Tiivis tietopaketti: Pohjois-Thaimaa ja Laos maateitse

Thaimaan ja Laosin pohjoiset kylät ja kaupungit ovat ennen kaikkea luontomatkailua varten. Kun pääsee ajatuksen tasolla irti sinisistä meristä ja antaa vuoristoiselle pohjoiselle mahdollisuuden, tekemistä riittää vaikka kuinka paljon. Myöskään laosilaista keittiötä ei kannata väheksyä – monet ruoat ovat joko samoja tai ne varioivat thaimaalaista keittiötä. En esimerkiksi muista syöneeni kala-laapia Thaimaan puolella. Enemmän turistisoituneimmissa kaupungeissa, kuten Luang Prabangissa on yllättävän freesi kahvilakulttuuri.

Thaimaa ja Laos maateitse sopii mitä parhaiten budjettimatkailijalle. Viiden viikon aikana siirryimme yhteensä kuusi kertaa ja maksoimme näistä bussi- ja minivan-kyydeistä takseineen yhteensä 65 euroa henkilöä kohden. Bussit ja minivanit pohjoisessa kulkevat lähes poikkeuksetta bussiasemille, joista täytyy ottaa suhteessa kalliimpi taksikyyti majoitukselle. Alkuperäiseen suunnitelmaan kuuluneet Vang Viengin ja Vientianen hyppäsimme tällä kertaa yli, sillä muuten loppureissumme olisi ollut liian tiivistahtinen.

Oliko pohjoisen Kaakkois-Aasian seikkailussa jotain, josta en pitänyt? Ehkä se, että suurimmassa osassa kaupunkeja ja kyliä (erityisesti Laosin puolella) ei ollut mukava vain oleskella, sillä edullisilla majataloilla ei useinkaan ollut oleskelutiloja, joissa voisi rentoutua. Aktiviteetit ovat pohjoisessa matkustuksen keskiössä. 20-30 euron päiväbudjetilla matkustavan kynnyskysymykseksi voi tulla se, että retkiä on vaikea mahduttaa pieneen päiväbudjettiin. Lisäksi reissun venyessä neljännelle kuukaudelle ei joka päivä jaksa suorittaa.

Chiang Mai, Thaimaa

Chiang Mai on yllättävän kiva ja kompakti kaupunki. Oikeastaan Bangkokista ja Chiang Maista ei voi edes puhua samana päivänä, sillä tästä kaupungista puuttuu kokonaan kaoottisuus ja piinaava kuumuus. Sen sijaan Chiang Mai on ihania markkinoita, vanhan kaupungin kapeita kujia, mahtavia temppeleitä ja viihtyisiä kahviloita. Joulukuun lopulla täällä ollessamme illat ja aamut olivat viileähköjä, kun taas päivät mukavan lämpimiä. Varsinaista tarvetta pitkähihaiselle ei kuitenkaan ollut.

Chiang Mai – Pai minivan 150 THB (4 euroa)
Kesto: 3 tuntia
Taksit noin 100 THB
Yht 6.90 euroa

Pai, Thaimaa

Joogaa, chai-latteja ja upeita pohjois-thaimaalaisia vuoristomaisemia. Pai on pieni kaupunki, josta tekeminen ei lopu kesken. Oma sydämeni jäi nimenomaan Pain maaseudulle, joka sopii niin kiireettömään oleskeluun kuin aktiiviseen seikkailuunkin. Paissa koimme tähänastisen reissun viileimmät illat ja aamut, kannattaa siis pakata lämmintä mukaan joulu-tammikuussa.

Pai – Chiang Rai minivan, 500 THB (14 euroa)
Kesto: 7 tuntia
Taksit majoituksille 120 THB
Yhteensä 17.5 euroa

pai-34pai-31

Chiang Rai, Thaimaa

Huomattavasti Chiang Maita pienempi kaupunki, jossa näkee myös matkaajia vähemmän. Teimme täällä päiväretken hieman kaupungin ulkopuolella sijaitsevalle valkoiselle temppelille, jonne ei tosin tuona päivänä päässyt sisään. Lisäksi Chiang Rai toimii tukikohtana alueen vuoristoihin ja luontoon suuntautuville päiväretkille ja vaelluksille. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, että varaa oikean trekin, eikä rihkamakojut kiertävää turistikierrosta. Itse kaupungin luonteesta en voi tehdä parin täyden päivän perusteella perusteellista analyysia, mutta Chiang Main oloinen mukava pikkukaupunki se on kahviloineen ja markkinoineen.

Chiang Rai – Huay Xai (bussi, tuktuk, bussi, taksi) 155 THB + 20 000 Kip
Kesto: 2 tuntia rajalle, tunnin verran rajanylitysmuodollisuuksia, vartin kyyti Huay Xaihin
yht 6,35 euroa

matkalla_laosissa-51

Huay Xai, Laos

Rajakaupunki Thaimaan ja Laosin rajalla. Huay Xaissa ei ole mitään erityistä, mutta yövyimme täällä yhden yön matkalla Chiang Raista Luang Namthaan. Chiang Raista on kyllä mahdollisuus matkustaa Luang Namthaan neljänä päivänä viikossa suoralla bussilla, tai edellä kuvatun rajanylityksen tekemällä niin, että herää ennen seitsemää aamulla.

Huay Xai – Luang Namtha (taksi, minivan) 90 000 kip (9 euroa)
Kesto: 4 tuntia (sis. taksi)
Taksi majoitukselle Luang Namthassa 20 000 kip.
Yht 11.1 euroa.

Luang Namtha, Laos

Pikkukaupunki mahtavilla patikointimahdollisuuksilla. Pyöräretkeile ympäri Luang Namthan upeita maisemia ja koe päivän-parin vaellus Nam Han kansallispuiston sademetsissä. Tämän kaupungin valtavat aamumarkkinat olivat yksi kiinnostavimmista markkinoista, joissa olen käynyt! Myös kaupungin Lao Herbal sauna on aito kokemus. En suosittele kuitenkaan viettämään turhaa luppoaikaa tässä tomuisessa pikkukaupungissa. Hyvää Luang Namthassa on mittava ekoturismi, joka tukee vuoristojen köyhyydessä eläviä vähemmistökansoja.

Bussi Luang Namtha – Nong Khiaw 140 000 Kip,
Kesto: 6 tuntia (sis taksi).
Taksi majoitukselle Nong Khiawissa 5000 Kip.
Yht 14.90 Eur

matkalla_laosissa-4matkalla_laosissa-3matkalla_laosissa-2
matkalla_laosissa-52matkalla_laosissa-8

Nong Khiaw, Laos

Nong Khiawissa on Laosin jylhimmät näkymät. Kuten Luang Namthaankin, Nong Khiawiin matkustaa paljon vaelluksesta innostuneita. Kylästä voi varata sekä yhden päivän retkiä että useamman päivän vaelluksia Nam Et Phou Louey-kansallispuistoon. Nong Khiawissa on sopivasti pienissä määrin turisti-infraa, mutta sisäänheittäjiä ja tyrkyttäjiä ei täällä näe. Emme nopealla silmäisyllä erottaneet täällä juurikaan matkaajia, jotka eivät reissaisi vaelluskengät mukanaan.

Bussi Nong Khiaw – Luang Prabang 65 000 Kip
Kesto: 4 tuntia (sis. taksi)
Taksi majoitukselle Luang Prabangissa 20 000 Kip
Yht 8.74 euroa.

matkalla_laosissa-14matkalla_laosissa-15

matkalla_laosissa-12
Todellinen room with a view! Ja bungalowin hintakin on budjettiystävällisesti hieman 10 euron yläpuolella.

matkalla_laosissa-13

Luang Prabang, Laos

Luang Prabang on pikkukaupunki, jonne käytännössä jokainen Laosiin matkaava suuntaa ennemmin tai myöhemmin. Kaupungissa ja sen ympäristössä on kieltämättä upeaa luontoa: Kuang Si-vesiputoukset ovat suorastaan epätodellisen upeat, Mekongin maisemat maalauksellisia ja näkymät Phousi-kukkulalta hienot. Pohjois-Laosin pikkukaupunkien jälkeen tämä UNESCOn maailmanperintökohde tuntui kuitenkin todella turistisoituneelta. Sadoittain turisteja, kaupustelua, tyrkytystä ja sisäänheittäjiä. Kymmenittäin pysäköityjä minivaneja ja auringonlaskuja, joissa aurinkoa ei näe väkijoukon takaa. Toisaalta, maisemat ovat tässä kaupungissa kauniit ja kaupungin kujia voi ihmetellä ranskalaisesta kahvilasta käsin croissant ja espresso edessään.

matkalla_laosissa-28
Mount Phousin upea auringonlasku
matkalla_laosissa-30
Auringonlaskureissun miinuspuoli: sitä oli vaikea nähdä väkijoukon takaa

matkalla_laosissa-27matkalla_laosissa-26

matkalla_laosissa-20
Kuang Si-vesiputoukset

laos-16laos-14

Vinkit Pohjois-Thaimaahan ja Laosiin

 • Laosin rajalla (Chiang Khong – Huay Xai) voi vaihtaa Thaimaan bahteja Laosin kipeiksi yllättävän hyvään kurssiin.
 • Pakkaa mukaan kunnollisia ulkoiluvarusteita, päädyt kuitenkin trekkaamaan. Varaa vaativammille trekeille vaelluskengät.
 • Mikäli mahdollista, varaa vähintään paripäiväinen viidakkovaellus! Pidemmillä retkillä pääsee vierailemaan kaukaisempiin kyliin, joissa ei tavata ulkomaalaisia niin usein.
 • Valitse vaelluksille läpinäkyvästi toimiva retkijärjestäjä. Kysele ryhmäkokoja ja sitä, montako ryhmää kulkee syrjäisten vuoristokylien läpi viikossa. Paras on, jos näet eriteltynä, mihin maksamasi retken kulut käytetään ja sen, että vähemmistöheimot saavat osuuden hinnasta.
 • Varaa majatalot paikan päällä neuvotellen, maksoimme kertaalleen tuplahintaa varaten majoituksen varaussivuston kautta.
 • Joillain edullisilla majataloilla on uima-altaita erityisesti Thaimaassa ja Luang Prabangissa, mutta mikäli kammoat kylmää vettä, älä turhaan tuhlaa ylimääräisiä varoja niihin.
 • Julkkisena bussina toimii usein minivan (8-10 paikkainen minibussi). Kannattaa istua haluamallesi paikalle heti kun autoon pääsee. Viime minuuteilla saapuville on usein tarjolla ahtain paikka.
 • Kokeile autenttisia laosilaisia yrttisaunoja. Perinteikkäät saunat olivat yksi reissumme kohokohdista.
 • Osta käsityönä kudottua silkkiä pienistä käsityökaupoista tai markkinoilta
 • Mukavinta pohjoisessa on matkustaa kevyesti. Painava ja iso 25-kiloinen laukku joutuu lähes poikkeuksetta minivanin katolle ja erityisesti Thaimaan puolella siitä rahastettiin lisämaksua.
 • Hyväksy kyykkyvessat, niitä on etenkin Laosin puolella kaikkialla.
 • Suomalainen liittymäni ei toiminut lainkaan Luang Prabangin pohjoispuolella, varaudu siis olemaan käyttämättä suomalaista liittymääsi syrjäkylillä (liittymää tarvitsin esim. tunnistautumiseen).

4 comments

 1. Olipa Luang Brabangissa kerrrassaan upea auringonlasku. Olimme vuoden vaihteessa Aasiassa mutta Laos haaveista huolimatta jäi väliin. No ehkäpä joskus on senkin vuoro, Oli kiva lukea tätä juttua ja sitä, miten tuolla pääsee kulkemaan.

 2. Hyviä vinkkejä ja mielenkiintoinen kirjoitus muutenkin! 😊 Jo useita vuosia sitten kävin kanssa Nong Khiawissa ja majoituksen näkymät riippumatosta oli juurikin nuo, ihana paikka😊 Kuulostaa siltä, että Luang Prabangin suosio on noussut rytisten sitten oman visiitin.
  Ja kiva kuulla hyviä kokemuksia Chiang Main suunnilta, sinne haluaisin😍

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *