Reppumatkaajan Raja Ampat – mitä kannattaa huomioida paratiisiin matkustaessa?

Matka Raja Ampatiin etenee pehmeästi verrattuna Sulawesin saareen, josta saavuimme juuri. Lento lähtee ajallaan, lauttamatka Waisain kylään tuntuu lyhyeltä ja majatalomme omistaja tervehtii meitä heti satamassa. Venettä lastatessa minuun hiipii kuitenkin jännitys: paikallinen, pitkän mallinen puuvene on reilun metrin levyinen ja keikkuu yllättävän herkästi puolelta toiselle. Kun pääsemme matkaan, aallot ja kaatosade kastelevat meidät täysin. Pressuun käärityt laukutkin ottavat merivedestä vähän osumaa. Tunnin märän matkan jälkeen olen kuitenkin haltioissani: Krin saari on juuri niin satumaisen näköinen kuin se näyttää kuvissa! Sademetsien peittämät kukkulat kohoavat useiden kymmenien metrien korkeuteen ja saarta ympäröi turkoosi koralliriutasta muodostuva rengas. Trooppisten lintujen ja sirkkojen muodostama äänimaailma on jotain sellaista, jota en ole tropiikissakaan kuullut ennen. Matka Krin saarelle oli ehkä epämukava, mutta se toden totta kannatti.

Päätimme yhdistää Raja Ampatin sukellussafariin pari paikallista majataloa, yhden ennen sukellussafaria ja toisen jälkeen. Yövyimme sukellussafarin lisäksi viisi yötä Krin saarella ja viisi yötä Gam-saaren itäpuolella. Indonesiassa puhutaan laajalti homestay-majoituksista, mutta länsimaalaisen silmin kyse on lähinnä edullisista bungaloweista tai majataloista.

Majatalot ovat budjettitietoisen reissaajan valinta Raja Ampatissa, mutta yleisen hintatason kalleuden vuoksi ihan superhalvalla ei Länsi-Papualla pärjää. Me maksoimme majoituksesta ja täyshoidosta 24-30 euroa henkilöä kohden yhdeltä yöltä. Vertailun vuoksi, edullisimmat budjettimajoitukset Indonesiassa ovat usein vajaan kymmenen euron luokkaa kahdelta henkilöltä ja ruokailut 1-3 euroa ateriaa kohden. Raja Ampatilaisissa resorteissa hinnat lähtivät noin sadasta eurosta ylöspäin yötä ja henkilöä kohden.

Millaista oli elää papualaisissa majataloissa?

Elämä Raja Ampatilaisissa majoituksissa on hyvin yksinkertaista, mutta tuttua niille, jotka ovat muissa Aasian maissa asuneet edullisimman hintaluokan majoituksissa. Majailimme molemmilla saarilla yksinkertaisessa bungalowissa, joihin kuului jaetut wc- ja peseytymistilat. Toisessa majatalossa peseydyttiin saavin ja kauhan avulla, kun taas toisessa meillä oli oikea suihku, Peseytymisvesi Raja Ampatissa on tosin aina hieman suolaista, joten pieneen ihon tahmeuteen täytyy saarilla tottua. Sähköä majataloissa on useimmiten tarjolla muutaman tunnin verran illalla, eikä täällä tunneta ilmastointeja tai tuulettimia. Ruokaa tarjoiltiin molemmissa valitsemassamme majatalossa kolme kertaa päivässä ja pääsimme maistelemaan herkullista ja terveellistä paikallista ruokaa, kuten kalaa ja kasviksia.

Kuinka valitsin majatalot Raja Ampatista?

Itse valitsin majotukset hyvän kotiriutan, sijainnin ja kehuttujen ruokien sekä mukavan bungalowin perusteella. Joillain Raja Ampatin alueilla (erityisesti suuressa osaa Krin saarta) on paljon rottia, joten rottaesiintyvyyttä kannattaa selvitellä majatalojen arvosteluista. Itselleni Stay Raja Ampat-sivustosta oli paljon hyötyä ja teimmekin toisen varauksen sivuston kautta. Osa ihmisistä pitää myös isäntäperheen hyvää englanninkielentaitoa tärkeänä, mutta hyvää englantia puhuvat ovat täällä harvassa ja me kommunikoimme tarpeen vaatiessa Google Translatea käyttäen. Jälkikäteen ajateltuna suuri ja turvallinen vene voisi olla yksi valintakriteeri varsinkin silloin, kun majoitus sijaitsee yli tunnin venematkan päässä.

Kri vai Gam? Miten saaret ja majoitukset erosivat toisistaan?

Me yövyimme Firdas Homestayssa Krillä ja Yenros Homestayssa Gamilla. Tykkäsin kovasti molemmista ruokien ja majoituksen suhteen, mutta saarissa on myös eroavaisuuksia. Firdasin veden päälle rakennetut bungalowit olivat ihania: terassilta oli mahdollistta bongailla riuttahaita ja muuta merielämää aamuin illoin. Meren päälle rakennetut bungalowit olivat myös mukavan viileitä merituulen puhaltaessa. Kri on todella paratiisimainen ja vehreä saari, mutta majoitusta alkaa olla jo melko paljon. Jos haluat todellisen autiosaarikokemuksen, kannattaa ehkä matkata vähän kauemmaksi. Snorklaukseen tai sukellukseen hurahtaneelle Kri on nappivalinta: vedet olivat kirkkaita ja snorklaus mainiota.

Gamin majoitus sijaitsi lähellä rantaa, mutta kuitenkin maalla. Yenrosilla on majoituksien lähellä pari pientä rantaa, joista sai nauttia usein aivan itsekseen. Meidän lisäksemme täällä majoittui vain pari muuta vierasta, eikä naapureita ollut aivan näköetäisyydellä. Yenroksen ympärystössä snorklaus oli hyvää, mutta ei aivan Krin saaren tasoista ja näkyvyys vedessä oli selkeästi eteläistä Krin saarta huonompi. Kuuluisa sukellus- ja snorklauskohde Friwen Wall on Yenrokselta lyhyen venematkan päässä ja veneellä pääsee seikkailemaan helposti moneen paikkaan. Gam on erityisen hyvä myös lintujen bongaukseen.

Mitä Raja Ampatiin kannattaa pakata mukaan?

Raja Ampatin paratiisisaarilla ei ole juurikaan kauppoja, joten on hyvä idea ottaa mukaan kaikki tarvittava. Tässä muutama käytännön vinkki saarille:

-Vaihda kaikki tarvitsemasi rahat etukäteen ja varmista, että käteistä on mukana hieman ylimäärin. Itä-Indonesiassa eurojen vaihtaminen rupioiksi voi olla hankalaa ja varavaluutaksi kannattaakin pakata us-dollareita. Automaatteja löytyy jokunen Waisaista ja enemmän Sorongista, mutta me emme kokeilleet nostaa rahaa jo ihan siksi, että automaattinostoista lähtee suuri komissio Indonesiassa.

-Majoituksen lisäksi suurin kuluerä on usein veneellä tehtävät päiväretket, jotka voivat Raja Ampatissa olla kalliita. Kannattaa siis selvitellä haluamasi veneretkien hintoja etukäteen.

-Täytettävä vesipullo on saarilla ehdottoman tärkeä varuste, jotta on jotain mitä täyttää ruokailutilan vesiautomaatilla. Pullovesiä täällä ei juurikaan ole, sillä vähät kaupat sijaitsevat usein venematkan päässä.

-Jos haluat välipaloja majatalon tarjoaman kolmen ruokailun lisäksi tai muuta juomaa kuin vettä, ota niitä mukaan. Kaikki syötäväksi kelpaava kannattaa ripustaa bungalowin kattoon roikkumaan ylimääräisten eläimien välttämiseksi.

-Ota mukaan vesitiiviitä pusseja, joilla voit suojata kosteudelle herkät tavarat kunnolla kastumiselta.

-Kiitin itseäni siitä, ettemme varanneet majataloja kovin kaukaa Waisaista. Venekyydit ovat nimittäin pahimmassa tapauksissa aika märkiä.

-Snorklausvarusteet – vedenalainen maailma täällä on upeinta mitä tältä planeetalta voi löytää, mutta snorklausvälineet kannattaa tuoda kotoa. Jos haluat jättää jälkeesi jotain hyvää, lahjoita snorklausvälineesi paikalliselle saarilta lähdettyäsi – kuulemani mukaan snorklausvälineistä on saarilla aikamoinen pula

-Hyttysmyrkkyä ja aurinkorasvaa – tehokkaimmat ja ympäristöystävällisimmät tuotteet löytyvät kotoa. Edes Singaporesta oli haastava löytää riuttaystävällistä aurinkorasvaa ja hinnat olivat kaksinkertaiset Suomen hintoihin verrattuna. Vahvat hyttyssumutteet löytää myös parhaiten Suomesta.

-Ota mukaan laaja matka-apteekki. Mitä enemmän voit hoitaa mahdollisia vaivoja itse, sen helpompaa matkailu Raja Ampatissa on.

-Jos haluat netin, osta paikallinen Telkomselin sim-kortti mielellään jo ennen Sorongiin saapumista. Raja Ampatilla kuuluvuutta on ainakin Krillä, Arborekilla, osassa Mansuaria, Piaynemon lähellä ja Gam-saaren itäisellä puolella. Netin kuuluvuutta ei kuitenkaan kannata pitää itsestäänselvyytenä, joten kriittisimmät asiat kannattaa hoitaa etukäteen.

-Pakkaa tai lataa laitteisiisi reilusti lukemista erityisesti sadepäiviä ajatellen. Itse olin tyytyväinen mukana olleesta joogamatostani, sillä joogaaminen piristi usein aika toimettomia päiviä.

6 comments

    1. Moikka! Me otettiin Malarone-kuurit, kun tuli yövyttyä myös paljon paikallisissa majoituksissa. Parempi varmuuden vuoksi kuitenkin, vaikkei hyttysiä niin paljoa tuolla ollut. Jos Raja Ampatissa sairastuisi pahasti, voisi evakuointireissu olla aika ikävä :/

  1. Ihania maisemia! Nostattavat hirveästi reissukuumetta. Sandran blogista olen ihastellut melko samoja maisemia koko karanteenin täydeltä, arki siellä tuntuu niin täydelliseltä irtiotolta tuttuun oravan pyörään. Hyviä käytännön vinkkejä listattuna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *