Opas laosilaisiin yrttisaunoihin

Istun pienen höyrystä sakean saunahuoneen lauteilla pohjoislaosilaisessa Luang Namthan kylässä. Iltalämpötilat tippuvat auringon laskettua nopeasti noin viidentoista asteen tuntumaan, joten mikä sopisikaan tilanteeseen paremmin kuin lämmittely perinteisessä yrttisaunassa! Myös haastavasta trekistä väsyneet lihakset kiittävät rentouttavan iltasaunan jälkeen.

Höyrysauna on niin sakeana yrttien tuoksusta, että se tuntuu hengityksessä. Pienessä, noin nelipaikkaisessa saunahuoneessa on myös ruuhkaa – neljän laudepaikan lisäksi myös saunahuoneen seisomapaikat ovat käytössä. Tuntuu, että suomalaiseen tapaan myös täällä sauna on sosialisointia varten. Sekä saunahuoneessa että sen ulkopuolella sijaitsevassa viilentelyhuoneessa ja hierontapenkeillä jutustellaan paikallisella kielellä jotain, mitä me emme ymmärrä. Saunan omistajarouva hieroo yhden asiakkaan selkää ja juttelee samalla vieressä istuvalle ystävälleen. Viilentymishuoneen televisio näyttää Kiinan dynastioista kertovaa saippuaoopperaa laosilaisin tekstein.

Puulämmitteinen laosilainen yrttisauna muistuttaa hieman turkkilaista höyrysaunaa, mutta se on kuumempi ja höyryä tehostetaan suurella määrällä erilaisia yrttejä. Tarkka yrttien yhdistelmä ja määrä on laosilaisissa yrttisaunoissa usein salaisuus, mutta ainakin sitruunaruohoa, eukalyptusta, sitruunaa, limeä, rosmariinia, kanelia, basilikaa ja minttua käytetään.

Luang Namthan saunakokemuksen jälkeen päädyimme saunomaan lähes joka ilta Nong Khiawissa ja Luang Prabangissa. Huolimatta suuresta turistien määrästä Luang Prabangissa, yrttisauna oli silti aina hyvin autenttinen kokemus ja pääosin paikallisten suosiossa. Luang Namthan tapaisten kylien yrttisaunoissa reissaaja on puolestaan erikoisuus.

matkalla_laosissa-17matkalla_laosissa-19matkalla_laosissa-10laos-7laos-5

Mitä näistä paikallisista saunoista kannattaa tietää etukäteen?

  • Laosilaiseen yrttisaunaan mennessä ei tarvitse ottaa erikseen uimapukua mukaan, sillä saunat tarjoavat aina sarongin, johon kietoutua. Lisäksi hintaan kuuluu myös erillinen pyyhe.
  • Sauna on usein hyvin vaatimaton paikallinen puurakennus. Osassa on suihkut, kun taas osassa suihkuna toimii suomalaiseen mökkityyliin saavi ja kauha. Yhdessä saunassa ei ollut suihkua ollenkaan, mutta maininta siitä, että yrttien terveysvaikutukset säilyvät paremmin, kun suihkua välttää tunnin saunomisen jälkeen.
  • Kaikissa saunoissa on tähän mennessä ollut myös jonkinnäköinen vaatteidenvaihtohuone ja lokerot, mutta ei erillistä miesten ja naisten pukuhuonetta.
  • Suurin osa saunoista on jatkuvasti päällä, mutta erityisesti Nong Khiawissa törmäsimme etukäteen varattaviin, tuntihintaisiin yrttisaunoihin.
  • Moni sauna tarjoaa myös hierontaa, joissa taso vaihtelee. Tarkasta google-arvostelut!
  • Varo saunan takaosan lattianrajasta tulevaa höyryä! Saunassa näkee huonosti ja siellä on helppo grillata vahingossa jalkansa tai kylkensä.
  • Laosilaiseen yrttisaunaan kuuluu olennaisesti höyryävä yrttitee, joka oli toisinaan tummaa ja toisinaan kirkasta inkivääriteetä. Käsittääkseni tarjotut teet olivat kofeiinittomia.
  • Ole ajoissa! saunat menevät kiinni usein kello 20 aikaan.
  • Usein laosilaiset saunat on nimetty ”herbal steam batheiksi” tai ”herbal saunoiksi”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *