Valmistelua Itä-Indonesian reissua varten Singaporessa

Balin oleskelun aikana koimme hieman epäonnea matkatavaroihin liittyen: puhelin sanoi sopimuksensa irti ja toisesta läppäristä pamahti kovalevy. Singaporen ajastamme tuli siis ennen kaikkea huoltopysähdys, vaikka etukäteen olin suunnitellut mm. joogasalien testailua ja uusiiin ulkoilualueisiin tutustumista. Singaporesta matkamme jatkuu Sulawesin Togean-saarille, jonka jälkeen siirrymme paikkaan, josta olen unelmoinut niin kauan kuin muistan: Länsi-Papuan Raja Ampatiin!

Valmistelut kaukaisille paratiisisaarille

Reissasimme vuonna 2015 Sulawesin läpi bussilla ja rakastuin tuohon sademetsien peittämään oudon muotoiseen saareen, jossa länsimainen matkaaja on edelleen ihmettelyn aihe. Parin sattuman kautta päätimme matkata Manadon kautta Togeaneilla sijaitsevalle Una Unalle, jossa vedenalainen maailma on poikkeuksellisen kiehtovaa. Itä-Papuan Raja Ampat puolestaan on täysin oma lukunsa, ja moni sukeltaja mainitseekin alueen elämänsä parhaimpana sukelluskohteena. Raja Ampatissa matkustamme liveaboardin lisäksi majoittuen paikallisiin kotimajoituksiin, joten autenttisista kokemuksia on varmasti tiedossa.

Koska nuo Indonesian alueet ovat hyvin syrjäisiä, täytyy kaikki mahdollinen olla hankittuna ennen matkaa: hyttysmyrkky, riuttaystävällinen aurinkorasva, välipalapatukoita, uusi maski ja snorkkeli sekä sukelluskameravarusteiden varaosia. Myös Lion Airin Indonesian sisäinen lento vaati erillisen lentoyhtiön lipputoimistossa pistäytymisen, mutta siitä myöhemmin lisää.

Tunnelma Singaporessa

Kun suuntasimme viime sunnuntaina Balilta kohti Singaporea, itselläni ei ollut vielä tarkkaa kuvaa siitä, mikä tilanne Singaporessa on koronaviruksen suhteen. Balilla tapauksia ei ollut ensimmäistäkään, mutta Singapore puolestaan oli nostanut edellisenä perjantaina virallisen riskitasonsa oranssille tasolle, johon kuuluvat mm. kuumekontrollit ja karanteenit. Tähän päivään saakka todettuja koronavirustapauksia on ollut 50 ja määrä on kasvanut parilla tapauksella joka päivä. Sairastuneiden määrä ei tietysti ole iso valtion väkiluvun huomioiden, mutta tilanne aiheuttaa jännitystä silti. Matkamme jatkuu parin päivän päästä eteenpäin kohti Indonesiaa ja toivomme kovasti, että riskitasoa ei nosteta punaiselle ainakaan ennen lähtöpäiväämme (toivottavasti ei ollenkaan).

Singapore on pinta-alaltaan noin kolme kertaa Helsingin kokoinen saari ja asukkaita täällä on noin 5.6 miljoonaa. Tiheästi asutussa kaupungissa näkee paljon maskeja todennäköisimmin myös terveillä ihmisillä, vaikka virallinen suositus on, että vain sairaat käyttäisivät maskia. Me emme maskin käyttöön ole ryhtyneet, vaan virusta on ehkäisty samaan tapaan kuin mitä tahansa talvista flunssapöpöä Helsingissä eli pesemällä huolellisesti käsiä ja välttämällä kasvojen koskettamista. Maskista on hyötyä lähinnä siinä, että sairaat ihmiset eivät levitä tautia niin tehokkaasti.

Uutisia tulee seurattua useita kertoja päivässä ja kaupungilla on ollut joitan yksittäisiä sumppuja, joissa virus on tarttunut muihin ihmisiin: yksittäinen luontaistuotekauppa, kirkko ja hotellissa pidetty bisnestapaaminen. Yhteistä viime päivien tapauksille on se, että koronavirus on tarttunut ihmisestä toiseen, eikä sen saaneilla ole ollut matkailuhistoriaa Kiinassa. Kaupungilla voi törmätä myös kuumeen mittaukseen yllättäen, kuten meidän astuessamme sisään Peninsula Plazan ostoskeskukseen.

Lomake Lion Airin lipputoimistossa

Käsidesiä olen yrittänyt löytää kaupungista tuloksetta ja apteekeista on kuumemittarit, maskit ja lähes kaikki käsien desinfiointiin liittyvä loppu. Välttämättömien hygieniatavaroiden lisäksi myös ruokakauppojen hyllyjä on hamstrattu tyhjiksi, mutta me emme ole tätä todistaneet, koska olemme syöneet ulkona. Kuljimme eilen erään päiväkodin ohi, jonka ikkunassa pyydettiin käsidesiä ja maskeja lajoituksina. Mielestäni kaupungin metrossa on myös vähemmän porukkaa kuin aikaisemmin, joskin olen itse tehnyt vain pari matkaa metrolla tämän viikon aikana. Ei auta kuin toivoa, että viruksen leviäminen saataisiin pidettyä hallinnassa.

5 comments

  1. Seuraan mielenkiinnolla vinkkejä noille huudeille, sillä jos kaikki menee hyvin, niin loppuvuodesta meillä on sama suunta. Tuo koronavirus on kyllä harmillinen juttu, toivottavasti sen leviäminen saadaan kuriin.

  2. Voin kyllä kuvitella, millaisen “lisämausteen” matkailuun koronavirus tuo… toivottavasti kaikki menee teillä hyvin reissussa, eikä pöpö vaikuta negatiivisesti matkasuunnitelmiin! Voin kyllä kuvitella, miten tarkkoja Singaporessa ollaan tuon homman kanssa, mikä on tietysti erittäin hyvä asia.

  3. Tulin itse kanssa juuri Singaporesta ja pääsin myös kuumeseulaan. Käsihygieniasta pidin hyvää huolta, maskeja ja desiä ei tuntunut löytyvän mistään. En itse ollut ollenkaan huolissani koronasta. Sen saaminen on kuitenkin vielä harvinaista, enkä usko siitä olevan terveysvaaraa itselleni.

    Kiinalaisten puuttumisen huomasi sekä Singaporessa että Australiassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *