Amerikan Samoan Ofu on hankalasti saavutettava, mutta vastustamaton paratiisi

OfuIlmakuva
ofu_amerikan_samoa_44
ofu_amerikan_samoa_6
ofu_amerikan_samoa_22ofu_amerikan_samoa_14
ofu_amerikan_samoa_4
ofu_ranta (2 of 2)

Amerikan Samoan Ofu kuuluu siihen osaan maailmasta, jonne päästäkseen on nähtävä hieman enemmän vaivaa. Perille pääsemisen jälkeen tunne on kuitenkin epätodellinen: Ofu on turkoosin koralliriutan ympäröimä saari, jonka sademetsien peittämät rinteet kohoavat pystysuorasti reiluun kuuteensataan metriin merenpinnasta. Suuret Tyynen valtameren mainingit rikkoutuvat riutan reunaan, joka sijaitsee parin sadan metrin päässä rantaviivasta. Mikä parasta, maailman kauneimpiin kuuluva, Amerikan Samoan kansallispuiston kilometrejä pitkä ranta sijaitsee vain vartin kävelymatkan päässä majatalostamme.

Manu’a-saaret Ofu, Olosega ja Ta’u sijaitsevat noin 100 kilometriä Amerikan Samoan Tutuilasta itään. Keskellä Tyyntä valtamerta sijaitsevat saaret ovat hyvin kaukana kaikesta. Sen lisäksi, että Manu’a-saaret on hankala saavuttaa, on sinne myös helppo jäädä jumiin harvojen lentojen peruuntuessa. Opaskirja Lonely Planet suositteleekin varaamaan Ofun reissun Samoalla tai Amerikan Samoalla matkustamisen alkupäähän.

Pienkoneella Ta’ulle, ja Ofulta takaisin

Helpoiten Ofulle pääsee lentämällä Amerikan Samoan pääsaarelta Tutuilalta Samoa Airwaysin pienellä ja sympaattisella Twin Otterilla. Tutuilalle puolestaan täytyy matkustaa Honolulun, Apian tai Nuku’alofan kautta. Lentoja kertyy huima määrä, Yhdysvaltojen mannermaalta käsin kolme lentoa ja Suomesta minimissään neljä. Tämän vuoksi Ofun stoppi toimii melkeinpä parhaiten muun Tyynenmeren matkan tai maailmanympärimatkan osana.

Lentomatkustuksessa on kuitenkin pieni mutka matkassa: suoraan Ofulle lentäessä matkatavarakiintiö on rajoitettu vain viiden kilon käsimatkatavaroihin, sillä saarelle tuodaan tuolla viikottaisella lennolla rahtia. Tämä käytännössä sulkee pois kaikki kansainväliset matkustajat, ellei onnistu säilyttämään muita tavaroitaan jossain päin pääsaarta. Ainoa varteenotettava reitti ruumatavaroiden kanssa matkustavalle on ottaa lennot viereiselle Ta’ulle ja kulkea sitten paikallisella veneellä puolentoista tunnin matka Ofulle. Paluulennolla Ofulta lähtevä lento sen sijaan toimii, sillä matkatavarakiintiö on normaali 20 kiloa. Lentojen lisäksi Ofulle saapuu kerran kolmessa viikossa rahtilaiva MV Sili, joka tekee matkaa Tutuilalta noin 10-12 tuntia merenkäynnistä riippuen. Vinkki! Meri on täällä päin harvoin kovin tyyni, eli merenkäyntiin kannattaa varautua.

Meidän matkustaessamme Ofulle olimme ainoat koneessa olevat länsimaalaiset. Länsimaalainen matkaaja oli sen verran outo näky, että paikalliset kyselivät lennon laskeuduttua, mihin olemme matkalla. Noin tuhannen asukkaan Ta’ulla ei nimittäin ole ensimmäistäkään majoituspaikkaa, ja siellä matkaavan ainoa vaihtoehto on kysellä paikallismajoitusta. Ofulle saavuttuamme teimme tuttavuutta kahden tutkijan kanssa, mutta muita saarella ei marraskuun puolessa välissä ollut.

ofun_lentokentta (1 of 3)

ofun_lentokentta (3 of 3)
Check-in koneeseen ja punnitus henkilövaa’alla
ofun_lentokentta (2 of 3)
Kylmätavaraa saarille?

Pakkaa Ofulle huolella

Ofulla ja Olosegalla on ainoastaan jokunen pieni paikalliskauppa, joten käytännössä kaikki saarella tarvittava on pakattava itse mukaan. Käteistä (Yhdysvaltojen dollareita) kannattaa varata reissun kestoa enemmän, sillä lentojen peruuntuessa käteistä ei saa lisää, eikä saarella ole pankkeja tai pankkiautomaattia. Saimme etukäteen kuulla Ofun olevan täynnä hyttysiä ja varauduimmekin kunnon hyttyssumutearsenaalilla. Yllätykseksemme hyttysiä ei kuitenkaan ollut paljon, kun vertaa Tongaan ja Länsi-Samoaan.

Amerikan Samoan kansallispuisto

Pääsaaren kanssa samanniminen kansallispuisto, kokonaisuudessaan 3900 hehtaaria sademetsää ja 1800 hehtaaria merta käsittävä Amerikan Samoan kansallispuisto jatkuu Ofun saarella. Hauskana faktana: Amerikan Samoan kansallispuisto on ainoa Yhdysvaltojen kansallispuisto, joka on päiväntasaajan eteläpuolella. Puistolla on oma kansallispuistovartijansa amerikkalaisten kansallispuistojen tapaan, mutta muita ihmisiä emme paikalla nähneet. Kansallispuiston useita kilometrejä pitkä ranta on sen verran uskomaton, että paikalla ollessa täytyi nipistää itseään pariin kertaan uskoakseen, että tällaista on oikeasti olemassa. Parasta on tietysti se, että tämän upean rannan saa hyvin suurella todennäköisyydellä täysin itselleen.

Snorklaaminen Ofulla

Amerikan Samoan kansallispuiston riutta on täynnä värikästä tervettä kovaa korallia ja monipuolista merielämää. Ofulla oleskeluajastamme varsin suuri aika kuluikin vedessä! Aasian 30-asteisiin merivesiin verrattuna Ofun turkoosi laguuni tuntui jokusen asteen viileämmältä. Riutta syvenee hieman yli parimetriseksi riutan reunaa kohden mennessä ja virtauksiin kannattaa varautua. Keskellä rantaa on kohta, jossa on paluuvirtauksia (rip current), eli niihin ei kannata mennä uimaan. Näkyvyys riutalla on kirkkain mitä laguunin sisällä olen tähän mennessä nähnyt: 30 metriä ellei ylikin. Kuulimme meritutkijoilta, että toisella puolella saarta pääsee vapaasukeltelemaan riutan reunalle, mutta sinne saakka emme koskaan kerenneet.

ofu_ranta3 (1 of 1)
ofu_amerikan_samoa_35ofu_amerikan_samoa_31ofu_amerikan_samoa_33ofu_amerikan_samoa_29ofu_amerikan_samoa_24ofu_amerikan_samoa_26ofu_amerikan_samoa_10

Viihtyisä majatalo Vaoto Lodge

Ofulla ja Olosegalla on yhteensä vain kaksi majataloa. Suoraan Ofun uneliaan kiitoradan vieressä sijaitseva Vaoto Lodge on mukava ja lämminhenkinen, mutta hyvin pelkistetty majatalo. Vaoto on kivenheiton päässä rannasta, mutta luonnollisesti kansallispuiston maisemat vetivät puoleensa enemmän. Majatalossa söimme mainiot aamiaiset ja illalliset, kun taas lounaseväänä toimi etukäteen valmistettu leipä. Aterioiden hinnassa on selvää saarilisää, sillä kaikki ruokatarvikkeet kuljetetaan pienkoneella tai laivalla. Vaotolla on paikkaansa nähden erinomaisesti toimiva wifi ja tuuletin mökeissä. Ilmastointia täällä ei ole, mutta emme toisaalta kaivanneetkaan, nukkumaan kun pystyi ilmankin.

ofu_amerikan_samoa_1
ofu_amerikan_samoa_42ofu_amerikan_samoa_8NationalParkAMSamoa1ofu_amerikan_samoa_19

Myönnetään lopuksi: me jumitimme koko kolme päivää kansallispuiston rannalla ja majatalon ympäristössä. Muut osat saarista jäivät siis arvoitukseksi. Ofulla ja Olosegalla on tarjota mielin määrin patikointeja, kyliä ja muitakin rantoja, mutta emme kokeneet tarpeelliseksi liikkua yhtään tämän pidemmäksi. Ja miksi pitäisikään, sillä tänne tulee varmasti matkustettua jonain päivänä uudelleen.

12 comments

  1. Kiitos kysymästä, huolestustahan ilmastoraportti tietysti herätti. Tästä aiheesta voisi kirjoittaa kilometrien mittaisen tekstin, mutta tiivistän lyhyeen. Hiilijalanjälkeään voi pienentää ja kasvattaa eri tavoin, itselläni se on muilta osin hyvin pieni. Lennoista en aio luopua, luovun mieluummin kaikesta muusta ensin. En ehkä lähtisi kuitenkaan lentelemään erikseen lyhyeksi ajaksi noin kaukana olevaan paikkaan, parempi siis osana pidempää matkaa. Ja vain välttämättömimmät lennoin, hitaasti liikkuessa kerkeää käyttämään muitakin matkustusmuotoja.

  2. Olisin kyllä kiertänyt saaren aika tarkkaan, kun noin takkusten takana on. Itse ei tulisi kyl toiste mentyä, sillä paratiiseja on lähempänäkin.

   1. Juuri näin. Me suomalaiset kulutetaan kuitenkin niin paljon kuin muut ettei voi oikein vedota muuten ekologiseen elämäntapaan. Itsekin aion karsia matkustamista, ärsyttää mielinmäärin suhaaminen.

    1. Nähdään asiat selvästi aika eri tavalla. Keskivertosuomalaisen kuluttamisesta olen kanssasi samaa mieltä, hiilijalanjälki on huomattava verrattuna moneen köyhän maan keskivertokansalaiseen. Edes takas lentelyyn verrattuna on tietysti parempi olla samassa paikassa pitkään. Aion lopettaa keskustelun tähän, en näe oikein hyötyä juupas-eipäs väittelyssä.

 1. En kestä miten ihania kuvia! Varmasti huikean kaunis paikka. Hyvä tietää tuo matkatavararajoite jos tuonne tulee joskus (toivottavasti) lähdettyä.

 2. Oih miten ihania kuvia, tästä se matkakuume kyllä nousee! Tyynenmeren saarista itsellä ainoastaan Fidzi käytynä, mutta haaveissa kyllä se kuuluisa joku päivä kiertää näitä enemmänkin. Täytyykin laittaa tämä kohde korvan taakse niin ei unohdu sitten tilaisuuden koittaessa.

 3. Aina on kiva lukea paikasta, josta ei ole aikaisemmin edes kuullut. Aikamoisen vaiva takana tuo paratiisi on, mutta varmasti myös sen arvoista 🙂 Lapsen kanssa en tuollaiselle reissulle tosin lähtisi, mutta muussa tapauksessa kyllä. Ainutlaatuinen paikka varmasti!

 4. Mielettömän näköinen ja kuuloinen paikka. Itse keräilen Amerikan kansallispuistojen leimoja, joten tuonne on kai mentävä joku kaunis päivä. Enkä pistä pahakseni. Näen jo itseni snorklaamassa tuolla! Ihana lukea tästä paikasta, en ole varmaan koskaan lukenut Amerikan Samoasta muita blogi-postauksia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *