Ainutlaatuinen kokemus – Ui ryhävalaan kanssa Tongalla

toinen rantakuva0029toinen rantakuva0026toinen rantakuva0022

Keskellä Tyyntä valtamerta sijaitseva pieni Tongan kuningaskunta on tunnettu yhtenä maailman ainoista paikoista, jossa on mahdollista uida luonnonvaraisten ryhävalaiden kanssa. Vava’un saaristo Tongan pohjoisosassa on yleisin kohde valaita bongaaville matkailijoille, joskin Ha’apain saaristossa valasretkiä tehdään myös. Ryhävalaat vaeltavat Tongan saarivaltion ohi heinäkuusta aina lokakuun puoleen väliin saakka, tarkoituksenaan palata Antarktikselle poikimiskauden jälkeen. Me saavuimme Vava’ulle jännittävän lähellä lokakuun puoltaväliä, eli aivan kauden loppupuolella. Onnistuimme kuitenkin lopulta näkemään nämä upeat merieläimet, vaikka kieltämättä hieman myöhässä olimmekin.

Matkustaminen Tongalle

Suomesta käsin matkustaessa täytyy ensin suunnata Hongkongiin tai Singaporeen, joihin molempiin pääsee joko suoralla lennolla tai edullisemmin yhden vaihdon kautta. Fiji Airways lentää edelleen Hongkongista tai Singaporesta Fidzin Nadiin, josta voi matkustaa joko suoraan Vava’ulle tai sitten maan pääkaupunkiin Nuku’alofaan. Nuku’alofaan pääsee myös matkustamalla Australian ja Uuden- Seelannin kautta. Vaihtoehtoisesti Tongalle on mahdollista matkustaa myös pallon toiselta puolelta kiertämällä, eli Los Angelesin kautta Fidzille ja sitten Tongalle. Matka on sen verran pitkä, että parhaiten valasreissu onnistuu osana muuta Oseanian matkaa.

Valasretken varaaminen – mitä kannattaa tietää?

Valasretki kannattaa varata hyvissä ajoin, mielellään ainakin pari-kolme kuukautta etukäteen. Kyseessä on sen verran ainutlaatuinen kokemus, että retkiä myydään jopa vuoden päähän. Monet valasretkiä tekevät firmat suosittelevat varaamaan kolme tai jopa useampia veneretkiä sen varmistamiseksi, että valaita kohtaa varmasti — kyseessä kun on luonto, eikä valaita välttämättä aina näe.

Retkiä voi kuitenkin onnistua varaamaan myös paikan päällä, mikäli on varannut etukäteen ainoastaan yhden kerran. Meille selvisi vasta Tongalla, että valaskausi Vava’ulla on yllättävän tiukkarajainen — suuri osa operaattoreista lopettaa retket heti lokakuun puolessa välissä valaiden vähennyttyä. Toiselta puolelta maailmaa saapuessa kannattaa siis olla paikalla huippusesongin aikaan.

Yhden valasretkipäivän hinta Vava’ulla on noin 180 euroa, kun Haa’apain saaristossa etelämmässä voi päästä hieman halvemmalla, noin 150 eurolla. Haa’apailla on myös määrällisesti vähemmän valasretkiä järjestäviä firmoja, jolloin ympäristö on rauhallisempi.

Kohtaaminen ryhävalaan kanssa

Ryhävalas on valtavan kokoinen ja kohtaaminen sen kanssa on sykähdyttävä. Kun aikuinen valas ui ohi, se peittää koko näkökentän. Jopa emovalaan mukana kulkeva viisimetrinen poikanen tuntuu suurelta, noin auton kokoiselta. Näimme toisella valasuinnillamme lähietäisyydeltä kolme valasemoa ja -poikasta. Kaikilla kerroilla emo vietti aikaa enemmän syvemmällä, kun taas poikanen ui leikkisästi syvältä pintaan useita kertoja. Ensimmäinen valasretkemme puolestaan oli kehnompi — näimme valaan veneestä, mutta se oli liikkeessä, eikä se siten ollut mahdollista nähdä snorklaten. Niin sanottu ystävällinen valas ei ui pois ja vastuullinen valasretkifirma ei jää jahtaamaan liikkuvaa valasta.

Matkapahoinvointisille tiedoksi, että Tyynen valtameren merenkäynti voi olla kovaa ja valasretkillehän lähdetään lähes avomerelle. Itse en tätä ennen tiennyt, miltä merisairaus tuntuu, mutta kerta se on ensimmäinenkin! Myös snorklausvarusteissa ja kameran kanssa veneestä veteen hyppiminen ja sinne takaisin kampeaminen voi käydä treenistä. Etukäteen varatessa säätä ei voi tietää.

Emot, poikaset ja valasuintien eettiset kysymykset

Menneinä vuosina valaat ovat olleet tongalaisten ravintoa: Vava’ulla valaita kalastettiin vielä 80-luvulle saakka, kunnes valaiden pyynti lopulta kiellettiin. Nykyään huolta herättää lähinnä kasvava turismi Tongan saaristossa – vaikka turismi on mittakaavaltaan hyvin pientä, pelätään sen vaikuttavan valaiden käyttäytymiseen, erityisesti emoihin ja poikasiin. Toisaalta valaiden katseluun liittyy sama hyöty kuin muuhun sukellusmatkailuun – kun paikalliset saavat tuloja matkailun ansiosta, into salametsästämiseen vähenee.

Valaiden suojelun vuoksi onkin erittäin tärkeää, että matkaaja valitsee lisensoidun valasuintifirman, joka noudattaa Tongan hallituksen asettamia sääntöjä (Whale Watching and Swimming Regulations 2013). Uintikokemus jättimäisen merieläimen kanssa on ikimuistoinen kokemus, mutta ihmisen ei tule enää aiheuttaa lisää harmia ryhävalaille.

toinen rantakuva0028

toinen rantakuva0020toinen rantakuva0021toinen rantakuva0025toinen rantakuva0019

18 comments

 1. Vau, tämä pitäisi kokea edes kerran elämässään! Harmittaa vain tosiaan aina nuo eläinten rauhan rikkominen ja mahdolliset muutokset niiden käyttäytymisessä on aina mahdollisia. Onneksi sieltä löytyy näitä eettisiä palveluiden tarjoajia, mikäli turisti osaa niitä etsiä! 🙂

 2. Vaikuttaa upealta kokemukselta ja toisaalta mietityttää sen hyvät ja huonot puolet niinkuin sanoit. Eläimet on matkailussa aina niin harmaalla alueella ja pelkään käynnistä olevan enemmän haittaa isossa mittakaavassa kuin itselle iloa.

  Miltä nämä valasuinnit vaikuttivat? Tuntuivatko ne olevan eettisesti toteutettuja ja millainen fiilis tästä jäi teille?

  p.s. pakko hankkia kameralle sukelluskuoret ja itselle se sukelluslupa ja välineet. Upeita kuvia.

  1. Ihana kuulla, että kuvat ovat inspiroineet 😄 oli todella ammattitaitoista toimintaa mielestäni. Oppaat olivat tarkkoja ettemme menneet liian lähelle tai lähestyneet muuten valaita väärällä tavalla. Ajat olivat todella rajoitettuja, kauanko yksi ryhmä saa ihmetellä valaita kerrallaan. Missään nimessä valaita ei saa jahdata (tätäkään ei tapahtunut)

 3. Upeita kuvia ja voin vain kuvitella, millainen elämys.
  Silti itseäni huolestuttaa juuri se eettinen puoli; toki parempi uida valaiden kanssa kuin syödä niitä, joten turismi edistää kehitystä tässä mielessä, mutta täysin eettiseksi tuota turismin muotoa tuskin saa. 🙁

 4. Tämä on ollut haaveena jo jonkin aikaa! Ilmeisesti nykyään myös Australiassa pääsee uimaan ryhävalaiden kanssa, mutta Tongakin on kyllä listalla. Hyvä että pohdit myös hiukan tuota vaikutusta valaisiin! Esim. delfiiniuinnit on monessa maassa lähteneet ihan lapasista. Ihana kuulla, että täällä homma toimii.

  1. Hmm, en tiedä miten noita on muualla maailmassa säädelty, mutta Tongalla sääntely koski sekä valaita että delfiinejä. Mistään suuren kokoluokan toiminnasta ei ole tuolla kyse, joskin tarkkaa lukumäärää valasretkien järjestäjistä en osaa sanoa. Luulisin, että pari-kolme 4-6 hengen venettä lähti Neiafusta liikkeelle päivittäin.

 5. Ihan varmasti ollut huikea kokemus, kun tuollaisia jättiläisiä ui vieressä, mulle jo jättiläiskilpikonnan kohtaaminen pinnan alla oli huippujuttu.
  Heti otsikon luettuani tuli mieleen tämän kaltaisen matkailun eettisyys, onneksi siitä kirjoititkin. Helposti vain käy niin, että se mikä alkaa pienimuotoisena kasvaa hallitsemattomaksi ja rahanahneet firmat tulee paikalla valaista välittämättä. Toivottavasti ei.

  1. Tuolla päin turismi on todella pientä, hankalat yhteyset ja kaukainen sijainti (+turisti-infran kehittymättömyys) ovat pitäneet suuremmat turistimassat poissa. Toivottavasti pysyy tuollaisena!

 6. En tiedä uskaltaisinko veteen noiden jättiläiste kanssa, vaikka varmasti on ollut upea kokemus.Meillä jäi Ile Sainte Mariella Madagaskarilla valaat näkemättä, kun olimme pari viikkoa ennen varsinaista valaiden vaelluskautta saarella. Sinne monet matkaavat juuri ryhävalaiden vuoksi. Ehkä tuolla Tongalla tosiaan valaat saavat kuitenkin ola suhteellisen rauhassa, kun pääsy sinne on melkoisen haastava.

 7. Hienoja kuvia ja upeita eläimiä, kuten varmasti myös kokemuksena upea! Jotenkin kaikissa näissä eläinaktiviteeteissa vain epäilyttävät nuo eettiset asiat, vaikka näemmä otitkin niistä selvää etukäteen 🙂

 8. Tonga on ollut pidemmän aikaa haavelistalla! Oon vähän samaa mieltä Chirstan kanssa, en välttämättä uskaltaisi hypätä veteen tuollaisten jättiläisten kanssa. Mielenkiintoista olisi nähdä voittaisiko uteliaisuus vai jäisinkö nössänä nököttämään veneeseen. Kova merenkäynti ei kuulosta hyvältä, jännäilen itsekin samaa vähän tässä – olen lähdössä tammikuussa Filippiineille, jossa on luvassa lauttamatkoja ja kovaa merenkäyntiä on moni pelotellut jo etukäteen.

  1. Joo Filippiineillä kannattaa suojata sitten läppärit jne. Vedeltä kunnolla 😁 kyllä mietin itsekin, ettei valasuinti ihan jokaiselle mukavuusaluetta ole. Esim. Snorklaus ja veneeseen kiipeäminen 2m aallokossa. Sukeltaessa noita tilanteita tulee kuitenkin vastaan vähän väliä.

 9. Wau! Tämä kokemus on varmasti niin pysäyttävä ja ikimuistoinen. Toivoin suuresti meidän taannoisella maailmanympärimatkalla, että olisin nähnyt valaita jossain Uudessa-Seelannissa tai Havaijilla, mutta vaikka käytiin Fidzillä, niin eipä edes tajuttu Tongaa. Tosin oltiin tuolla keväällä eli ajankohta olisi ollut väärä muutenkin. Ei vitsit, huikeita kuvia kyllä!

 10. Uskomattomia kuvia! Varmasti ollut ainutkertainen kokemus. Tonga ei ole koskaan ollut unelmakohdelistallani (koska jäänyt tuntemattomaksi), mutta tämä kyllä sai sen ämpärilistalleni 🙂

 11. Upeita kuvia! Itsellä ehkä jäisi väliin tuo sukellus vaikka valaat hienoja eläimiä ovatkin, surettaa tuo Japanin päätös ruveta pyydystämään niitä myyntitarkoituksessa.

  1. Tietysti surettaa itseänikin. Toisaalta yhdistän valaan näkemisen luonnossa nimenomaan niiden suojeluun ja siihen, että valastietoutta tuodaan esille. Johtuu varmaankin siitä, että ajattelen tätäkin kokemusta sukeltajana, vaikka snorklattiin. Sukeltajat tuppaavat olemaan henkeen ja vereen merielämän suojelijoita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *