) eli noin 7.5 euroa.

Takseilla ajelu Samoalla ei ole yhtä huoletonta kuin muualla Tyynellä valtamerellä, vaan hinnan saa aina varmistaa ennakkoon. Me maksoimme aluksi pari kertaa ylihintaa, kunnes hahmotimme oikean hinnan olevan hyvin tarkkaan 1 tala kilometriä kohden. Hintaa ei oikeastaan kannata edes kysyä kuljettajalta ennakkoon, vaan pikemminkin varmistaa, pääseekö määränpäähän ennalta tarkastamallasi hinnalla. Oikein hinnoin taksilla liikkuminen Samoalla on suhteellisen edullista.

6G6A1016
Mu Pagoa-vesiputoukset Savai’illa laskevat suoraan mereen

11 comments

 1. Ilmeisesti tuolla ei ötökät ole riesana kun majoituskin voi olla noin avoin?
  Mites kuumuus, saiko yöllä nukuttua vai oliko tuskaisen kuuma?
  Ihania maisemia!!

  1. Hyttysiä on kyllä, mutta bungaloweissa oli hyttysverkot. Lisäksi tietysti kokovartalokuorrutus hyttyssumutetta nukkumaan mennessä. Pääsääntöisesti merituuli viilensi mukavasti, mut oli kyllä myös pari yötä kun lämpötila ei laskenut varmaankaan 27 alle. Tosin matkasimme marraskuussa, eli kuuman sadekauden alussa

 2. Tosi mielenkiintoista lukea juttuja näiltä Tyynenmeren saarilta kun ollaan itsekin viikon päästä suuntaamassa sinne päin maailmaa. Ihania kuvia myös! 🙂

 3. Oooh, noilla seuduilla olisi joskus kiva käydä. Tähän aikaan vuodesta nuo vihreät maisemat näyttävät niin houkuttelevilta. Tuollainen Fale-majoitus näyttää niin rennolta. Varmasti tosin vaatisi hetken, että tottuisi siihen ettei ovia lukita.

 4. Kunpa hyttyset ja muut tunkeilijat katoaisivat maailmasta (ja linnut söisivät jotain muuta, en minä niitä tappaa halua) ja aih ja voih, miten ihastuttava tuollainen majoitus olisi. En ole koskaan ajatellut, että noilla saarilla voisi budjettimatkailla. Niillä on hullun kallis maine. Budjettimatkailija en sinänsä ole, mutta kun joskus alan noille seuduille haaveilla, kaivan postauksesi vinkiksi esiin.

  1. Mukava kuulla, jos tästä on hyötyä 😊 karkeasti voisi ehkä sanoa, että tyynellä merellä saa reilun 60€:n päiväbudjetilla saman kuin 30€:n budjetilla Aasiassa

 5. Nonni! Tonne on päästävä! Mielellään jo eilen mahdollisimman pitkäksi aikaa.

  On todella harmi että nämä huijaukset ja muut turismin tuomat lieveilmiöt leviävät ja niitä ei saada oikein mitenkään kitkettyä, ainakin siltä vaikuttaa.

  Millaiset yhteydet ulkomaailmaan (netti yms) tuolla on? Nimittäin jos tuonne menee niin sinne jumahtaa ja tarvii vähän yhteyksiä ettei pomot hiilly. 🙂

  1. Moikka! Sekä Tongalla että Samoalla on sama tilanne, eli paras idea on hankkia paikallinen simkortti mobiilidatalla. Se on toiminut suurimmaksi osaksi erinomaisesti, mutta wifeihin ei voi tuolla päin luottaa. Haapai Tongalla on ainoa, jossa muistan latailleeni muutamaa kuvaa wordpressiin tuntikausia 😁

 6. En kestä, miten kiehtovissa paikoissa saat käydä Nää saaret ovat kaikkine erilaisuuksineen matkakohteita kuin luotu meille <3 Kiitos ihanista kuvista ja tarinasta. Kutkuttaa jo nyt, vaikka vielä hetki pitääkin odottaa, kunnes Tyynenmeren valloituksemme voidaan aloittaa;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *