Kioto pyöräillen

Moni matkaa Kiotoon juuri temppelien perässä – alueella on niitä vaikka kuinka. Shintolaispyhäkköjä ja buddhalaistemppeleitä riittää tässä kaupungissa peräti 17 Unescon maailmanperintökohteen ja kokonaisuudessaan 1600 temppelin ja pyhäkön verran. Upeudella on kuitenkin hintansa: kaupungin turistimäärät ovat valtavia. Kuuluisimpia temppelialueita Fushimi Inari Taishaa, Kinkaku-Ji:ta ja Arashiyaman aluetta bambumetsineen tuli koluttua etukäteissuunnittelua nopeammin ihan vain siksi, että turistijoukot tuskastuttivat. Suosittelenkin ikivanhoista temppeleistä kiinnostuneen varaamaan reissunsa niin matalan sesongin aikaan kuin mahdollista. Nyt marraskuun alussa on vuoden toiseksi ruuhkaisin sesonki, eli ruska-aika oli hyvässä alussa jo.

Tunnelmallinen Nishijin

Me majailimme Nishijinissä. Alue on ihanaa pientaloaluetta viihtyisine Izakayoineen (japanilainen pubiruokala) ja kahviloineen. Jännitin tosin aluksi, varasinko majatalomme jälleen kerran ihanien kuvien perusteella liian kaukaa. Pelko osoittautui kuitenkin perusteettomaksi, sillä Kiotossa ei ole mikään pakko majoittua keskustassa. Juuri paikallinen elämä ja ihanat pikkukahvilat ovat itselleni se juttu. Myös moni temppeli sijaitsee juuri kaupungin laitamilla.

Vanhan ryokanin tunnelmaa

Pyöräily Kiotossa on ihanaa!

Suosittelen vuokraamaan pyörän Kiotossa liikkumista varten. Kaupunki on tasainen kuin Berliini ja pyöräteitäkin löytyy hyvin. Me pidimme eniten pyöräilystä pienillä teillä, sillä ne eivät olleet niin ruuhkaisia. Kuten Berliinissä, saimme täälläkin mittariin helposti yli 20 kilometriä päivän aikana. Google Maps ei tunne pyöräilyreittejä Japanin kaupungeissa, mikä hieman vaikeutti reittien suunnittelua, mutta kaupunki on suhteellisen kompakti ja pyöräiltävissä. Täällä päin Japania syyssäät ovat usein kirkkaita ja lämpimiä – ihan täydellisiä pyöräilyyn siis!

Ruska-ajan alku Kiotossa

Marraskuun mittaan Kioton ginkgo-puut ja erilaiset japanilaiset vaahterat puhkeavat upeaan ruskaan, jota kutsutaan koyoksi. Ruskan suhteen Japani onkin jännä maa: täällä on tieteellisen tarkkoja ruskaennusteita ja ruskaa ihaillaan samaan tyyliin kuin kirsikkapuiden kukintoja keväällä. Nyt marraskuun alussa ruska oli hyvässä alussa ja joitakin punaisia puita näkyi, mutta paras ruskanihailuaika olisi ajoittunut Kioton ja Tokion alueella marraskuun jälkipuoliskolle. Matkan suunnittelussa kannattaa huomioida, että syksy tuo mukanaan kylmiä iltoja ja aamuja, vaikka päivälämpötilat kohoaisivat lähelle kahtakymmentä astetta. Edullisemman hintaluokan vanhat ja tunnelmalliset ryokanit (japanilaiset perinteikkäät majatalot) voivat siten olla viileitä paikkoja asua jo marraskuun alussa.

7 comments

  1. Mekin ollaan todettu pyöräilyn näppäräksi tavaksi liikkua Kiotossa. Meidän Kiotossa ollessamme väen paljous temppelialuella ei ollut mahdoton Kiyomizu-deraa, Kinkaku-Ji:ta ja Fushimi Inari Taishaa lukuunottamatta ja viimeisimmässäkin ihmisiä ei enää ylempänä ollut kuin kourallinen.

    1. En tiedä, oltiinko vaan väärään aikaan liikkeellä vai väärissä paikoissa. Tosiaan, aliarvioisin, jos sanoisin että Fushimi Inari Taishalla oli 1000 muuta kanssareissaajaa ihailemassa temppeliä. Upeita paikkoja silti 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *