Itä-Borneon vuoristossa – Kundasang, Mt. Kinabalun kansallispuisto ja Kota Kinabalu

Tämä kirjoitus on osa pidempää kirjoitusta vuodelta 2017, jolloin reissasimme Itä-Borneolla

Kundasang – kylä lähellä Mt. Kinabalun kansallispuistoa

Viikon leppoisan Derawanilla vietetyn saaripäivän jälkeen siirryimme jälleen Malesian puolelle vuoristoon, Kota Kinabalun lähelle Kundasangiin. Derawanilta lähtiessä täytyy matkata ensin kolme tuntia veneellä, sitten lentää Tarakanista Tawauhun ja Tawausta edelleen Kota Kinabaluun. Kundasangiin siirryimme vielä minibussilla (eli suomalaisittain pakulla).

Pieni vuoristokylä Kundasang Mt. Kinabalu -kansallispuiston lähellä oli yllättävän hyvä valinta parin päivän pysähdykseksi kansallispuistossa vaeltelua varten. Reissusta ja rankahkoista siirtymistä väsyneenä (kastuimme mm. läpimäräksi venematkalla välillä Derawan-Tarakan) ja pienen hetken kerkesin jo miettimään, olisiko kansallispuistovierailu pitänyt mukavuussyistä hoitaa majoittumalla puiston kylkeen tehtyyn sieluttomaan resorttiin, mutta onneksi päädyimme valitsemaan kodikkaan homestayn tästä kylästä. Kotimajoituksessa pääsee aina paljon lähemmäs paikallista kulttuuria.

Kundasang sijaitsee peräti 2000m korkeudella merenpinnasta ja täällä vallitsee hieman Suomen kesää muistuttavat olosuhteet: lämpötila nousee päivällä korkeimmillaan 25 asteeseen ja laskee yöllä 13 asteen kieppeille. Ilmasto-olosuhteet ovat otollisia vihannesten viljelylle ja kylä onkin tunnettu vihanneksistaan.

Päiväpatikointia Mt. Kinabalun kansallispuistossa

Itse Mt.Kinabalun kansallispuistossa alkuperäinen suunnitelmamme oli kiivetä 2.6 kilometrissä sijaitsevalle Layang Layang -taukopaikalle ja laskeutua takaisin portille 1.8 kilometrin korkeuteen. Kinabalun kansallispuiston sääntönä oli kuitenkin nykyään se, että reitille ei päästetä (ilmeisesti turvallisuussyistä) kiipeäjiä enää ilman opasta ja vakuutusta, joten päädyimme kiertelemään vuoren juuressa sijaitsevia patikointireittejä. Syynä rajoitukseen on vuoden 2015 maanjäristys, jonka aikana menehtyi kiipeäjiä. Harmiksemme osa vuoren juurenkin reiteistä oli suljettu, mutta löysimme lopulta muutaman reitin joihin saimme päivämme kulumaan. Kävely raikkaassa ilmassa 1-2 kilometrin korkeudessa vuoristometsässä oli rentouttava tapa viettää päivää! Itse Mt.Kinabalun huipun valloitus olisi ollut ehkä liikaa viikon sukeltamisten jälkeen, mutta jonain päivänä sekin tulee varmasti tehtyä.

Pakollinen stoppi Kota Kinabalussa

Sabahin pääkaupungissa Kota Kinabalussa pysähdyimme meno- ja paluumatkalla vain vuorokauden verran. Kansainväliset lennot saapuvat usein Kota Kinabaluun, mutta mitään erityistä ei kaupungissa ole. Olen käynyt KK:ssa aiemminkin, eikä kaupunki sytytä mitenkään erityisesti. Parhaimmillaan tämä pikkukaupunki toimii lyhyenä tukikohtana matkalla lähialueiden mahtaviin luontokohteisiin, mm. Mt. Kinabalulle, Kinabatangan-joelle, primaarisiin sademetsiin tai itäisen Borneon korallisaarille. Paluumatkalla vietimme kaupungissa vajaan vuorokauden lähinnä hotellin rantatuoleissa lojuen reissusta väsyneinä. Vinkki! Kannattaa tsekata edulliset luksushotellit. Päädyimme valitsemaan täällä vähän mukavemmat majoitukset, vaikka yleensä minibudjetilla reissaammekin.

Kota Kinabalun parhaat puolet tulivat esiin vilkkailla yömarkkinoilla, jossa on tarjolla monenlaista eksoottista ruokaa. Jos kaupungista haluaa etsiä elämää, niin rantabulevardilta löytyy jokunen ravintola, mutta muuten KK:ssa on muslimikaupungin tyyliin iltaisin hiljaista.

Ei varsinaisesti kauneudella pilattu paikka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *