Sukellusta kristallinkirkkaissa vesissä Togeanien Una Unalla

*Yhteistyössä Sanctum Una Unan kanssa

Jo pelkkä saaren nimi Una Una saa mielen vaeltamaan kaukaisille paratiisisaarille. Keski- Sulawesilla sijaitseva, Togeanien saaristoon kuuluva Una Una on todellakin sivussa turistireiteiltä ja saarelle päästääkseen on nähtävä hieman vaivaa. Vaivannäkö kuitenkin palkitsee, sillä Una Unan saari on seesteinen paratiisi, jonka autioilla rannoilla vaeltelee korkeintaan muutama lehmä. Saaren keskellä kohoaa aktiivinen tulivuori, jonka ansiosta maa on hyvin ravinteikasta ja siten villin kasvillisuuden peitossa.

Majoituimme ja sukelsimme saaren upeita sukelluskohteita Sanctum Una Unan mukana. Voin ehdottomasti suositella Sanctum Una Unaa sukeltajalle, joka kaipaa maailmanluokan sukellusta, mutta on sinut turistikohteiden hotelleille tyypillisten mukavuuksien puuttumisen ja yksinkertaisen saarielämän kanssa.

Kuinka matkustaa Una Unalle?

Aivan helppoa ei matkustus Una Unalle ole, mutta toisaalta siinä piilee myös paikan viehätys. Kansainväliset lennot saapuvat Sulawesilla suurempiin kaupunkeihin Manadoon ja Makassariin lähtien mm. Singaporesta, Kuala Lumpurista tai Jakartasta. Jakartasta on myös suora yhteys Gorontaloon. Manadosta tai Makassarista täytyy edelleen matkustaa joko Gorontaloon tai Luwukiin. Gorontalosta Togeaneille kulkee 12 tuntia seilaava yölautta ja Luwukista puolestaan täytyy matkata maateitse Ampanan kautta saavuttaakseen lautan, jolla pääsee saaristoon noin kolmessa tunnissa. Togeanien Wakaista puolestaan pääsee julkisella veneellä noin kolmessa tunnissa Una Unan saarelle. Me matkustimme säästäväisinä maateitse Manadon ja Gorontalon välin 8-11.5 tunnissa, jonka jälkeen olimme aika puuduksissa.

Sukellukset Una Unalla

Sukellus vulkaanisen saaren ympärillä on upeaa: Una Unan ympäristössä näkee pystysuoria koralliseinämiä ja valtavia kalaparvia. Värikkäiden riuttakalojen lisäksi isompaa kalaa on paljon: jättipiikkimakrilleja, sinievämakrilleja, barracudia, jättimäisiä pallokaloja, valtavia groupereita ja napoleon wrasseja. Täällä ei ole veden alla ruuhkaa, sillä Sanctum Una Unan lisäksi saarella on ainoastaan yksi toiminnassa oleva sukelluskeskus. Helmikuussa sukeltaessa saimme nauttia saaren upeista sukellussaiteista aivan keskenämme ja moikkailimme naapuriresortin sukeltajia ainoastaan kertaalleen veden alla.

Una Unan ympäristössä vesi on kristallinkirkasta ja seinämissä kasvavat koralliriutat jatkuvat aina 60 metriin asti. Moni tekemistämme sukelluksista oli seinämäsukelluksia, mutta Una Unan ympäristössä on hyvin monimuotoisia sukelluskohteita: pinnacleja, mutkittelevia seinämiä, sukellussaitteja, joissa näkee suuria barracudaparvia ja myös pienempää elämää makrosukelluksista pitäville. Usein laskeuduimme ensin noin 25 metriin ja etenimme lopulta seinämäsukelluksen jälkeen riutalle. Vesi on niin kirkasta, että on hyvä laittaa sukellustietokone hälyttämään 30 metrin kohdalle, sillä tuossa syvyydessä ei välttämättä edes huomaa olevansa.

Itselleni suosikkisukelluskohteiksi nousivat etelässä sijaitseva Apollo ja aivan resortin viereinen Karang Lembut. Molemmat sukelluskohteet ovat syviä, yli 20 metrin syvyydessä sijaitsevia riuttoja, joissa on hyvä todennäköisyys törmätä valtaviin barracudaparviin. Artemis ja Pinnacle 1 sekä 2 puolestaan olivat upean värikkäitä korallisukelluksia suurine kalaparvineen. Näillä sukelluskohteilla sukelsimme lähes poikkeuksetta erinomaisissa 30 metrin näkyvyyksissä.

Sanctum Una Una – simppeliä saarielämää kaukana kaikesta

Sanctum Una Una sopii budjettitietoiselle reissaajalle, sillä täyshoidon ja huoneen saa edullisimmillaan noin 17 eurolla henkilöä kohden ja kalleinkaan, 27 euroa henkilöä kohden maksava huone harvemmin kaataa budjettia. Vaikka sähköä on tarjolla vain noin kello viidestä puoleen yöhön (generaattorin ollessa päällä), nukkui huoneessa hyvin raikkaan merituulen ansioista. Riippumatosta käsin kelpasi ihmetellä loputonta horisonttia ja hiljaisuutta.

Ruoan puolesta Sanctum saa itseltäni hyvät pisteet – nautimme lounaalla ja illallisella paljon indonesialaiseen tapaan valmistettua tuoretta kalaa, kanaa, kasviksia ja muita erikoisuuksia.

Täyshoidosta nauttiminen tuntui stressittömältä bahasan kielisten ruokalistojen ja loputtomien nasi gorengien jälkeen. Aamiainen oli yksinkertainen ja aasialainen: herkullista aamiaisriisiä ja hedelmiä.

Sanctum Una Unalta on mahdollista kävellä viereiseen kylään tutustumaan sekä tehdä puolipäiväretki saaren tulivuorelle. Koska pinnan alla kului suurin osa ajasta, teimme iltapäiväreissun kylään. Kylässä ei ole mitään erityisempää, mutta tunnelma oli lämmin: valehtelematta jokainen vastaantulija moikkasi meitä!

Una Unalle lähtiessä kannattaa muistaa, että yhteydet ulkomaailmaan ovat hyvin rajalliset. Paikallinen Telkomsel-verkko kuuluu saarelle vain satunnaisesti ja muuten täällä ollaan satelliittinetin varassa, jota saa ostaa paikan päältä noin 5 euroa/100 Megaa. Kannattaakin hoitaa asiat etukäteen mahdollisimman hyvin niin, että nettiä tulee käytettyä vähän. Muuhun maailmaan yhdeyksien katkaiseminen on itse asiassa aika rauhoittavaa!

6 comments

    1. Snorklasin ainoastaan laiturin päästä, mutta se oli ainakin nousuveden aikaan erittäin hienoa snorklausta. Kyllä lähtisin tuonne ihan snorklaamaankin, joskin silloin missaa usein 5-10m syvyydessä olevat riutat. Niissä syvyyksissä riutat olivat varmaankin hienoimmillaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *