Luetuimmat postaukset, vähiten kiinnostaneet jutut ja omat poimintani vuodelta 2018

Vuosi 2018 on ollut blogini osalta vilkkaampi kuin yksikään aiemmasta vuosista. Kirjoituksia on vuoden aikana kertynyt kasaan huimat 29 kappaletta ja blogia on katsottu reilusti yli kaksinkertainen määrä (3600 kertaa) verrattuna toiseksi vilkkaimpaan kirjoitusvuoteeni, vuoteen 2015.

Vuosi 2018 on tuonut tullessaan myös muutosta: siirryin kirjoittamaan sukellusaiheiset postaukseni englanniksi. Kirjoituksia on toistaiseksi kasassa ainoastaan kaksi, mutta ideoita on sitäkin enemmän.

Eripituisia reissuja viime vuodelle kertyi yhteensä viisi, mikä on enemmän kuin suunnittelin. Vuoden aikana olen kerennyt käymään seitsemässä tutussa maassa: Indonesiassa, Singaporessa, Thaimaassa, Malesiassa, Espanjassa, Portugalissa ja Saksassa. Edellisten lisäksi mukaan mahtui neljä uutta maata: Myanmar, Tonga, Samoa, ja Amerikan Samoa (itsenäinen hallintoalue).

Viisi luetuinta kirjoitusta vuodelta 2018

1. Kevyen pakkaamisen päivitys

Kirjoitus Kuusikiloiseksi pakatusta rinkastani keräsi kuluneen vuoden aikana eniten lukijoita. Kevyellä repulla oli ihana reissata lyhyen talvilomamatkan ajan Myanmarissa ja Thaimaassa viime helmikuussa. Reppu myös sisälsi kaiken tuolle reissulle tarvittavan kamppeen – ei tuntunut siltä, että mitään olisi puuttunut. Ironista kyllä, loppuvuosi on tullut reissattua raskaammin kuin koskaan aiemmin. Syy on luonnollisesti sukellus- ja kameravarusteissa, joiden vuoksi laukun paino on vaihdellut 24 ja 27 kilon välillä. Varusteita on raskasta raahata mukana, mutta toisaalta ne mahdollistavat sen, mitä rakastan eniten: laitesukelluksen ja kuvaamisen!

26781721_10155842291802347_1316294779_o

2. Sympaattinen, mutta hieman karu Tongatapu

Vuoden toiseksi luetuin blogikirjoitus käsittelee Tyynen valtameren reissumme alkua Tongan pääsaarella Tongatapulla, jossa vietimme kaksi yötä ennen muuta reissailua tässä kiehtovassa ja kaukaisessa saarivaltiossa. Tongatapu ei ole monen kyseisessä maassa reissaavan kohokohta, mutta lukijoita saari on kiinnostanut.

6G6A8559

3. Ainutlaatuinen kokemus – Ui ryhävalaan kanssa Tongalla

Luonnonvaraisen ryhävalaan näkeminen on ollut itselleni kuluneen vuoden kohokohta. Huolimatta siitä, että julkaisin kirjoituksen vasta joulun alla, on tämä juttu päässyt kolmen kärkeen vuonna 2018. Kommenteissa nousi esiin huoli ihmisen vaikutuksesta valaisiin, mikä on ehdottoman tärkeä ja hyvä asia. Valasretkiä varaavan on syytä olla tarkkana sen suhteen, että retki toteutetaan asiallisesti. Myös se, että valasretkiä järjestävät firmat ovat tarkan syynin alla, on tärkeää. Matkailijoita kehotetaankin ilmiantamaan vastuuttomasti toimiva valasfirma. Onneksi Tonga on säätänyt tarkan code of conductin valaiden kanssa uimisesta. Tämä uinti oli silmät avaava kokemus, tämän jälkeen tiedän valaiden elintavoista ja suojelusta aivan huomattavasti enemmän kuin aiemmin.

toinen rantakuva0028

4. Varaanien Komodo ja retkeilyä postikorttimaisemissa

Huhtikuinen Komodonreissu oli vertaansa vailla niin sukelluksen kuin maanpäällisten maisemiensa suhteen. Viikon sukellusten lisäksi retkeilimme vain yhden päivän tässä kansallispuistossa ja Komodon kansallispuistoa käsittelevä postaus keräsikin neljänneksi eniten lukijoita viime vuoden aikana.

6G6A5438

5. Balin parhaat palat

Ehdin käydä kaksi kertaa Balilla, ennen kuin päädyin kiertämään itse pääsaarta. Huhtikuisen Balin kierroksen jälkeen kokosin suosikkipaikoistani yhden pitkääkin pidemmän tiivistelmän, joka on kiinnostanut lukijoita viidenneksi eniten kuluneena vuonna.

6G6A2028

Viisi vähiten luettua juttua vuodelta 2018

1. Varaanien bongailua Bangkokin kanaaleissa

Itselleni aivan uudet kolkat, pienet mutkittelevat Bangkokin kanaalit olivat kiehtova paikka tutustua. Kanaaliretki sai kuitenkin vähiten lukijoita tänä vuonna, ehkä nämä olivat jo tuttuja monelle kaupungissa käyneelle?

IMG_0340

2. Daweista kohti Kanchanaburia uuden rajanylityspaikan yli

Okei, myönnän! Tämä kirjoitus sisältää melkoisen spesiaalia ja yksityiskohtaista tietoa rajanylityksestä Myanmarista Thaimaahan. Jos ei ole aikeissa ylittää tätä näiden maiden välistä hiljaisinta maarajaa, juttu tuskin kiinnostaa. Maateitse matkustaminen tietyissä maissa ei myöskään ole aivan jokaista varten, sen myönnän. Omia reissujani rajanylittyksiä käsittelevät blogikirjoitukset ovat kuitenkin helpoittaneet huomattavasti (viimeksi pari päivää sitten), eli kirjoitan näitä varmasti tulevaisuudessakin, jos joku vaikka sattuisi joskus niistä hyötymään.

IMG_7593

3. Pikavisiitti värikkääseen Yangoniin

Parin päivän kaupunkioleskelu Yangonissa on kiinnostanut vain kourallista lukijoita. Yangon itsessään tuskin on kenellekään Myanmarin reissun kohokohta, mutta Shwedagon pagoda sen sijaan voi olla!

myanmar-29

4. Ha’apai underwater world

Neljänneksi vähiten katsottu kirjoitus käsittelee Tongan Ha’apain saariston upeaa vedenalaista maailmaa. Tämä kirjoitus on saanut viime vuoden osalta neljänneksi vähiten lukijoita. Uskon, että englanniksi kirjoitetut jutut hakevat vielä paikkaansa.

haapaidive7

5. Ijenin kraatteri Balilta käsin

Jaavalla sijaitseva upea tulivuorikraatteri rikkihappomerellä on kiinnostanut viidenneksi vähiten vuonna 2018. Itselleni retki oli mahtava kokemus, toivon mukaan moni muukin inspiroituu kiipeämään kyseiselle jaavalaiselle tulivuorelle.

6G6A2783-2

Omat poimintani vuodelta 2018

1. Amerikan Samoan Ofu on hankalasti saavutettava, mutta vastustamaton paratiisi

Valaiden lisäksi toinen tähänastisen reissumme kohokohdista. Ofu on Amerikan Samoan helmi ja hankalapääsyisyytensä vuoksi erityisen luonnontilassa. Onneksi saarella mikään ei viitannut siihen, että paikasta oltaisiin rakentamassa lomakohdetta. Myöskään Amerikan Samoa ei erityisemmin yritä houkutella ulkomaisia turisteja vierailemaan.

NationalParkAMSamoa2

2. Caverns and crystal clear waters of Vava’u

Vedenalaisia maisemia upealta Tongan Vava’ulta. Vava’un vedet yllättivät kirkkaudellaan ja kauneudellaan. Olen haaveillut sukelluksesta täällä usein siitä lähtien, kun lähdimme Tongalta.

toinen rantakuva0005

3. Meriteitse Tongan pohjoiseen saaristoon: villi ja vehreä Vava’u

Tongan Vava’un uinuva, vehreä ja kukkulainen kaukainen saaristo kuin kutsui pidempään oleskeluun. Sukellus Vava’ulla oli aivan mahtavaa, ryhävalaista puhumattakaan. Voi, olisinpa voinut vierailla kaikissa ulkosaariston valkohiekkaisissa saarissa.

IMG_1311

4. Komodo pinnan alta

Tein Komodolla tähänastisen elämäni parhaat sukellukset. Sen lisäksi, että sukelluksilla kohtaa mantoja ja haita, pinnan alla avautuva maailma on yhtä väri-ilotulitusta: suuria kalaparvia ja terveitä koralleja. Komodo vaatii ehdottomasti uuden visiitin lähivuosina, kun olen oppinut entistä enemmän vedenalaisen kuvauksen suhteen.

6G6A4789

5. Sympaattinen Dawein niemimaa

Vasta jonkin aikaa sitten matkaajille avautunut eteläisen Myanmarin alue vei sydämeni täysin. Rakastan autenttisia paikkoja, joihin turisti-infraa ei ole vielä päässyt syntymään. Rauhaa, loputonta rantaviivaa ja tunne siitä, että läntinen maailma on tuhansien kilometrien päässä. Täältä sitä vielä löytyi!

myanmar-62

3 comments

  1. En yhtään ihmettele tuon kevyen pakkaamisen suosiota, se tuntuu nostavan vaan suosiotaan ja hyvä niin. Vaikka olen mielestäni itsekin aika pro-pakkaaja, niin luen kyllä mielelläni aina lisävinkkejä joilla vielä viilata hommaa pidemmälle!

  2. Itse tykkään lukea eniten juttuja vähemmän tunnetuista helmistä! Esim. tuo Dawein niemimaa ja Ofu näyttää sellaisilta paikoilta, mihin haluaisin lähteä jossain vaiheessa. Ja tietysti tuo valaiden kanssa uiminen… huikeeta!

  3. Voi hitsi näitä kuvia! Tulee niin kaipuu jonnekin tropiikkiin. Olen vähän yllättynyt noista vähiten luetuista, sillä kuvien perusteella upeita paikkoja ja postauksia. Mutta se tässä bloggaamisessa onkin jänskää, kun koskaan ei tiedä mitä ihmiset sitten eniten lukee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *