Ishigaki, Japanin trooppisin saari

Tämä on ensimmäinen reissuni Japaniin. Syrjäinen Ishigakin saari on siis itselleni ensimmäinen kunnon kosketus tähän maahan, jos pikaista vaihtoa Naritan kentältä Hanedan kentälle maan sisäistä lentoa varten ei lasketa. Okinawan alue on kulttuuriltaan ja luonnoltaan erilainen muuhun Japaniin verrattuna ja historiansa vuoksi alueella on kiinalaisvaikutteita paljon.

Taiwanin kyljessä sijaitseva noin 50 000 asukkaan Ishigaki on Yaeyama-saarten liikenteen solmukohta. Noin kahdeksalle muulle saarelle pääsee täältä lautalla. Ishigaki sijaitsee hyvin kaukana Manner-Japanista: saarelta on matkaa Tokioon lähes 2000 kilometriä ja Filippiinit on itse asiassa maantieteellisesti lähempänä. Päädyimme oleskelemaan Ishigakilla viikon, josta kolme täyttä päivää kului sukeltamiseen.

Totta puhuen kaksi päivää Ishigakilla sukellusten jälkeen (ja yksi jetlaginen päivä ennen) ei riittänyt täällä mihinkään. Saarella ja sen ympärillä riittäisi nähtävää vaikka kuinka paljon.

Ensivaikutelmat Ishigakilta

Heti kentällä tervehtii lämmin ja kostea ilma. Lokakuun puolivälissä Ishigakilla on virallisesti syksy, mutta suomalaisesta näkökulmasta 24-28 asteen vuorokautiset lämpötilat tuntuvat kesältä. Kaikkialla on hyvin siistiä ja hiljaista. Tiheään kulkeva ja edullinen lentokenttäbussi vie suoraan majoituksen eteen.

Okinawan eteläisessä saaristossa ei länsimaisia reissaajia juuri näe, vaan muut matkaajat tuntuvat olevan lähinnä Japanista ja muista Aasian maista. Ne länsimaalaiset, joiden kanssa puhuimme, asuivat Japanissa tai naapurimaissa.

Kielimuuri Okinawalla on jatkuvasti läsnä, sillä Ishigakilla hyvin harva puhuu muutamaan sanaa enempää englantia, mikä aiheutti usein hankaluuksia mm. ruokailun suhteen. Saarilla päin tykätään paljon mm. käsinkirjoitetuista ravintolamenuista, jolloin paljon käytössä olleesta käännössovelluksestakaan ei ollut apua.

Ennakko-odotuksista poiketen lihaa tunnutaan syövän paljon. Ishigakin kaupunki on täynnä grilliravintoloita, joissa saarella laiduntavista naudoista käytetään kaikki osat. Kasvissyöjä kohtaa täällä Aasian maista tutun ongelman, kun vegeruokaan on lisätty ”ihan vaan vähän lihaa”.

Päiväretkille Ishigakilta vai saarikierros reppu selässä?

Mietin pitkään, miten tehdä matkasuunnitelma Yayeaman saaristoon. Yöpymisiä pikkusaarten majataloissa vai saariston tutkimista Ishigakilta käsin? Päädyimme varaamaan edullisen majatalon Ishigakin kaupungista koko viikoksi. Sukeltajalle kaupunki on erinomaisen kätevä tukikohta, sillä suurin osa sukellusoperaattoreista toimii siellä, joskin myös viereisen saaren, harvaanasutun ja viidakkoisen Iriomoten pohjoisosassa toimii jokunen sukellusfirma. Japanissa sukeltaessa kielimuuri rajoittaa sukellusfirman valintaa: täytyy etsiä firma, jonka henkilökunta puhuu englantia.

Jos sukellus ei ole matkan päätavoite, kannattaa saaristoon tutustua lautalla saarelta toiselle liikkuen. Varsinkin huippusesongin aikaan varaukset kannattaa tehdä hyvissä ajoin, sillä Yayeaman saaristo on paikallisten matkaajien suosiossa. Vaikka Ishigakin kaupunki on ravintolatarjontansa puolesta mukava paikka asua, kuluu edestakaisiin lauttamatkoihin lopulta paljon rahaa.

Kannattaako Ishigakilla vuokrata auto?

Autonvuokraus saarella on erittäin edullista muuhun rahankuluun nähden. Me löysimme pikkuauton vakuutuksella perätin 40 euron vuorokausihintaan, mikä hakkasi edestakaisen bussireissun pohjoisrannikolle mennen tullen. Pohjoisen rannikon Kabira-rannalle pääsee bussilla 60 euron hintaan (meno-paluu), mutta vuokra-auton kanssa tutkimme yhdessä päivässä koko pohjoisrannikon kauniille Hirakubozakin niemimaalle asti.

Kaunis Hirakubozaki

Huippusesongin aikaan Ishigakille vai ei?

Tähtäsimme Ishigakin reissullamme nimenomaan ns. välikauteen välttäen huippusesongin ruuhkat, mutta tähdäten kuitenkin lämpimään ja aurinkoiseen säähän. Varsinainen kesä heinäkuulta alkaen on Okinawalla vilkkain ja lämpimin kausi, mutta tuo samalla riskin läntisellä Tyynellä valtamerellä syntyviin taifuuneihin. Meidän reissumme aikana lokakuun lopulla talvelle tyypillinen pohjoistuuli oli jo vallitseva sääilmiö, minkä vuoksi osalle pikkusaarista ja useille sukelluskohteille ei päässyt. Tämä harmitti, sillä kovan merenkäynnin vuoksi saaristosta jäi paljon näkemättä.

Ishigakille ja Yayeaman saaristoon on päästävä vielä jonain päivänä, mutta todennäköisesti reissu tulee ajoitettua hieman aikaisempaan syksyyn sääolosuhteiden vuoksi.

12 comments

 1. Olipa mielenkiintoinen ja kattava infopaketti Ishigakista ja Yayeamasta. Kiitos.
  Olen itse haaveillut yhdistäväni nämä ja Taiwanin jonain sopivana ajankohtana lähitulevaisuudessa, miksei myös Filippiinit nyt kun sekin tuli tässä yhteydessä ilmi. Japani ja tropiikki on sen verran houkuttelevalta kuulostava yhdistelmä, että pakkohan tuonne on joskus päästä.

 2. Näyttää ihanalta! Upeita kuvia ja hyödyllistä tietoa. Muistan, kun laskeuduttiin Nahaan, mutta valitettavasti vain välilaskulle, ja mietin että olisipa kiva jäädä- saaret näyttivät jo ilmasta käsin niin mielenkiintoisilta… Tokiossa ja Kiotossa käyneenä vähän syrjäisemmät paikat Japanissa kiinnostaisivat itseäkin. Ehkä vielä jonain päivänä.

 3. No vau! Minä aloin meidän Japanin matkan jälkeen haaveilemaan vierailuista näille trooppisimmille alueille Japanissa, saarille ja rannikoille. Me ihastuttiin ihan hirveästi Japaniin, ja jotenkin tuntuu, että miten mielettömän erilaisia paikkoja voikaan yhdessä maassa olla. Tämä on kyllä mielenkiintoinen aloituspaikka Japanin reissulle sen perinteisen Tokion ja Kioton sijaan.

  1. Kioto ja Tokio olivatkin reissun viimeiset kohteet. Täytyy kyllä sanoa, että eroa on paljon, vaikka tykkäsinkin kaikista meidän
   stopeista

  1. On ehdottomasti muutakin kuin sukelluskohde! tai valtaosa näytti olevan yleisesti lomalla ja pieni prosentti sukeltajia. Länsimaalaiset turistit olivat aivan vähemmistössä, mikä on aika harvinaista

 4. Todella mielenkiintoista! Olen ollut Japanissa pari kertaa mutta pysytelly aina pohjoisempana. Ihan hullua ja noloakin myöntää, etten tiennyt Japanissa olevan tällaisia maisemia, ennen kuin näin olisiko ollut Pipo silmillä -blogin Instasta. En silloin ehtinyt alkaa asiaa enenmpää tutkia, eli kiitos, että toit tämän näin helposti minulle. Melkeinpä joudun laittamaan tämän to go -listalle.

  1. Itsekin saanut idean tänne matkaamisesta ystäviltä. Ei ikinä uskoisi, että näin pohjoisessa voi olla näin trooppista. Mukava kuulla, että kirjoitus inspiroi 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *