Mantoja ja merikilpikonnia – sukeltamassa Sanctum Nusa Penidan kanssa

Kaupallinen yhteistyö Sanctum Nusa Penidan kanssa

Keskimäärin ne upeimmat sukelluskohteet sijaitsevat lukuisien lentojen ja venematkojen päässä. Nusa Penida tekee tämän suhteen kuitenkin poikkeuksen, sillä saarelle matkustaa Balin Ngurah Rain kentältä alle parissa tunnissa. Aivan täysin tallaamattomilla poluilla ei Nusa Penidakaan enää sijaitse, mutta saarella on silti ihanan rauhallista ja autenttista moniin Balin kohteisiin verrattuna. Vedenalainen maailma on Nusa Penidalla Balin parhaimmistoa mantarauskuineen ja terveine koralliriuttoineen. Tutkimme saaren vedenalaista maailmaa suomalaisen Emmin omistaman Sanctum Nusa Penidan mukana, ja sukelluspäivät olivat kaikin puolin hyvin järjestettyjä.

Sanctum Nusa Penida – sukelluskeskus Nusa Penidan pohjoisrannikolla

Lähdimme Sanctum Nusa Penidan mukana kahden sukelluksen reissuille aina aamuisin 9-10 pintaan ja palasimme sukelluskeskukselle takaisin 14-15 aikaan iltapäivällä. Joillekin ehkä aikataulu on myöhäinen, mutta aikaisia herätyksiä vierastaville se sopii, eikä hotellin aamiaista tarvitse jättää väliin aikaisen aikataulun vuoksi. Sukeltaa saimme useimmiten täyden tunnin tai vähän ylikin ilmojen riittäessä (poikkeuksena Manta Point, joka on hieman lyhyempi) ja pinta-ajalla nautiskelimme pannareita veneessä. Pienestä kalastajaveneestä tehtyjen sukellusten jälkeen osasin arvostaa kunnollista moottorivenettä, jolla pääsi aallokkoisillekin sukelluskohteille helposti. Sukellukset tehtiin pienissä ryhmissä.

Sanctumin sukelluskeskuksella on saman katon alla myös ravintola, joten intensiivisen sukelluspäivän jälkeen lounasta ei tarvinnut etsiä kaukaa. Tarjolla oli sopivan pieni valikoima niin paikallista kuin länsimaalaistakin ruokaa, smoothieita ja tuoreita mehuja. Sanctumin sukelluskeskuksella myös joogataan, joskin oleskeluni aikana tammikuussa ei ollut säännöllisiä tunteja tarjolla. Uutuutena heillä on tarjolla maailman ensimmäinen tropiikissa suomeksi järjestetty PADIn kouluttajaohjelma, jolta voi valmistua sukelluskouluttajan ammattiin.

Mantarauskuja eteläisellä Nusa Penidalla

Moni sukeltaja matkustaa Nusa Penidalle nimenomaan nähdäkseen mantarauskuja ja mahdollisuus niiden näkemiseen onkin varsin suuri. Me suuntasimme heti ensimmäisen päivän aamuna Manta Pointille saaren eteläosaan ja olimme onnekkaita: kohtasimme sukelluksen aikana peräti kuusi upeaa manta alfredia eli riuttamantaa! Saimme ihmetellä mantojen puhdistautumishetkeä kaikessa rauhassa, eivätkä mantat häiriintyneet läsnäolostamme.

Koska Manta Pointin kohdalta aukeaa aina Antarktikselle asti jatkuva Intian Valtameri, on vesi pohjoisrannikkoon verrattuna jokusen asteen viileämpää. Kolmen millimetrin märkäpuvulla normaalisti sukeltava pukee näillä sukellussaiteilla mielellään lisälämmikettä märkäpuvun alle. Eteläiset saitit saavat myös osakseen avomereltä saapuvaa korkeampaa aallokkoa, joten matkapahoinvoinnille alttiit hyötyvät täällä matkapahoinvointilääkkeistä. Manta Pointilla näkyvyys on yleensä pohjoisia sukelluskohteita huonompi ja meidän reissumme aikana vedessä näki noin kymmenen metriä.

Sukelsimme Manta Pointin lisäksi Crystal Baylla, jossa vastaamme ui itselleni toistaiseksi tuntematon bambuhai. Tämä sukellussaitti on tunnettu myös valtavan kokoisesta mola mola-kalasta, mutta meidän reissumme aikana ei ollut mola molien kausi ja jättimäisen kalan näkeminen oli siten epätodennäköistä.

Merikilpikonnia ja koralliväriloistoa pohjoisella Nusa Penidalla

Pohjoisen Nusa Penidan sukellukset poikkesivat saaren eteläosan sukelluksista. Sukelsimme Buykilla ja Pedillä noin vartin venematkan päässä Sanctumilta. Molemmat sukellukset olivat ihanan miellyttäviä koralliseinämäsukelluksia lempeine virtoineen. Ensimmäisellä sukelluksella näimme useita merikilpikonnia, mikä tietysti teki sukelluksista erinomaisia. Pohjoisrannikolla sukeltaessa ei ollut tarvetta huppuliiville ja veden lämpötila vaihteli mukavasti 28 ja 29 asteen välillä.

Kannattaako sadekaudella matkustaa Nusa Penidalle?

Matkustimme Nusa Penidalla tammikuussa, joka on tilastojen mukaan Balin sateisin kuukausi. Vaikka yksi iltapäivä Nusa Penidalla olikin sateinen, kokonaisuudessaan saimme osaksemme kolmen viikon Balilla oleskelun jälkeen vain kaksi kunnon sadepäivää.

Joulusesonkia lukuunottamatta tammikuu on myös hiljaisin matkailukuukausi Balin alueella, mutta Nusa Penidalla sukeltaessa siitä vain hyötyy: sukellussaitit eivät ole tupaten täynnä porukkaa, kuten huippusesongin aikana. Näkyvyyksiin merivedessä sadekausi ei vaikuta niin paljoa, sillä Nusa Penidalla ei ole mereen virtaavia jokia.

Missä yöpyä Nusa Penidalla?

Nusa Penida on melko suuri saari, joten majoitus kannattaa valita tarkoin. Valitsimme itse hyvät arvostelut saaneen majoituksen kukkulan päältä läheltä Toyapakehin kylää. Maisemat olivat aivan upeat, mutta huonokuntoiset ja kapeat tiet ovat huonoja skootterilla liikkumiseen. Helpoiten liikkumaan pääsee, kun valitsee majoituksen rannalta tai muuten päätien varresta.

10 comments

   1. Ihana juttu ja mahtavia kuvia! Itse kävin Sanctumissa sukeltamassa ensimmäisen kerran tasan vuosi sitten ja ihastuin kovasti niin saareen kuin sukelluskekuksen porukkaan. Tuo suomenkielinen koulutusohjelma rupesi kiinnostamaan, siis mitä tarkoittaa maailman ensimmäinen? Eikö suomeksi koulutusta saa muualtakin?

    1. Totta, korjasin nyt tuota kappaletta! Tarkoitus oli kirjoittaa kyseessä olevan ensimmäinen tropiikissa järjestettävä suomenkielinen kouluttajakoulutusohjelma. Helsingistä ja Tampereelta löytyy toki PADI IDC -keskuksia, joista voi myöskin valmistua sukelluskouluttajan ammattiin.

  1. Muistan sen viraalina levinnen videon! Juttelin itse asiassa yhden sukeltajan kanssa, joka oli ollut kyseisellä sukelluksella mukana. Meri oli tuona päivänä aivan täynnä virtojen mukanaan tuomaa muoviroskaa, mutta seuraavana päivänä ne olivat kaikki poissa. Yksittäisiä roskia kyllä näkyi, mutta ei onneksi mitään kyseisen videon tapaista

 1. Ihanalta kuulostaa. Vaikka en varsinaisesti sukeltamassa Indonesiassa ole koskaan ollutkaan, snorklannut kyllä senkin edestä. Ja sekin on ollut upeaa. Tämän jälkeen alkoi harmittaa kun emme lokakuun Balin reissulla suurista suunnitelmista huolimatta Nusa Penidalle ehtineet, on sekin vaan niin nätti paikka!

  1. Balilla on kyllä ihan hillitön määrä nähtävää! Mä ajattelin, et joskos tällä kertaa Kintamani ja Mt.Baturille kiipeäminen, mutta haaveeksi jäi. Lombokiakin mietittiin, mutta kuukausi meni hujauksessa.

 2. Ihan mahtavia kuvia! En sitten koskaan kyllästy katselemaan kuvia merestä ja sen elävistä. Näyttää ihan sukeltajan paratiisilta. Ehkä pitäisi itsekin antaa sukeltamiselle toinen mahdollisuus. Jotenkin se hengittäminen veden alla oli minulle niin vaikeaa, että se homma jäi vain kokeiluksi. Olen siis joutunut tyytymään siis snorklaukseen, jota todella rakastankin, vaikka siinäkin hengityksen oppiminen tauon jälkeen kestää aikansa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *