Pai – Pohjois-Thaimaan banaanipannukakkuparatiisi

pai-34
pai-26

Luotto-opaskirjani Lonelyplanet varoitti etukäteen, että Pohjois-Thaimaalainen pikkukaupunki Pai on ehdottomasti sillä tallatulla polulla, banaanipannukakkupolulla. Ja pitihän se paikkansa: aikoinaan pieni vuoristokylä on vetänyt puoleensa turisteja, joskin pääosin nuoria reppureissaajia. Pai onkin juuri sellainen paikka, mitä ”banaanipannukakkuparatiisilta” voi odottaa: joogaa, chai-latteja, kahviloita, open mic-iltoja, burgeribaareja ja tatuointistudioita. Moni matkustaa Paihin erilaisille kursseille ja yhä useampi reissaaja on jäänyt tähän pikkukaupunkiin myös asumaan.

Meluisimmillaan ja Pai on keskustan markkinakadulla (walking street) ja sen parilla sivukadulla. Itse löysin sen ihanimman Pain juuri näiden alueiden ulkopuolelta: lähistön vehreät maalaismaisemat ovat täynnä tekemistä. Vuokraa siis skootteri ja kierrä Pain alueen satumaiset laaksot, vesiputoukset, lähteet ja kanjonit.

Mitä kaikkea Pain ympäristössä voi tehdä? Tässä muutamia poimintoja:

Pain kanjoni

Saavuimme Pain kanjoneille vain puolisen tuntia ennen auringonlaskua, sillä emme tajunnet alueen olevan niin suuri. Kyseessä ei ole mikään Grad Ganyon, mutta näkemistä ja maisemia täällä riittää sen verran, että pari tuntia valoisaa aikaa täällä olisi ollut parempi. Osa kanjonin harjanteista on hyvin kapeita ja ilman minkäännäköisiä kaiteita – hieman jännittävä paikka siis!

pai-14pai-20pai-19

pai-21

Big Buddha

Vuoren rinteellä Pain kylää vartioiva iso valkoinen buddha on ehdottomasti näkemisen arvoinen. Tie vie melko lähelle tätä kaunista buddhapatsasta, ja viimeiset muutamankymmentä metriä täytyy kiivetä portaita pitkin. Patsaalta on upeat näkymät Pain laaksoon. Aamulla ennen kymmentä Pain laakso on satumaisen sumun peitossa ja auringonlaskun värjäämä laakso on aivan oma tarinansa.

11d23b92-933e-4553-ba8e-f0112ccb56a9img_3974edc6b2c4-b855-4588-8ed3-0c0c08556e01

Kuumat lähteet

Vierailimme kaksillakin kuumilla lähteillä Paissa ollessamme, Sai Ngamilla ja Pai Hot Springseilla. Sai Ngam on istumasyvyinen lähde, joka on ainoastaan noin 30-asteinen. Lähteille vievät tiet ovat hyvässä kunnossa, mutta kokemattomille skootterikuskeille huomio: tiet ovat erittäin jyrkkiä.

Tha Pai Hot Springs on selkeästi isompi juttu tässä kylässä. Lähteet ovat parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä kylästä, eikä sinne mennessä tarvitse ajaa jyrkkiä teitä. Nämä kuumat lähteet ovat kuitenkin oikeasti kuumat – lähteiden yläjuoksulla vesi on peräti 80-asteista ja alhaalla mukavat 36 astetta. Vietimme täällä mukavan iltapäivän, mutta omaan makuuni paikka on jo vähän liiankin rakennettu suihkuineen ja betoniteineen. Vierailisin mieluiten täysin luonnontilassa olevilla kuumilla lähteillä.

pai-10
Sai Ngamilla

pai-27

Vesiputoukset

Vierailimme kaksilla vesiputouksilla, Mo Paengilla ja Pam Bokilla. Molemmat näistä olivat melko pieniä ja kylmävetisiä, mutta molempiin voi halutessaan pulahtaa. Mo Paengilla tekemistä riitti mielestäni enemmän, sillä virtaavaa vesiputousjokea pitkin voi kävellä jonkin matkaa.

pai-25pai-23pai-22

Good Life Dachan Sauna

Pienen majatalon, Good Life Dachan höyrysauna on hyvä idea lämmittelyyn viileinä iltoina. Majatalon pieneen, turkkilaistyyliseen höyrysaunaan pääsee maltilliseen 100 bahtin hintaan. Good Life Dachalta on myös mahdollisuus vuokrata pyyhe. Kannattaa huomioida, että kyseessä on edullisen majatalon sauna – liian yleellistä saunakokemusta tänne ei kannata lähteä hakemaan.

pai-90pai-91

Pain ihanat kahvilat

Kahvilat ovat yksi Pain parhaita ominaisuuksia! Me ihastuimme puutarhakahvila Om Gardeniin, meksikolaista ja kahvia tarjoilevaan Cafecitoon, kahvipaahtimo Khaotha Coffeen, livekeikkoja tarjoavaan ravintolaan Jazz Houseen ja hieman syrjemmässä sijaitseviin kahviloihin Fat Catiin ja The House Cafeen. Pienenä erikoisuutena löysimme Village Farmin – kahvilan jossa saa ihmetellä kaneja, lampaita ja kaloja.

pai-92

Onko Paissa kylmä?

Moni miettii Pohjois-Thaimaahan talvella matkustaessaan lämpötiloja. Joulu-tammikuun vaihteessa reissumme aikana aamut ja illat olivat usein hyytävän kylmiä. Päivät muistuttivat hyviä suomalaisia kesäpäiviä: aurinkoa ja 26 astetta lämmintä. Yöllä lämpötila sen sijaan putosi reiluun kymmeneen asteeseen ja osa aamuistakin muistutti suomalaisen syyskuun kirpeitä aamuja. Aamuisin Pain kylää peittää valkoinen sumu, joka hälvenee vasta kymmenen aikaan, sillä nouseva auriko jää piiloon kylää ympäröivien korkeiden vuorien taakse. Ilmankosteuden vuoksi lämpötila tuntuu kylmemmältä kuin asteet ovat, joten tänne matkustaessa kannattaa varaautua lämpimin vaattein.

5 comments

  1. Vietin viikon Paissa 2015. Olihan siellä turisteja jo silloihin, mutta se oli silti 3kk Kaakkois-Aasian reppureissun kärkikohteita. <3 Skootterilla pääsi mielettömien maisemien äärelle, taisin käydä nuo kaikki, paitsi saunan. Tuo kanjoni on kyllä uskomattoman kaunis. Ainoa tylsä oli katsella tien varsilla vangittuja elefantteja. Siitä tuli hieman paha mieli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *