Itä-Balin Amed – yliturismia vai luonnon rauhaa?

Miksi ihmeessä palasin takaisin Balille? Vannoin vielä hetki sitten, että yliturismista kärsivät kohteet jäävät omalta osaltani rauhaan. Talven reissua suunnitellessa kuitenkin yksi kriteeri oli ylitse muiden: reissukohteissamme on oltava ehdottomasti matala hintataso, sillä aikomuksemme on elää edullisemmin, kuin eläisimme Suomessa. Kun reissulla on lisäksi pituuttakin, ei ainoastaan syrjäseuduilla reissaaminen tule kyseeseen.

Kun tämän talven suunnitelmat alkoivat hiljalleen muodostua, näytti siltä, että reittimme kulkee sittenkin Balin kautta. Bali tarjoaa harrastusmahdollisuuksia, joita on hankala löytää joka puolelta maailmaa: vapaasukellusta, laitesukellusta ja monipuolisesti joogaa. Kun tähän lisätään vielä viihtyisät kahvilat, balilainen kulttuuri ja herkullinen ruoka, on yhdistelmä täydellinen.

Jemeluk on hyvä paikka juurtua hetkeksi

Aivan Balin itäisessä kärjessä sijaitseva Jemeluk tarjosi meille mainion tukikohdan parin viikon leppoisaan oleskeluun. Itäinen Bali on hyvin kaunista seutua: lähes pystysuorat sademetsän peittämät kallioiset rinteet reunustavat rannikon pieniä punakattoisia kalastajakyliä. Kirkkaana päivänä Agung-vuori dominoi Amedin maisemia ja hyvällä tuurilla näkee Lombokin Rinjani-vuorenkin. Vaikka alueella on turismia, tuntuu täällä oleskelu pienessä kylässä elämiseltä kotieläimineen ja paikallisine ravintoloineen. Lähellä sijaitsevaan Tulambeniin verrattuna Amed on kyllä eläväisempi, mutta melkeinpä mukavempi.

Amedin alue on koostuu rykelmästä pieniä kyliä, jotka sijaitsevat samalla Balin itäisellä rannikolla. Parhaiten tätä laajalle levinnyttä kylärykelmää pääsee tutkimaan skootterilla, jos sietää välillä tuskanhikeäkin aiheuttavaa balilaista liikennettä. Me miellyimme Jemelukiin, mutta ajelimme usein rannikon parhaan kahvinnperässä Bunutanin suuntaan ihanaan Utani-coffee kahvilaan ja muihin viihtyisiin ravintoloihin.

Sukeltaminen Amedissa

Toisin kuin suuressa osaa Länsi-Balia, merivesi täällä on kristallin kirkasta. Sadekauden pienenä haittapuolena mainittakoon se, että useana päivänä lahti on ollut täynnä pieniä (joskin vaarattomia) meduusoja. Kuulemani mukaan merivirrat tuovat minimeduusat paikalle useimmiten tammikuussa. Meduusoja voi olla yhtenä päivänä paljon, mutta seuraavana päivänä ne ovat poissa.

Pelkästään Jemelukin alueella majailee useampi sukelluskoulu ja pari vapaasukelluskoulua. Kävin itse täällä vapaasukelluksen 1. tason kurssin, jota voin suositella niin lisää taitoja tuomaan kuin ihan vapaasukellussertifikaattikin mielessä, jos haluaa tehdä vapaasukelluksesta itselleen uuden harrastuksen. Mikään ei kuitenkaan patista hankkimaan varsinaista vapaasukellussertifikaattia.

Laitesukelluksen osalta Amed tarjoaa mukavia korallisukelluksia, jotka tehdään usein rannalta käsin ilman venettä, mutta pääsimme yhden sukellusfirman kanssa sukellussaitille myös kalastajaveneen kyydissä. Näimme täällä usein mustekaloja, rauskuja, manti shrimpejä ja merikilpikonnia. Valokuvaajille sellainen huomio, että rantasukelluksia tehdessä painavan kameran kanssa saattaa olla asteen verran haastavempaa.

Tammikuu, Balin sateisin kuukausi

Myönnän, että jännitin säitä, kun suuntsimme keskellä pahinta sadekautta kohti Balia. Tammikuun sadekertymä on nimittäin useilla alueilla keskimäärin 400mm luokkaa. Parin Amedissa vietetyn viikon jälkeen olemme nähneet ainoastaan yhden sateisen iltapäivän – ihan älytön tuuri säiden kanssa siis! Tammikuussa reissaaminen olikin mukava yllätys, sillä aurinkoisten säiden lisäksi täällä saa nauttia väljyydestä ja edullisista matalan kauden hinnoista.

6 comments

  1. Me tykättiin Amedista kovasti, ihan lemppareita Balilla. Ei ainakaan meidän siellä ollessa mitenkään ahdistavassa määrin turisteja, ihana leppoisa tunnelma, mennään varmasti toistekin. Itä-Bali on tosi kaunista aluetta. Viime kerralla ei ehditty kurkata veden alle, ehdottomasti ensi kerralla.

    1. Joo, kuukausi Balilla alkoi tuntua aika lyhyeltä, kun pidennettiin Amedin oleskelua peräti kahteen viikkoon. Siellä vaan oli niin mukava olla 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *